Pasak „Benu“ vaistinės Sveikos odos instituto ekspertės Kristinos Lelevičienės, veido prausikliai, kurie tinka į aknę linkusiai odai, sausos odos savininkėms gali labiau pakenkti nei padėti, ir atvirkščiai. Todėl specialistė tinkamo prausiklio paieškas siūlo pradėti nuo odos būklės įvertinimo, rašoma pranešime spaudai.

Renkantis prausimosi priemonę veidui, reikia atkreipti dėmesį į jos konsistenciją ir sudėtį. Veido prausiklių įvairovė didelė: prausiamosios putos, geliai, aliejiniai prausikliai, rūgštiniai prausikliai, pieneliai ir t.t. Vertinant sudėtį, reikėtų atkreipti dėmesį, kiek prausiklyje yra natūralių ingredientų, įvairių aliejų, kokios rūgštys įeina, ar yra odą gydančių ingredientų, kaip pantenolis ir pan.

Veido prausimas yra svarbi odos rutinos dalis.

„Gali kilti klausimas, o kam apskritai reikia veido prausiklio, juk galima nusiprausti vandeniu. Tačiau vanduo nuprausia tik odos paviršių, bet nepašalina odos riebalų pertekliaus, nešvarumų, negyvų odos ląstelių. Jų nepašalinus, ilgainiui odos būklė prastėja, gali prasidėti uždegiminiai procesai, atsirasti spuogų ar aknė. Bet kokią veido valymo priemonę reikėtų rinktis, atsižvelgiant į odos būklę. Neužtenka pasikliauti odos tipu, nes dėl sezoniškumo odos būklė gali keistis ir, pvz., vasarą normali oda gali tapti riebesnė ar išsausėti“, – sako K. Lelevičienė.

Svarbu pabrėžti, jog tai, kas jūsų odai tiko žiemą, nebūtinai tiks vasarą, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į sezoną

Skirtingi prausikliai – skirtingai odai

Dažniausiai prausiklio pagrindą sudaro tam tikri riebalai arba aliejai, taip pat dezinfekuojančios medžiagos, kurios pašalina nešvarumus, riebalų perteklių ir saugo odą nuo uždegimą sukeliančių mikroorganizmų. Papildomi ingredientai skirti specifiniams odos poreikiams: drėkinimui, poroms valyti ir sutraukti, prieš odos senėjimą, jautrios odos gydymui, riebalų sekrecijai reguliuoti. Todėl labai svarbu pasirinkti būtent jūsų odai tinkamiausią priemonę.

„Svarbu pabrėžti, jog tai, kas jūsų odai tiko žiemą, nebūtinai tiks vasarą, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į sezoną: šiltuoju sezono metu rinkitės stipriau valančius prausiklius, nes oda išskiria daugiau riebalų, ore tvyro daug dulkių bei kietųjų dalelių, o štai šaltuoju periodu rekomenduojamas švelnesnis valymas tam, kad nepažeistumėte odos apsauginio barjero, kuris žiemą labai svarbus. Prieš renkantis prausiklį, pirmiausiai įvertinkite odos būklę. Galite ją įsivertinti ir vaistinėje atlikusios specialų odos būklės testą. Paaiškėjus, kokios problemos vargina labiausiai, nesunkiai išsirinksite tinkamiausią prausiklį, padėsiantį jas spręsti“, – sako specialistė.

Moteris, veido oda

Ekspertė išskiria kelias medžiagas, į kurias vertėtų atkreipti dėmesį, skaitant prausiklio sudėtį:

– Pantenolis – skirtas itin jautriai, išsausėjusiai ir pažeistai odai. Tad jeigu jūsų oda šerpetoja, trūkinėja, prausiklis su pantenoliu gali puikiai tikti.

– Pieno rūgštis – ši rūgštis priklauso alfa hidroksi rūgščių grupei, kurios eksfolijuoja odą. Todėl prausiklis su pieno rūgštimi padės greitai pašalinti negyvas odos ląsteles nuo veido.

– Glikolio rūgštis – taip pat pasižymi šveičiamosiomis savybėmis, pašalina suragėjusias odos ląsteles. Ji sutolygina odos spalvą bei tekstūrą.

– Cinkas – prausiklių sudėtyje esantis cinkas puikiai tinka probleminei, riebiai, užterštai ir į spuogus linkusiai odai. Cinkas mažina netobulumus ir palaiko sebumo balansą.

– Hialuronas – viena populiariausių sudedamųjų dalių dėl savo giliai drėkinančių savybių. Prausiklis su hialurono rūgštimi tinka toms, kurių oda dehidratavusi. Hialurono molekulės įsiskverbia giliai į odą ir sulaiko joje vandenį, kartu stabdo ir odos senėjimo procesus.

– Augalinis skvelenas – paprastai prausikliai su augaliniu skvelenu būna aliejinės tekstūros, bet neriebina odos. Atvirkščiai, kruopščiai ją nuvalo ir giliai pamaitina bei sudrėkina. Augalinis skvelenas yra sotusis angliavandenis, randamas pačioje odoje, jis pasižymi drėkinančiomis savybėmis ir reguliuoja odos minkštumą. Jis tinka visų tipų odai.

– AHA rūgštys – pasižymi šveičiamosiomis savybėmis, atstato odos skaistumą ir lygumą, atkemša poras.

Veido prausimas

Prausiklio konsistencija

Išnagrinėjusios prausiklio sudėtį, nepamirškite atkreipti dėmesio ir į jo konsistenciją. Pavyzdžiui, jautriai odai beveik jokiais atvejais netinka prausikliai su šveičiamosiomis granulėmis. O štai riebesnei, į aknę linkusiai odai, netinka riebaliniai prausikliai. K. Lelevičienė išskiria šiuos prausiklių tipus:

– Putos. Geriausiai tinka mišrią arba riebią odą turintiems žmonėms. Paprastai putose nėra aliejų, jos švelniai valo odą.

– Gelis. Paprastai tinka visų tipų odai. Šios konsistencijos prausikliai paprastai turi daug drėkinamųjų komponentų, todėl ypač tinka šiltuoju sezonu, kai saulės veikiama oda sausėja.

– Aliejinis prausiklis. Tokio tipo prausikliai tinka jautresnei odai, kurią reikia valyti, bet jai netinka jokie šveičiamieji prausikliai su granulėmis. Aliejiniai prausikliai, kitaip nei gali pasirodyti, odos neriebina, atvirkščiai – ją maitina ir giliai valo.

– Pienelis. Labiausiai tinka jautrios odos savininkėms. Jo sudėtį dažniausiai sudaro vanduo ir įvairūs aliejai – migdolų, abrikosų, alyvuogių. Taip pat sudėtyje būna pieno rūgšties ir glicerino, kurie pasižymi dezinfekuojančiomis savybėmis.

– Šveičiamasis prausiklis. Paprastai būna su mažomis granulėmis, todėl kartu prausiklis dar ir giliai išvalo odą bei pašalina negyvas odos ląsteles. Šveitikliai puikiai tinka toms, kurių užsikimšusios poros ar padidėjęs odos riebalų išsiskyrimas.

Veido prausimas

„Paprastai veido prausiklis naudojamas du kartus per dieną – ryte ir vakare. Ryte odą būtina atgaivinti, pašalinti per naktį susikaupusį riebalinį sluoksnį, ypač dabar, kai naktimis miegoti išties karšta. Vakare po visos darbo dienos būtina veidą gerai nuprausti. Ne tik nuplauti visas makiažo priemones, bet ir pašalinti susikaupusius nešvarumus. Tačiau, jei jūsų oda jautri ir linkusi sausėti, prausiklį galima naudoti tik vakare.

Ryte veidą užteks nuprausti drungnu vandeniu, sudrėkinti. Atminkite, kad micelinis vanduo negali pakeisti prausiklio. Jis tinka makiažui nuvalyti, tačiau nepašalina visų nešvarumų, negyvų odos ląstelių. Micelinį vandenį vietoj prausiklio naudokite išskirtiniais atvejais, pvz., kai esate gamtoje. Tačiau nepamirškite veido vis tiek nuprausti dar ir vandeniu“, – patarimais dalijasi K. Lelevičienė.

Jei matote, kad įprasto prausiklio išvalyti odai negana – greičiausiai teks keliauti veido valymo. Ką svarbiausia apie jį žinoti – skaitykite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)