Anot L. Valatkevičienės, besivystant odos priežiūros kosmetikos pramonei atlikti tyrimai įrodo retinoidų (vitamino A darinių), antioksidantų, įskaitant askorbo rūgštį (vitamino C), tokoferolio (vitamino E), hidroksilinių rūgščių veiksmingumą gerinant foto senstančios veido odos būklę. Yra daugiau antioksidacinių medžiagų, tačiau šios labiausiai ištirtos ir moksliškai pagrįstos.

Naudojant retinoidus, veiksmingai koreguojamos foto senstančios odos problemos. Retinolis pagerina ne tik odos išvaizdą, bet ir skatina naujų ląstelių dauginimąsi, naujo kolageno ir prokolageno I ir III susidarymą, pagreitina keratinocitų veiklą, pasižymi antioksidaciniu poveikiu, blokuoja saulės pažeistos tarpląstelinės matricos skaidymą. Klinikinis terapinis poveikis paprastai pasireiškia po kelių gydymo savaičių. Naudoti reikia atsargiai, pradedant nuo mažesnių dozių ir palaipsniui didinant, su kosmetologo priežiūra ir rekomendacijomis. Būtina adaptuoti odą, kad išvengti šalutinio poveikio – eritemos.

Antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir slopina jų neigiamą poveikį. Vandenyje tirpus vitaminas C (askorbo rūgštis) vienas iš stipriausių natūralių antioksidantų. Išoriškai naudojamas fotosenėjimo sukeltoms problemoms spręsti. Aktyviausiai veikia kartu su vitaminu E, pastarasis padidina vitamino C poveikį net keturis kartus. Veikdamas kartu su vitaminu E, riboja UVA spindulių lėtinį poveikį.

Įrodyta, jog skatina kolageno sintezę, atstato odos hidratacijos savybes, sąveikaudamas su vario jonais slopina tirozinazės veiklą, sumažina melanino susidarymą, veikia kaip tirozinazės inhibitorius. Todėl veiksmingas pigmentinių dėmių mažinimui. Tinka aknės, išsiplėtusių kapiliarų priežiūrai. Kosmetinės priemonės su vitaminu C efektyvumas priklauso nuo gryno vitamino C koncentracijos (kuo didesnė koncentracija, tuo odos priežiūros priemonė yra efektyvesnė).

Vitaminas E, taip pat antioksidantas, randamas daugelyje odos priežiūros produktų, nes turi foto apsauginių savybių ir saugo odą nuo UV ir infraraudonųjų spindulių, turi drėkinančių savybių, kosmetikoje naudojamas kaip konservantas.

Veido prausimas yra svarbi odos rutinos dalis.

Vitaminas B3 (niacinas, niacinamidas) turi stiprų antioksidacinį poveikį neutralizuojant laisvuosius radikalus. Stiprus teigiamas poveikis odos apsauginiam barjerui, turi įtakos odos spalvai, šviesina pigmentines dėmes, mažina paraudimus, lygina odos paviršių padeda palaikyti odos drėgmės balansą, skatina ląstelių atsinaujinimo procesus, gerina odos tonusą, lygina raukšles, veikia senėjimo procesus. Tačiau, kaip ir dauguma kitų antioksidantų, pvz., vit C yra chemiškai nestabilus, aplinkoje oksiduojasi.

Tyrimais įrodyta, kad cheminiai šveitikliai – glikolio rūgštis, pieno rūgštis ir salicilo rūgštis, ypatingai veiksmingi foto pažeistai odai.

Kofermentas Q10, žinomas kaip idebenonas, gali sumažinti odos nelygumą, raukšles bei padidinti odos hidrataciją. Idebenonas turi foto apsauginių savybių ir veikia kaip laisvųjų radikalų gaudyklė. Atliekant tyrimą, lyginant jį su vitaminu E ir vitaminu C, idebenonas turėjo aukščiausią rezultatą foto apsaugai ir oksidacijos prevencijai.

Mūsų pamėgta žalioji arbata yra gausus augalinių polifenolių šaltinis. Akumuliacinės savybės turi odą apsaugantį poveikį nuo ultravioletinių spindulių, veikia kaip tirozinazės inhibitorius, slopina sukeltą UV spindulių melanino gamybą. Turi priešuždegiminį, imunosupresinį poveikius. Nustatyta, jog slopina fibroblastuose kolagenazės veiklą, sukeltą UVB spinduliuotės, tokiu būdu saugo nuo ankstyvųjų raukšlių susidarymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)