Fengšui yra senovės kinų simbolinio erdvės suvokimo (organizavimo) praktika, paremta tokių elementų kaip vanduo, žemė, ugnis, metalas ir medis panaudojimu, siekiant sukurti gamtos poveikiui artimą energiją. Fengšui tradicija labai sena, gyvuojanti ne vieną tūkstantmetį.

„Senų senovėje, galvodami apie namo vietą, padėtį ir aplink namą esantį žemės sklypą, žmonės atsižvelgdavo į tai, kurioje pusėje kyla ir leidžiasi saulė, – sako Patricia Lohan, fengšui ekspertė, knygų šia tema autorė. – Namo statyba ir įrengimas būdavo iš anksto apgalvoti, nieko nebuvo daroma atsitiktinai. Esminis fengšui tikslas – užpildyti žmogaus aplinką ir jo namų erdvę suvokta, tikslinga intencija.“

Toliau aprašyti penki pagrindiniai fengšui elementai. Žinodami kiekvieno iš jų prasmę ir tinkamai juos pritaikę, turėtumėte pastebėti, kad į jūsų namus vis dažniau užklysta džiaugsmas, meilė, palaimos jausmas, skalsa ir sėkmė.

Penki fengšui elementai: svarbus – kiekvienas

Penkių fengšui elementų poveikis stipriausias esti tada, kai jie veikia išvien, it darnus choras, o ne pavieniai solo partijų atlikėjai. Tai reiškia, kad panaudoti teks visus penkis.

„Jei būdami namuose nesugebate rasti vidinės pusiausviros, tikrai gali būti, kad erdvėje, kurioje gyvenate, trūksta kurio nors vieno fengšui elemento arba kurio nors vieno yra per daug, – sako fengšui klausimais konsultuojanti Jen Boyd. – Aplinka, kurioje panaudoti visi penki elementai, nuteikia maloniai ir raminančiai. Penki elementai – tai žmogaus jausenos ir aplinkos subalansavimo pagrindas.“

Kaip panaudoti namuose visus penkis fengšui elementus

1. VANDUO

Vanduo yra siejamas su skalsa, klestėjimu, judėjimu, apvalymu, išgryninimu ir tekančiomis emocijomis. Mąstydami apie vandens, kaip elemento, įtraukimą į gyvenamąją erdvę, turėtumėte galvoti apie ramų, o ne banguojantį paviršių.

„Norėdami papildyti namų erdvę vandens elementais, pasistenkite įtraukti į interjerą vandens savybių turinčių komponentų, – sako P. Lohan. – Tai gali būti mėlynos spalvos akcentai, lenktų formų elementai, taip pat ramiai nuteikiantys vandens atvaizdai. Audringos jūros paveikslo pasikabinti nerekomenduočiau.“

2. UGNIS

Ugnis atstovauja jėgai ir yra siejama su veikla, aistra ir garbe. Ji puikiai padeda pritraukti klientų, pagerinti socialinį gyvenimą ir rasti savo nišą gyvenime. Nors ir svarbu, kad visų elementų poveikis būtų subalansuotas ir kad nė vienas neužgožtų likusiųjų, P. Lohan perspėja, kad žaisti su ugnimi ypač pavojinga, kadangi šio kūrybines galias pakurstančio elemento perteklius gali lemti greitą emocinį perdegimą.

„Ugnies įkūnijamą energiją simbolizuojančios raudonos spalvos patarčiau naudoti minimaliai. Lygiai kaip tikra ugnis, ji gali pridaryti nemažai žalos, tapti nebesuvaldoma ir labai pavojinga, – sako P. Lohan. – Per didelis ugnies kiekis namuose gali erzinti.“

3. ŽEMĖ

Žemė asocijuojasi su stabilumu ir saugumu tiek bendražmogiškuose, tiek dalykiniuose santykiuose. P. Lohan namų interjerą siūlo dekoruoti žemės (kreminėmis ir rusvomis) spalvomis. Vis dėlto jei tokių spalvų nemėgstate, galite rinktis kristalus: papildyti jais būsto erdvę yra puikiausias būdas įtraukti žemės elementą į gyvenamąją erdvę.

4. METALAS

Metalas siejamas su koncentracija ir aiškumu, taip pat su sveikata, turtu ir meile. Šio elemento namuose atsiras, jei į dekorą įkomponuosite vario ir pilkų tonų.

„Galbūt dekoro paletę vertėtų paįvairinti pastelinėmis spalvomis, o gal įsigyti baldą su metalinio – auksinio arba sidabrinio – atspalvio konstrukcija, – sako P. Lohan. – Metalo tonų gali būti pagalvėlėse, užtiesaluose arba meno kūriniuose.“

5. MEDIS

Medis fengšui tradicijoje reiškia vešinčią, žaliuojančią augmeniją. Tai – naujo gyvenimo, augimo, plėtros, kūrybiškumo ir sveikatos simbolis.

„Kad namų aplinkoje atsirastų medžio elementas, pagyvinkite interjerą kambariniais augalais arba papildykite erdvę žalios spalvos akcentais, – sako P. Lohan. – Man ypač patinka, kai kambary auga vadinamasis pinigų medis. Gerai ir tai, kad jį nesuku prižiūrėti. Dirbtinių gėlių laikyti namuose nepatarčiau, nes jos priverčia energiją sustingti, užsistovėti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)