Kolegos, draugai, o kartais ir visiškai nepažįstami žmonės staiga išlenda ir mėgina sumenkinti jūsų pasiekimus. Dėl šitokios reakcijos žmogus, kuris kažko pasiekė ar pan., gali pajusti tai, ką australai pavadino aukštos aguonos sindromu. Šis terminas kilęs iš aguonų auginimo – aukštesnę, iškilusią virš kitų aguoną nukerpa, kad ji susilygintų su kitomis.

Žmogus, į kurį nukreipta neigiama reakcija, gali pasijusti puolamas, nors iš tiesų tai tėra projektuojama reakcija – kai kuriems žmonėms kitų sėkmė išprovokuoja pavydą, nesaugumą, baimę, pyktį, sukelia norą sulyginti išsišokėlį (jų nuomone) su visais kitais.

„Negatyvius savo jausmus jie projektuoja į jiems diskomfortą keliantį objektą – vadinamąją aukštą aguoną“, – aiškina mokslų daktarė, psichologė, gyvenimo būdo patarėja Linda Humphreys.

Žinojimas, kad tai – ne jūsų kaltė, nebūtinai padės lengviau pakelti negatyvius žmonių komentarus ar nedraugišką elgesį. Gyvenimo būdo akademijos „Beautiful You Coaching Academy“ įkūrėja, vadovė, sertifikuota gyvenimo būdo patarėja Julie Parker ir L. Humphreys pateikia šešis patarimus, kaip susidoroti su aukštos aguonos sindromo protrūkiu.

6 būdai įveikti aukštos aguonos sindromą


1. Ugdykite užuojautą žmonėms

Aukštos aguonos sindromas atsiranda dėl to, kad žmonės siekia užgožti jūsų sėkmę, tad, pasak L. Humphreys, svarbu ugdyti užuojautą žmonėms. „Smerkimas kyla, nes žmogus būna įskaudintas, jaučia skausmą, atstūmimą, gėdą, nesijaučia komfortiškai, būdamas savo kailyje. Leiskite žmonėms būti savimi, pasistenkite, nepaisant visko, juos mylėti, – aiškina specialistė.

2. Nesileiskite skaudinami

„Atsiminkite: užjausti žmones nereiškia leistis skaudinamam kitų“, – pabrėžia L. Humphreys.

Jei atsidūrėte tokioje situacijoje, ji pataria pasišalinti iš jos. t. y. atsiriboti nuo skaudinančio žmogaus ar žmonių.

3. Kad ir kas nutiktų, darykite tai, kas jus džiugina.

Neleiskite negatyviai nusiteikusiems žmonėms atkirsti jus nuo svajonių ir troškimų. Galite apsispręsti nesileisti žlugdomi. „Darykite tai, kas jums patinka, tada vėliau galėsite didžiuotis, kad, nepaisant visko, laikėtės savo kurso“, – teigia J. Parker.

4. Burkite jus palaikančius žmones.

Kad nepalūžtumėte, kai kažkas bando jus sužlugdyti, ieškokite paramos ir atgaivos tarp jus palaikančių žmonių. J. Parker pataria: „Apsupkite save mylinčiais, geraširdžiais žmonėmis, kurie jus palaiko, gerbia už tai, koks esate, nepriklausomai nuo jūsų pasiekimų, veiklos. Tokie žmonės gali būti tikra atgaiva, kai yra negatyviai jūsų atžvilgiu nusiteikusių žmonių.“

5. Nešvaistykite energijos, norėdami atsikirsti.

Energija nėra begalinis šaltinis. Kritikai, nekentėjai ir šiaip toksiški žmonės dažniausiai neverti jūsų laiko ir pastangų, energijos, kuria iššvaistote, norėdami atsikirsti, ginčydamiesi ar gindami save. „Kur kas prasmingiau būti savimi, nuveikti kažką gero pasaulio labui“, – pabrėžė J. Parker.

6. Atsiminkite – tai nekontroliuojama ir nuo jūsų nepriklauso.

Negalite paveikti žmonių požiūrio į jus, į jūsų pasiekimus. Pasak J. Parker, vienintelė jūsų pareiga – daryti tai, kas jus įkvepia, dalintis tuo su pasauliu, nepaisant to, ką kas gali pagalvoti.
Netgi jei mėginsite susigūžti, kad kažko neužgožtumėte, tai nebūtinai apsaugos jus nuo kritikos. „Galime slėptis, o žmonės vis tiek mus kritikuos – tada jau už tai, kad slepiamės. Visada yra tikimybė sulaukti kritikos, kita vertus, yra ir tikimybė, kad žmonės mus mylės, palaikys, skatins“, – sakė J. Parker.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)