– Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį renkantis veido kremą?

– Renkantis veido kremą pirmiausia reikėtų žinoti, kokio tipo yra jūsų oda (sausa, riebi ar mišri). Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį ir į odos būklę (dehidratuota, jautri, pigmentuota). Jei poros didelės, aiškiai matomos, oda blizga – jūsų oda riebi. Jei poros sunkiai matomos, oda matinė – rinkitės priemones sausai odai. Vis dėlto, bene dažniausias odos tipas – mišri. Tokiu atveju poros aiškiai matomos T zonoje (kakta, nosis, smakras). Labai svarbu atkreipt dėmesį į odos būklę. Odos tipas yra nulemtas genetiškai, o būklei įtaką daro aplinkos veiksniai (vėjas, saulė, užterštumas), sveikata, gyvenimo įpročiai. Net ir riebi oda gali būt dehidratuota, tuomet tokiai odai labiausiai reikia drėgmės. Jei yra pigmentinių dėmių, tuomet reikia priemonių, sprendžiančių pigmentacijos problemas. Jautrios (raustančios) odos priemonės turi būti labai švelnios sudėties.

– Kokius kremus geriausia rinktis mišriaodėms, riebiaodėms ir sausaodėms? Į kokį komponentą atkreipti dėmesį?

– Žinant odos tipą, bus lengviau išsirinkti priemonę. Labai svarbu mokėti skaityti sudėtis. Riebios odos savininkėms rekomenduočiau rinktis priemones, kuriose yra drėkinančių komponentų ir mažiau maitinančių. Riebiaodėms labai tinka cinkas – jis reguliuoja sebumo išsiskyrimą, suteikia odai matinį efektą, balina odą, geras UV fizinis filtras, pasižymi antiseptiniu poveikiu. Riebiaodžių priemonėse turėtų būti antiseptinių medžiagų arbatmedžio, hamamelio, rūgščių (AHA ar BHA).

Jei kremas yra drėkinantis – tai drėkinančios medžiagos turėtų būti priemonės etiketės pradžioje. Jei pamatysite, kad pradžioje mineraliniai aliejai, o, pavyzdžiui, haliuronas pačoje pabaigoje – reiškia drėgmės oda gaus tikrai labai mažai, o mineraliniai aliejai tik užkimš poras. Labai svarbu atkreipti dėmesį (ypač riebiaodėms, ar į aknę linkusiai odai), kad priemonėje nebūtų tokių sudėtinių komponentų kaip: mineral oil, coconut oil, cocoa butter, isopropyl palmitate, lanolin – šios priemonės deda plėvelę and odos ir kemša poras. Aliejai yra trigliceridai, priklausantys lipidų grupei. Nuo jų cheminės sudėties priklauso jų fizikinės savybės. Todėl vieni aliejai tinka sausai odai, kiti riebiai. Visiems odos tipams reikia drėgmės, tad savo priemonės sudėtyje ieškokite haliurono, aminorugščių (prolinas, glicinas, leucinas, lizinas, argininas) oligosacharidų, skvaleno, vitamino b5 arba pantenolio, niacino (B3) – šie du vitaminai sustiprina vienas kito poveikį (drėkina, nesukelia alerginių reakcijų ir turi priešuždegiminį poveikį), ramnozės, ceramidų, kolageno (suteiks ne tik drėgmę, bet ir stangrumo) ir peptidų (aminorugščių darinys – puiki priešraukšlinė priemonė).

Rita Balčiūnienė

Tad jei sudėties pradžioje matote bent vieną ar kelis išvardintus ingredientus – priemonė bus drėkinanti ir atliks savo funkciją. Visiems odos tipams reikia ir maitinimo, ypač – šaltuoju metų laiku. Tiek sausai, tiek riebiai odai tiks tokie maitinantys ingredientai: migdolų aliejus (turi antiseptinių savybių), abrikosų aliejus (jame gausu vitaminų), vynuogių kauliukų aliejus (mažina uždegimus), mango sviestas (turi regeneruojančių savybių), kviečių gemalų aliejus (regeneruojančios savybės), dumbliai (jie turi ir drėkinančių ir maitinančių savybių). Atkreipkite dėmesį, jog drėkinančių elementų riebiai odai skirtoje priemonėje turėtų būti daugiau nei maitinančių.

Kremo sudėtyje taip pat nepamainomi antioksidantai – vitaminai A, E, C, apsaugantys mūsų odą nuo laisvųjų radikalų. Šie vitaminai tarpusavyje draugauja ir sustiprina vienas kito poveikį. E vitaminas turi UV filtrą ir sulaiko drėgmę odoje, vitaminas C – skatina kolageno sintezę, o vitaminas A – skatina ląstelių regeneraciją.

– Ar svarbu, kur perkame kremus: vaistinėse ar kosmetikos parduotuvėse?

– Priemones saugiausia pirkti vaistinėse, tikrai ne parduotuvėse. Vaistinės užtikrina savo produkcijos kokybę ir daugelis priemonių yra patvirtintos dermatologų.

Turite klausimų kosmetologei? Siųskite el. paštu moterys@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)