Santykiams gilėjant, pradedame uždavinėti partneriui įvairius klausimus, padedančius išsiaiškinti, kuriems dalykams jis teikia prioritetus, o kuriuos laiko nereikšmingais, teiraujamės apie jo poreikius ir pomėgius, apie tai, kaip vertina vienokias ir kitokias situacijas. Mūsų smalsumas vis auga, kadangi trokštame sužinoti, kuo mums patinkantis žmogus kvėpuoja, kas stumia jį pirmyn.

Žinių apie partnerį kaupimas, nesvarbu, ar informaciją gauname per konkrečius atsakymus, ar vien iš to, ką pastebime pačios, iš esmės ir yra meilės žemėlapio kūrimas.

Meilės žemėlapiai yra konkrečios žinios apie partnerius, sukaupiamos vis labiau juos pažįstant, – portalui „SheKnows“ paaiškino psichologė Vagdevi Meunier, dirbanti JAV Gottmano institute. – Sąmoningai galime nė nesuvokti, kad santykiams plėtojantis kuriame meilės žemėlapį, mat šis procesas yra vienas iš tų, kurie vyksta organiškai.“

Po mokyklos baigimo pora galėjo atvirai reikšti savo meilę.

Su laiku, pasak V. Meunier, tie meilės žemėlapiai tampa mūsų santykių duomenų baze.

Kaip meilės žemėlapis veikia poros santykius

Kaip teigia V. Meunier, meilės žemėlapis atskleidžia, kiek domimės savo išrinktuoju ir kokius santykius norime sukurti.

„Jei meilės žemėlapis kuriamas bendromis pastangomis, t. y. jei abudu partneriai domisi vienas kitu, randasi patikimas pagrindas. Užgimsta bičiulystė. Toks žemėlapis byloja apie abipusį interesą, – sako V. Meunier. – Pildant tokią duomenų bazę ima ryškėti tokios partnerio savybės, kurios jus traukia ir žavi. Vadinasi, kuriant meilės žemėlapius didėja noras domėtis partneriu ir stiprėja jam puoselėjami šilti jausmai.“

Kas atsitinka nustojus kurti meilės žemėlapį

„Jei partneris, paklaustas, kokią picą mėgsta, nepasivargina ko nors atsakyti ir atsainiai nusigręžia, galite pamanyti, kad jis jumis nesidomi, todėl ilgainiui nustosite uždavinėti jam bet kokius klausimus“, – sako V. Meunier.

Kai įvykiai pakrypsta tokia linkme, poros santykiai gali arba baigtis skyrybomis, arba ilgu gyvenimu drauge nesidomint vienas kitu.

Anot V. Meunier, tokio tipo scenarijus susiklosto išties neretai. Visas būrys poromis gyvenančių žmonių nesijaučia vieni kitiems artimi, nes beveik nesidalija kasdien patiriamomis emocijomis, nepasakoja apie iškylančias problemas. Taip nutikti gali ir tada, jei partneris užima atsakingas pareigas, nuolatos patenka į stresines situacijas arba dirba su slapta informacija, todėl negali pasakoti, kuo kasdien užsiima. Kad ir kaip būtų, laikui bėgant retėjantys pokalbiai priveda prie susvetimėjimo ir nutolimo.

„Kai nutolimo laikotarpis užsitęsia, galite pasijusti vieniša. Galite imti jaustis taip, tarsi gyventumėte su nepažįstamu žmogumi. Galite pasidaryti įtari ir apdairi. Kuo labiau įtikėsite, kad nepažįstate savo partnerio, tuo apdairiau imsite elgtis. Galop išvis nustosite pasitikėti partneriu, todėl ir pati užsisklęsite“, – aiškina V. Meunier.

Kai kurios daugelį metų santuokoje gyvenančios poros mano, kad jų partneris – toks pat žmogus, su kuriuos susituokė jaunystėje, todėl nustoja kurti meilės žemėlapius, kitaip sakant, domėtis vienas kitu.

Pora nuvažiavo į gamtą.

„Begalė porose gyvenančių žmonių mano, kad po ne vienų kartu pragyventų metų pakankamai vienas kitą pažįsta. Deja, mes puikiai žinome, kad taip nėra, – sako V. Meunier. – Kai santykiai klostosi tinkamai, su metais neišvengiamai besikeičiantys partneriai vis grįžta prie anksčiau gvildentų temų, iš naujo kalbasi apie tuos pačius dalykus. Visai nekeista, jei jie uždavinėja klausimus, kuriuos buvo uždavę kitados. Šis procesas vadinamas meilės žemėlapio atnaujinimu.“

Santuokinis gyvenimas neapsieina bet tam tikrų reikšmingų įvykių, tokių kaip laikini išsiskyrimai, vaikų gimimas, persikėlimas gyventi kitur, ir šitie įvykiai savaime virsta galimybėmis sukurti jau kitokį meilės žemėlapį ir iš naujo suartėti.

Kaip pradėti kurti meilės žemėlapį

„Gera žinia norintiems kurti meilės žemėlapius yra ta, kad ši veikla nepareikalauja nei ypatingų pastangų, nei begalės laiko, – tikina V. Meunier. – Meilės žemėlapio kūrimas vyksta savaime, jeigu kasdien uždavinėjate partneriui kuo įvairiausius klausimus.“

Psichologė nepataria savo klientams laikytis vieną vakarą per savaitę vykstančių pašnekesių grafiko, viliantis, kad taip ryšys nesusilpnės ir vis atsinaujins.

„Su tuo vieninteliu vakaru siejamos viltys gali būti nepamatuotos ir lūkesčiai, tikėtina, nepasiteisins, kadangi partneriai jaus spaudimą. Nesikalbant praleistos savaitės tikrai pakanka, kad pasijustumėte susvetimėję, nutolę vienas nuo kito, todėl per pokalbiui skirtą vakarą gali apimti nerimas, nepasitenkinims ar netgi užvaldyti pyktis“, – sako V. Meunier.

Specialistė rekomenduoja laikyti kiek kitokios strategijos. Tarkim, nuo pirmadienio iki ketvirtadienio bent penkias minutes per dieną skirti atsitiktiniams klausimams. Galite klausinėti vienas kito apie bet ką.

„Vėl aptarkite tai, apie ką kalbėjotės su partneriu prieš, tarkim, penkerius metus, pasidalykite senais prisiminimais, klauskite to, ko klausėte anksčiau, – pataria V. Meunier. – Prisiminti praeitį – puikus būdas stiprinti santykius. Nemanykite, kad pakartojusios kitados užduotą klausimą išgirsite tą patį atsakymą. Nuolatinis domėjimasis partneriu – bene svarbiausia meilės žemėlapio kūrimo sąlyga.“

Kad kuriamas meilės žemėlapis maksimaliai stiprintų santykius, reikia išmokti uždavinėti išsamių atsakymų reikalaujančius klausimus.

„Pasistenkite, kad klausimai nebūtų ypač sudėtingi. Išmokite uždavinėti tokius, į kuriuos atsakant reikėtų samprotauti, leistis į išsamų pasakojimą“, – rekomenduoja specialistė.

Pora daug kalbėjosi ir pažino viens kitą.

Kas dar svarbu? Ogi skirti partneriui laiko.

„Kokį nors klausimą galite nusiųsti ir žinute, bet šitoks elgesys tėra išsisukinėjimas. Privalote rasti laiko tiesioginiam pašnekesiui ir visą savo dėmesį sutelkit partneriui. Taip pat atminkite, kad užduodami klausimai negali būti pernelyg paviršutiniški. Tik taip elementarų pokalbį paversite išsamiu ir informatyviu meilės žemėlapiu.“

Kodėl meilės žemėlapis yra būtinas santykių komponentas

„Idėjos, kurią mėginame paskleisti, esmė ta, kad net 30 metų kartu pragyvenę žmonės turėtų apie ką šnekėtis prie vakarienės stalo, be to, ypač norėtų užduoti tam tikrus klausimus, – sako V. Meunier. – Ar ne puiku, kai nekantraujate paklausti ko nors apie ateitį arba apie praeitį? Tie klausimai neturi būti itin gilūs arba sudėtingi. Jie gali būti paprastučiai arba net kvaili. Visavertis meilės žemėlapis randasi tada, kai nenuslūgsta interesas, kai domina visi atsakymai. Būtent dėmesys atsakymams, o ne klausimams, ir yra svarbiausias kuriant meilės žemėlapį.“

V. Meunier taip pat teigia, kad labai svarbu parodyti, jog vertinate partnerio pastangas naudotis meilės žemėlapiu, kad jus pradžiugintų.

„Net jeigu partneris visada išneša šiukšles, kaskart už tai jam padėkoti tikrai verta. Tiesiog pasakykite: „Ačiū, kad išnešei šiukšles. Juk žinai, kaip nekenčiu to daryti.“ Tai išgirdęs jis pasijus pamalonintas, be to, gaus stimulą ir toliau naudotis meilės žemėlapiu jūsų labui“, – aiškina psichologė.

Galų gale, meilės žemėlapis padeda pajusti, kad partneris mus girdi ir paiso mūsų norų.

„Gyvenant poroje, žinojimas, kad partneris mus girdi ir mūsų klauso, didina prieraišumo, atsidavimo jausmą, – sako V. Meunier. – Stiprus ryšys su parneriu leidžia atsipalaiduoti, suvokti, kad esame mylimos ir branginamos. Norint, kad taip būtų, tikrai nereikia įnirtingai stengtis. Maži dalykai turi milžinišką galią, bet tik tada, jei yra daromi dažnai. Meilės žemėlapis kuriamas kasdien ir kol tai vyksta, partneris žino, kad apie jį galvojate ir nenustojate juo domėtis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)