Pasak S. Rubirosos, emocinis artumas arba intymumas paprastai atsiranda tada, kai santykiai emociškai saugūs.

„Tai paskatina gilų pasitikėjimo jausmą – šis jausmas suteikia pojūtį, kad esi mylimas“, – sako ji.

Tačiau emocinis artumas kaip ir fizinis intymumas po kurio laiko gali susilpnėti, ir tai visiškai normalu. Pasak S. Rubirosos, dauguma porų ir kreipiasi į ją dėl šios problemos. Vis dėlto emocinis artumas yra labai svarbi santykių dalis, tad jam susilpnėjus, reikia dėti pastangas ir jį stiprinti.

„Du žmones gali susieti labai stipri fizinė trauka, tačiau jei nebus gilaus emocinio artumo, iškilus pirmiems sunkumams arba išblėsus aistrai santykiai gali lengvai nutrūkti.“

Taigi, emocinis artumas yra sėkmingų santykių pagrindas. Laimei, yra paprastų būdų jį sugrąžinti ir stiprinti, sako S. Robirosa.

Komunikavimo stilius

Netinkamas komunikavimo stilius neretai tampa tuo pleištu santykiuose, kuris ilgainiui išskiria porą arba sugadina santykius. Ypač tai sakytina apie tai, kaip partneriai ginčijasi.

Pasak S. Robirosos, tokie dalykai, kaip kritiškumas, sarkazmas ir etikečių klijavimas yra kliūtys, kurios trukdo veiksmingai komunikacijai ir atitolina partnerius vieną nuo kito. Tad jei pastebite polinkį taip elgtis, paklauskite savęs, kodėl. O tada paieškokite kitų būdų išsakyti savo nuomonę.

„Jei yra susikaupę apmaudo, reikėtų tai spręsti atvirai kalbantis ir gyjant kartu, kad jis nevirstų pagieža“, – sako santykių ekspertė.

Dėkingumas ir vertinimas

Kuo ilgiau judu sieja ryšys, tuo didesnė tikimybė, kad tai, ką partneris (-ė) daro gerai, jo (jos) pastangos jūsų ir judviejų santykių labui bus vertinama kaip savaime suprantamas dalykas. Tačiau santykiuose labai svarbu įvertinti net mažiausias smulkmenas – padėkoti gavus ryte kavos į lovą arba už tai, kad jis (ji) išvedė šunį į kiemą.

Dėkingumo ir vertinimo išraiška santykiuose stiprina emocinį artumą, nes dėkodami ir įvertindami antrosios pusės pastangas, mes kaskart primename ir prisimename, kodėl esame kartu. Lengva dėkoti už didelius dalykus, tačiau maži dalykai, nors atrodo smulkmenos, kartais būna dar svarbesni.

Stenkitės pamatyti situaciją iš partnerio (-ės) perspektyvos

Tai vienas sunkiausių dalykų – ypač būnant santykiuose. Bet S. Robirosa sako, kad daug svarbiau suprasti savo antrosios pusės mąstyseną, negu būti teisiam (-iai).

„Dialogas tegul būna būdas suprasti vienas kito požiūrį, o ne įrodyti savo tiesą ir rinkti pergalės taškus“, – sako ji. Tai automatiškai nereiškia, kad antroji pusė teisi, tai tereiškia, kad jūs stengiatės pažvelgti į situaciją iš abiejų pusių, ir tai gali jums padėti vienas kitą geriau suprasti.

Kartu užsiimkite jums abiem svarbia ir prasminga veikla

„Spontaniškai pasiūlykite užsiimti veikla, apie kurią antroji pusė yra kalbėjusi, – pataria S. Robirosa. – Pavyzdžiui, išbandykite tai, kas jam (jai) svarbu, arba perimkite jos (jos) darbą buityje, kad antrajai pusei sumažėtų streso.“

Tai nereiškia, kad reikia sukandus dantis daryti kažką, kas jums visai neįdomu. Verčiau pagalvokite, kokia veikla gali būti įdomi jums abiem, kad kartu patirtumėte teigiamas emocijas ir galėtumėte dalintis džiaugsmu.

Puoselėkite atvirumą ir nuoširdumą

Santykiuose reikia kalbėtis ne tik apie smagius dalykus, bet ir diskutuoti nelabai maloniomis ar jaukiomis temomis. Svarbu palikti erdvės tokioms diskusijoms ir kalbėtis net apie tai, kas nemalonu ar gąsdina.

„Net jei nerimaujate, kad galite užgauti antrosios pusės jausmus, verta surizikuoti ir išsakyti savo poreikius – taip irgi stiprinamas emocinis artumas“, – sako S. Robirosa. Tai gali būti tokios temos, kaip seksualinės fantazijos ar psichinės sveikatos problemos. Kalbėdamiesi tokiomis temomis daugiau sužinosite apie savo partnerį (-ę), ir ilgainiui tapsite emociškai artimesni.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)