– Paklaidžiokime po jūsų nesaugumo labirintą, atvedusį jus ten, kur esate dabar: ar visada mylėjote save? Kokia jūsų kelionė meilės sau keliu?

– Deja, kaip ir daugumai mūsų visuomenės moterų, meilė sau man nebuvo perduota su motinos pienu. Kentėjau nuo įvairiausių paauglystės kompleksų, vidinių baimių, kamavo nepasitikėjimas savimi ir pasauliu.

Vieną dieną suvokiau, kad jeigu nieko nekeisiu gyvenime, tai ir rezultatas visada liks toks pat. Aplinkui pradėjau pastebėti daug sektinų pavyzdžių ir supratau, kad gražiai ir laimingai gyventi yra įmanoma! Pradėjau aktyviai domėtis psichologija, užsiėmiau saviugda ir ieškojau laimingo gyvenimo recepto. Kol galiausiai, po tūkstančių knygų, seminarų, įvairiausių mokymų, moteriškumo ugdymo praktikų bei stropaus darbo su savimi atradau, ko man trūko – meilės sau!

Taip ir prasidėjo mano kelionė… Mano kelias buvo kupinas tiek malonių, tiek ir skausmingų išgyvenimų. Su didžiausiu užsidegimu taikiau įgytas žinias, eksperimentavau ir gaudavau nepakartojamų rezultatų! Tai tapo mano aistra!

Kai išmokau besąlygiškai priimti ir mylėti save, gyvenimas pasikeitė neatpažįstamai. Stulbinantys rezultatai nevertė laukti, o man tiesiog knietėjo pasidalinti džiugia žinia su kitomis moterimis! Taip ir gimė mano pirmasis kūrinys „Laiminga moteris“, kurio dėka galiu padėti kitoms geriau pažinti save, atskleisti, ką iš tikrųjų reiškia mylėti save bei įkvėpti pokyčiams!

Kai išmokau besąlygiškai priimti ir mylėti save, gyvenimas pasikeitė neatpažįstamai.

– Meilės tema jums nesvetima. Ką ir kodėl kuriate būtent moterims?

– Tiek savo mokymais, tiek knygomis noriu padėti moterims giliau pažinti savo prigimtį, priimti bei pamilti save. Visuomenėje pastebiu labai daug įsisenėjusių įsitikinimų, kurie trukdo nevaržomai mėgautis laisve būti savimi, džiaugtis kiekviena gyvenimo akimirka be jokios sąžinės graužaties. Moterys atėjo į šią žemę, kad paverstų ją dar gražesne vieta gyventi. Būtent moteris yra atsakinga už santykius. Ne tik už santykius su savo vyru, bet ir su vaikais, šeima, draugais ir be abejo – su pačia savimi. O tam, kad santykiai būtų darnūs ir nepavirstų civiliniu mainų sandoriu (kaip mėgstu pajuokauti), juose turi būti pilni ir stiprūs žmonės. Tik stiprus žmogus sugeba mylėti save ir kitus. Tik mylėdama pirmiausia SAVE, būdama stipri, moteris gali visa širdimi mylėti kitus. Ta meilė yra įkvepianti, kurianti ir skatinanti tobulėti. Tik esant pilnam energijos rezervui, moteris gali nežalodama ir neaukodama savęs dalinti meilę kitiems. Ir tokią nuomonę galima sutikti absoliučiai visur, net šventuosiuose raštuose – Biblijoje yra teigiama „Mylėk savo artimąjį kaip save patį“. Tai reiškia, kad moteris gali mylėti kitus žmones lygiai tiek pat, kiek myli save. Tad norėdama susikurti meile, pagarba ir aistra persmelktus santykius, moteris pirmiausia turi šiuo gėriu apdovanoti save.

Kadangi būtent moteris yra santykių ašis, tikiu, kad įkvėpdama bei įpusdama kiekvienai pasitikėjimo savimi – tuo pačiu stiprinu jų santykius, šeimas, mūsų visuomenę.

Tik esant pilnam energijos rezervui, moteris gali nežalodama ir neaukodama savęs dalinti meilę kitiems.

– Kiekviena moteris gali atlikti nuostabią praktiką: užsimerkti ir įsivaizduoti geriausią savęs versiją, o tada nuspręsti, ko gali imtis jau šiandien, kad priartėtų prie savo fantazijos. Kokią moterį įsivaizduojate, kai ištariami žodžiai: mylima ir mylinti moteris?

– Mylima ir mylinti moteris man asocijuojasi su tam tikra būsena. Įsivaizduoju moterį, nuo kurios dvelkia šiluma, ramybe ir švelnumu. Jos akys blizga ir spinduliuoja laimę, o išdidi laikysena vienareikšmiškai perteikia begalinį pasitikėjimą savimi. Šalia tokios moters norisi tiesiog būti, prisiliesti, pabendrauti. Neabejoju, kad kiekviena pažįstame ar bent jau kartą gyvenime esame sutikusios tokią moterį, kuri iš pirmo žvilgsnio neišsiskiria iš minios savo ekstravagantišku įvaizdžiu, nėra tituluota grožio karalienė, tačiau į ją norisi nepaliaujamai žiūrėti! Jos šypsena keri, akys užburia, o grakštūs kūno judesiai vilioja. Tokios moters vidinė ramybė tarsi liejasi per kraštus ir apgaubia visus aplinkui. Mylima ir mylinti moteris yra ta, su kuria kiekvienas žmogus jaučiasi geresnis negu yra iš tikrųjų. Tik laiminga ir kupina meilės moteris gali taip magiškai veikti aplinkinius!

– Moteris einanti saviugdos keliu, labai dažnai girdi: mylėk, gerbk, vertink save, būk moteriška. Gali būti sunku susigaudyti informacijos gausoje ir savo mintyse, nuo ko viską pradėti. Ką, jūsų nuomone, reiškia moteriai mylėti ir vertinti save?

– Visų pirma, meilė tai galingos energijos koncentratas. O energija tai visada jėga, veržlumas ir judėjimas į priekį, tobulėjimas. Meilė – tai stiprybė. Ji visada iššaukia pagarbą, susižavėjimą ir dėkingumą. Tikroji meilė niekada neiššaukia gailesčio, pasibjaurėjimo ar pažeminimo. Viskas, kas silpnina, verčia abejoti savimi ir nepasitikėti kitais, pavydėti – tai gali būti bet kas, bet tikrai ne ta tyroji meilė. Meilė SAU – tai daryti save stipria! Tikroji meilė – tai savęs apdovanojimas galingu energijos užtaisu, kuris stumia į priekį, įpučia pasitikėjimo savimi, apdovanoja pilnatvės jausmu ir liejasi per kraštus. Išeinant iš sąvokos, kad meilė tai nesustabdoma jėga, pirmiausia, ką reikėtų padaryti, tai eksperimentuoti ir ieškoti gyvenime dalykų, kurie stiprina moterį visomis prasmėmis.

Meilė SAU – tai daryti save stipria!

– Dažnai, poros santykiai yra apipinti klaidingais įsitikinimais, liguistu noru patenkinti kitą, pamirštant savo poreikius. Kas, jūsų nuomone, yra svarbiausia poros santykiuose? Kaip juose nepamesti savęs?

– Mano manymu, poros santykiuose yra svarbiausi du dalykai – santykių esmės suvokimas bei gebėjimas susitarti. Tai yra didžiausi dėmenys, nuo kurių išsivysto ir kiti smulkesni aspektai.

Jeigu abu žmonės suvokia, kad santykiai tai galimybė patirti ir sukurti kažką gražaus drauge, augti kaip porai bei vystytis kaip asmenybei – tuomet problemų nekyla. Bet pasitaiko ir kitokių santykių modelių, pavyzdžiui, kai susitinka du nepilni, nepasitikintys savimi žmonės ir santykius traktuoja kaip vienintelį savo poreikių tenkinimo šaltinį. Štai čia ir prasideda bėdos. Tokiuose santykiuose ieškoma asmeninės naudos, bandoma užlopyti savo sielos skyles. Vaizdžiai tariant, tai atrodo maždaug taip: „Pirma tu padaryk mane laiminga, o tada aš tave padarysiu laimingu“.

Sveiki poros santykiai funkcionuoja atvirkščiai. Čia galioja nuostabi teorija 1+1=12, kitaip tariant sinergija. Kai susitinka du pilni, a priori laimingi žmonės, jie nesivaiko asmeninės naudos ir sugeba sukurti labai tvirtus ryšius. Tokiems žmonėms yra gera ir vieniems, tačiau būdami kartu jie patiria 10 kartų daugiau malonumo – kartu skaniau valgyti, įdomiau skaityti, smagiau keliauti!

Svarbiausia – pasirūpinti savo „meilės indu“, o tuomet drauge su partneriu kurti harmoningus ir sveikus santykius

Santykių esmės suvokimas leidžia abiem partneriams išlikti laisviems, nes jie puikiai suvokia, kad bus kartu kol, kol bus gera. O kiek ilgai bus gera – priklauso tik nuo judviejų pastangų! Nėra jokio neurotiško prisirišimo ar nepagrįstų baimių. Maža to, sąmoningas santykių puoselėjimas padeda atsikratyti iliuzijų, kad jeigu nėra pykčių, reiškia santykiai yra nepriekaištingi. Anaiptol! Santykiai – tai puiki terpė augti ir tobulėti, o pykčiai ir nesutarimai yra tik vienas iš būdų prieiti bendrą tiesą.

Žinoma, nesutarimas nesutarimui nelygus, tad pirmiausia, ką reikėtų padaryti – išmokti konstruktyviai pyktis. O tai yra tikrai menas, kurį aš ir vadinu gebėjimu susitarti. Gebėjimas susitarti – tai ne nuolaidžiavimas ar savo vertybių paminimas. Visai ne. Tai bendros tiesos paieškos, naujų poros vertybių kūrimas, kuris tiks ir patiks abiem. Svarbu yra ne tik mokėti išreikšti savo norus bei poreikius partneriui suprantama kalba, bet ir klausyti, o svarbiausia – išgirsti kitą pusę.

Manau, tai iš dalies atsako į klausimą „Kaip nepamesti savęs santykiuose?“. Jeigu mylime save, sugebame būti laimingi nepriklausomai nuo kitų asmenų bei tvirtai žinome, ko norime iš gyvenimo, tuomet aiškiai reiškiame savo norus partneriui, išklausome jį bei susitariame. Tai rodo pagarbą sau, savo antrai puselei bei nubrėžia kiekvienos asmenybės ribas. O tariant dar paprasčiau, neprarasti savęs galima tik tuomet, kai pirmiausia save randi ir išreiški per įvairiausia širdžiai malonią veiklą – ar tai darbas, ar hobis, ar bendri pomėgiai. Svarbiausia – pasirūpinti savo „meilės indu“, o tuomet drauge su partneriu kurti harmoningus ir sveikus santykius.

– Šiuolaikinė lekianti moteris, dar kitaip vadinama barbė devyndarbė, dažnai tarsi pameta save ir užmiršta elementariausius savo poreikius pasirūpinti savimi, o laiką sau laiko egoizmu. Kaip manote, ar moteriai reikalingi meilės sau ritualai? Kokius naudojate pati ir ką rekomenduotumėte skaitytojoms?

– Žinoma! Tai yra tiesiog gyvybiškai svarbu kiekvienai moteriai! Meilės sau ritualai gali būti labai įvairūs, tad kiekviena turi atrasti tai, kas labiausiai tinka būtent jai. Paprasčiausias būdas – eksperimentuoti! Drąsiai išbandyti naujas veiklas, susirasti naujų pomėgių, bendrauti su naujais žmonėmis, išbandyti naują kosmetiką ar procedūrą. Meilės sau ritualai gali būti nuo labai paprastučių iki itin įmantrių. Čia nėra jokių taisyklių!

Meilės sau ritualai padeda moteriai sugrįžti į save, pajausti savo kūną, nuraminti mintis bei pasimėgauti saldžia akimirka. Aktyvinama laimės hormonų gamyba, labiau atsipalaiduojama ir išsivaduojama nuo kasdienio streso. Meilės sau ritualai, kad ir kokie mažyčiai, suteikia pasitikėjimo savimi ir pagerina bendrą organizmo būklę. Moteris jaučiasi ramesnė, patrauklesnė bei labiau patenkinta savo gyvenimo kokybe!

Meilės sau ritualai, kad ir kokie mažyčiai, suteikia pasitikėjimo savimi ir pagerina bendrą organizmo būklę

Pati naudoju įvairius meilės sau ritualus, kuriuos taipogi rekomenduoju ir skaitytojoms:

– Bent kartą į savaitę pasilepinti karšta vonia su burbuliukais

– Paskaityti mėgstamą kūrinį, naują knygą, pažiūrėti ugdomąjį vebinarą

– Susitikti su kitomis moterimis (mama, sese, draugėmis) puodeliui kavos

– Išsipuošti ir nueiti į romantišką pasimatymą su vyru

– Tiesiog niekur neskubant pagulėti/pasėdėti ir pasvajoti. Tai yra puiki praktika, kuri išlaisvina moterų vidinį potencialą pildyti savo norus lengvai ir paprastai!

– Kartą į mėnesį apsilankyti pas kosmetologę

– Kartą į savaitę nueiti atpalaiduojančio masažo

– Pasidaryti SPA procedūras namuose – plaukų ir veido kaukė, anticeliulitinis masažas ir kt.

– Kavos gėrimo ritualas. Geriant kavą neatlikti jokių pašalinių darbų, pabūti vienumoje ir ramybėje, Pajausti šilkinį kavos aromatą ir saldų kartumą...

– Išvažiuoti kur nors savaitgaliui pailsėti

– Nueiti į sporto salę, jogą, baseiną

– Pasidaryti manikiūrą, pedikiūrą, nusidažyti plaukus

– Bent kelis kartus į metus pasidaryti lovadienį. Pragulėti visą dieną lovoje, valgyti skanėstus, žiūrėti mėgstamus filmus, atsiriboti nuo socialinių tinklų.

Meilės sau ritualų gali būti labai įvairių, tad ieškokite ir atrinkite sau tinkamiausius bei suteikiančius daugiausiai laimės!

– Ką jums simbolizuoja Valentino diena?

Valentino diena yra labai graži meilės ir romantikos šventė. Be abejo, yra neapsakomai malonu gauti gėlių, šokolado ar pasimėgauti romantiška vakariene. Tačiau prisipažinsiu, labai nesureikšminu šios dienos... Man žymiai svarbiau yra puoselėti artumą bei gauti/rodyti meilės ženklus kasdien. Valentino diena yra gražus simbolis, bet tikrąją meilę galime išreikšti per kasdienius mažus dalykus, pavyzdžiui nuoširdžiu apkabinimu, aistringu bučiniu, besąlygišku palaikymu ar gėlių puokštė be jokios priežasties!

Kai suvoki tikrąją santykių esmę, Valentino dieną galima švęsti ištisus metus!

Man žymiai svarbiau yra puoselėti artumą bei gauti/rodyti meilės ženklus kasdien.

– Pakalbėkime apie moters paklydimus ir nuodėmes. Ko mylinti save moteris sau negali leisti?

– Apsileisti. Mano manymu tai yra didžiausia moters nuodėmė. Viskas prasideda nuo kūno ir juo baigiasi. Pamatinis meilės sau lygmuo – tai kūno puoselėjimas. Nuo pat gimimo kūnas mums tarnauja kaip pasaulio ir savęs pažinimo instrumentas. Kūnas mums dovanoja galimybę patirti, kas yra saldu ir kartu, ką reiškia išgyventi meilę ir netekti, ką reiškia kurti naują gyvybę savyje!

Mylinti save moteris puikiai suvokia, kad sveikas ir išpuoselėtas kūnas – tai yra jos brangiausioji šventovė. Tik sveikas kūnas gali tarnauti ilgai ir leisti kilti kitais saviugdos laiptais. Pačios pamąstykite, kas iš to, kad pasieksite nušvitimą, jeigu Jūsų kūnas bus sergantis, gležnas ir negalėsite mėgautis pasaulio dovanojamais gėriais?

Mylinti save moteris rūpinasi kūno sveikata, jo švara bei meistriškai pabrėžia savo privalumus!

Mylinti save moteris priima save su visais savo lygumais ir iškilumais, nuolatos stiprina kūną, jį tobuliną ir gražina. Kalbu ne apie makiažą ir dirbtinius nagus. Ne. Mylinti save moteris rūpinasi kūno sveikata, jo švara bei meistriškai pabrėžia savo privalumus!

– Kokius namų darbus turi atlikti mergina/moteris prieš neriant į santykius su vyru?

– Įsimylėti save! Moteriai pirmiausia vertėtų susidėlioti savo mintis, susirinkti save į visumą, aiškiai suvokti, ko jį nori iš santykių ir iš gyvenimo. Labai svarbu yra pripildyti savo gyvenimą gausa, meile bei įdomiais užsiėmimais prieš dalinantis savo gyvenimu su kitu asmeniu.

Daug kartų minėjau, kad mylėti save tai daryti save stipria, kitaip tariant – veikti! Moteris turi turėti aiškią viziją, koks turėtų būti jos kūnas, kokių ji nori santykių, kokias nori patirti emocijas, kaip perteiks savo meilę vyrui ir išlaikys lygiaverčius energijų mainus, kokia mylima veikla užsiims, kaip realizuos save bei kokias taisykles turės savo šeimoje. Saldžių svajonių turėjimas tai tarsi gyvenimo kelrodis, kuris leis kryptingai dirbti su savimi. Visų savo gyvenimo sričių harmonizavimas – pirmas žingsnis darnių santykių link. Kai moteris pirmiausia pasirūpins savimi, savo gyvenimu, ji bus pasiruošusi sukurti kažką neįtikėtinai gražaus panėrusi į santykius su vyru. Išbandyta!

Visų savo gyvenimo sričių harmonizavimas – pirmas žingsnis darnių santykių link

– Top 4 patarimai, kaip moteriai tapti laimingai būnant santykyje tiek su savimi, tiek su partneriu?

1) Tinkamai susidėlioti prioritetus ir jų paisyti

2) Visada aiškiai žinoti savo norus ir drąsiai juos reikšti

3) Atrasti laiko sau bei savo mylimajam

4) Rūpintis savo išvaizda, nes tai yra pasitikėjimo savimi pamatai

– Ko palinkėtumėte vyrams, kaip galėtų jie prisidėti, kad moteris jaustųsi mylima ir laiminga?

– Moteris jaučiasi mylima ir laiminga, tuomet, kai gauna pakankamai dėmesio ir įrodymų, jog yra vienintelė ir nepakartojama savo vyrui. Valentino dienos proga galima rinktis tradicinius būdus – padovanoti gėlių puokštę, mėgstamo šokolado, kvepalų ar pavaišinti romantiška vakariene. Tačiau, žymiai svarbiau yra rodyti dėmesį savo moteriai kasdien – tai gali būti miela SMS žinutė, be progos padovanotos gėlės ar nuoširdus komplimentas. Tokie mažyčiai poelgiai yra labai reikšmingi kiekvienai, nes tai parodo, kad vyras apie mus pagalvojo, pasistengė. Nuolatinė meilės ir dėmesio „dozė“ įpučia moteriai beprotiškai daug pasitikėjimo savimi ir skatina dar labiau stengtis dėl vyro ir poros santykių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)