„Nėra daug straipsnių ar studijų, nagrinėjančių mineralinių ar augalinių aliejų poveikį žmogaus plaukui. Apžvelgiant esančius, galima apibendrintai teigti, kad bendras aliejų poveikis žmogaus plaukui – hidrofobiškumo suteikimas“, – sako gydytoja.

„Žmogaus plauko kutikulę natūraliai dengia riebalinė plėvelė 18-MEA, kuri atlieka apsauginę funkciją – saugo plauką nuo dažno plovimo bei formavimo karštais prietaisais keliamos žalos, taip pat nuo neigiamo cheminių medžiagų poveikio. Be to, ši riebalinė plėvelė suteikia plaukui hidrofobiškumo – neleidžia į plauką prasiskverbti vandeniui ir tokiu būdu jį traumuoti. Mat, vandeniui patekus į plauko vidų, plaukas „patinsta“, išsitempia daugiau nei 30 proc. savo ilgio, ir dėl to lūžinėja, skyla ir veliasi. Tiesa, natūrali apsauga dėl minėtų išorinių veiksnių sumažėja, o plaukai galiausiai išsausėja, ima lūžinėti, veliasi. Tad plaukų tepimas įvairiais aliejais – kokosų, alyvuogių ar kitais, padeda kompensuoti natūralios riebalinės plėvelės netekimą, užpildo atsiradusius tarpus tarp kutikulių ląstelių ir taip sumažina agresyvių, žalingų chemikalų patekimą į plauko folikulą. Be to, apsaugo plauko stiebą nuo lūžinėjimo“, – paaiškina gyd. A. Ramanauskaitė.

Aušrinė Ramanauskaitė

Anot gydytojos, svarbu suprasti, kad ne visi aliejai vienodai veikia plauką.

„Sotieji ir monosotieji aliejai daug geriau prasiskverbia į plauką nei polinesotieji aliejai. Pavyzdžiui, kokosų aliejus, naudojamas prieš ir po plovimo, apsaugo lipidų sluoksnį bei padeda apsaugoti plauką nuo proteinų netekimo. Tai žemos molekulinės masės aliejus, tad jis geba prasiskverbti į plauko stiebus. Tuo tarpu brazilinių riešutų aliejus geriausiai apsaugo plaukų galiukus nuo išsišakojimo. Brangiausias valgomasis aliejus pasaulyje yra marokietiškas argano aliejus. Jis turtingas tokoferolių ir polifenolių, kurie yra galingi antioksidantai ir pasižymi hidrofobinėmis savybėmis, tad taip pat saugo plaukus nuo pažeidimų“, – teigia dermatovenerologė-trichologė.

Ne vienai moteriai iš savo kirpėjo yra tekę išgirsti, jog natūralūs aliejai plaukams nėra tinkami, esą jie ilgainiui tik išsausina plauką. Anot A. Ramanauskaitės, tokią nuomonę galėtų pagrįsti tik patys taip manantys kirpėjai: „Mokslinių argumentų, kad natūralūs aliejai ilgainiui išsausina plaukus, girdėti neteko.“

Kaip naudoti aliejų?

Sumaniusioms išbandyti natūralų aliejų, ko gero, pirmiausia kyla klausimas – tepti tik ant plaukų galų, ar ir visos galvos odos? Anot gydytojos, jei siekiate apsaugoti plaukus nuo pat šaknų – aliejumi galite tepti ir galvos odą. Vis dėlto, turintiems labai riebią skalpo odą (kai skalpas labai greitai riebaluojasi, vargina spuogai, aknė), to daryti nerekomenduojama.

Kai kurie aliejai geriau prasiskverbia juos pašildžius – ypač mineraliniai ir alyvuogių, tad prieš tepant juo plaukus galite lengvai jį pašildyti arba užsitepus užsidėti maišelį ir kepurę.

Aliejus, plaukai

Kokį aliejų naudoti?

„Daugiausia studijų kol kas yra atlikta su kokosų, alyvų, brazilinių riešutų (bertoletijų), linų sėmenų ir argano aliejais. Būtent šiuos aliejus ir patarčiau naudoti“, – rekomenduoja gydytoja.
Vis dėlto, jei kenčiate nuo plaukų slinkimo, plikimo ar dermatito – prieš aliejų naudojimą verčiau pasitarkite su gydytoja.

„Atsiradus plaukų slinkimui ar plikimui, rekomenduoju neeksperimentuoti su savigyda ir nedelsti. Geriausiai nustatyti plaukų slinkimo priežastį, diagnozę ir paskirti tinkamą gydymą gali gydytojas trichologas ar dermatovenerologas. Tiesa, tam tikrais atvejais gydymas išties gali būti ir aliejais.

Jei oda pleiskanoja, ar aliejus pagelbės, priklauso nuo pleiskanojimo priežasties. Jeigu skalpo sausumas ir pleiskanojimas kyla dėl dažno galvos plovimo, agresyvių šampūnų, dažymo ar cheminio šukavimo – tokiais atvejais aliejus gali pagelbėti. Tačiau jeigu pleiskanojimą ir sausumą sukelia uždegiminė liga, tokia kaip seborėjinis dermatitas ar žvynelinė, – aliejai neišgelbės. Tuomet reikalingas gydymas vaistiniais tepamaisiais preparatais. Tuo tarpu jeigu oda pleiskanoja dėl grybelio – reikėtų priešgrybelinio gydymo“, – sako A. Ramanauskaitė.

Aliejus, plaukai

Plaukų priežiūros patarimai

„Plaukų priežiūra, visų pirma, prasideda nuo galvos plovimo. Rekomenduojama galvą trinkti skirtingu dažniu, priklausomai nuo skalpo, plauko stiebo tipo ir varginančių odos problemų. Turint riebią ir pleiskanojančią odą, taip pat esant bėrimams, vartojant vaistus ar plaukų augimą skatinančias ampules, rekomenduojama plauti dažniau, tačiau reikėtų naudoti švelnius šampūnus, kondicionierius ar kaukes, pvz., su keratinu.

Aliejus rekomenduojama naudoti prieš plovimą, kaip kaukę visam skalpui ir per visą plauko ilgį, ir/arba po plovimo – tik tokiu atveju tepami plaukų galiukai prieš džiovinimą. Taip pat rekomenduojama kuo rečiau naudoti karštus plaukų formavimo prietaisus – džiovintuvą, tiesintuvą, žnyples ir panašiai. Be to, patariama kuo rečiau dažyti plaukus“, – norinčioms vešlių ir dailių plaukų rekomenduoja gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)