Paklausėme dermatologų papasakoti apie dažniausiai pasitaikančias priežastis, kodėl beria veidą.

1. Stresas


Jei spuogai iškyla prieš svarbų pranešimą arba jaudinantis prieš pirmą pasimatymą, didelė tikimybė, kad jus beria nuo streso.
„Mes žinome, kad stresas turi didelį poveikį odos būklei“, – sako dermatologas Joshua Zeichneris.

Kai jaučiame stresą, mūsų smegenys išskiria streso hormoną kortizolį, kuris paskatina aktyviau darbuotis riebalų liaukas. Jos ima gaminti daugiau riebalų, kurie galiausiai paskatina aknę.

2. Mityba


Vakare prisivalgėte ledų, o ryte išbėrė veidą? Greičiausiai, jus beria nuo cukraus ir pieno produktų.

„Tokie produktai, kaip saldumynai ir pieno produktai iššaukia uždegiminius odos procesus ir paskatina bėrimą“, – sako dr. J. Zeichneris.

Vieniems žmonėms tokios reakcijos būdingos labiau, kitiems – mažiau, tad tiesiog atkreipkite dėmesį į tai, kaip jūsų oda reaguoja į maistą, kurio sudėtyje yra minėtų produktų.

3. Grožio produktai


Tinkami grožio produktai gali tapti geriausiais odos draugais, tačiau netinkami labai greitai gali virsti pikčiausiais priešais.
Netinkamai parinktos odos priežiūros, makiažo ir net plaukų priežiūros priemonės gali paskatinti bėrimus.

„Sunkūs, odas kemšantys produktai, įskaitant skystą pudrą, gali užkimšti poras ir paskatinti spuogų atsiradimą“, – sako dr. J. Zeichneris.
Rinkitės tokius produktus, ant kurių pakuotės parašyta „nekomedogeninis“ – tai reiškia, kad jis nekemša porų. Taip pat nepamirškite kas vakarą prieš miegą nusivalyti makiažą.

4. Mobilusis telefonas


Ko gero visi esame girdėję, kad mobilusis telefonas nešvaresnis net už unitazo dangtį, ir visos ant jo susikaupusios bakterijos nėra palankios odos sveikatai ir išvaizdai. Bakterijų gali pakliūti į poras, jas užkimšti ir išprovokuoti bėrimą. Tam, kad jūsų oda (ir imuninė sistema) būtų saugi, nepamirškite reguliariai valyti telefono antibakterine servetėle.

5. Sportas


Prakaitas pats savaime bėrimo nepaskatina, tačiau jei jo vis periodiškai ilgai nenuplausite, po kurio laiko veidą pradės berti.
Nepamirškite iškart po treniruotės nusiprausti veido švelniu prausikliu, o tada patepkite drėkinamuoju kremu.

Dar viena paprasta gudrybė, kuri padės apsisaugoti nuo spuogų: įpraskite prieš treniruotę kruopščiai nusivalyti makiažą, kad neužsikimštų poros.

6. Oras


Dermatologės Navos Greenfield teigimu, klimatas – ypač santykinė oro drėgmė – gali turėti didelės įtakos odos skaistumui.

„Drėgmė apgaubia odą šilumos ir drėgmės skraiste, dėl to poros išsiplečia, suaktyvėja riebalų gamyba, ir oda ima dusti. Užsikemša poros, gali atsirasti dėmių ir spuogų.“

Jei vykstate atostogauti į tokią vietą, kurioje šilta ir drėgna, nepamirškite į lagaminą įsimesti odos šveitiklio, kuris padės atkimšti poras ir pašalinti nešvarumus bei negyvų ląstelių sluoksnį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)