Vis dėlto, įtemptas gyvenimo būdas, žalingi įpročiai ir nepakankamas rūpestis savo oda vyrams šias problemas dar paspartina. Gydytoja dermatovenerologė išskiria ryškiausias odos problemas, jų susiformavimo priežastis ir pataria, kaip tai išspręsti, rašoma pranešime spaudai.

Dėl patinusių paakių atrodo pasiligoję

Vyrus vargina įvairios odos problemos, o dažnai – būtent akių srityje. Gydytojos dermatovenerologės Aušrinės Ramanauskaitės teigimu, vyrai dažniausiai pasiryžta kreiptis į grožio klinikas dėl patinusių bei patamsėjusių paakių, nes tai sukuria pavargusio, neišsimiegojusio ar net ligoto žmogaus įspūdį.

„Be ratilų po akimis, vyrai konsultacijose taip pat dažnai skundžiasi dėl paakių bei vokų srities odos išsausėjimų, kurie gali pasireikšti erzinančiu ir neestetiškai atrodančiu pleiskanojimu, ir gilių raukšlių paakių srityje“, – dažniausias akių srities odos problemas vardija „Nordclinic“ Dermatologijos skyriaus gydytoja.

Įtakos turi ne tik senėjimo procesai

Šių problemų susiformavimui daugiausia įtakos turi genetika, taip pat amžiaus nulemti senėjimo procesai. Vis tik, prie to prisideda ir odos nepriežiūra. „Vyrai dažniausiai skiria per mažai dėmesio veido ir paakių odai – nenaudoja drėkinamųjų kremų, prausiasi tik vandeniu ir muilu arba dušo geliu. Be to, nenaudoja apsauginių kremų nuo saulės, nors daug laiko praleidžia saulėkaitoje ar mėgsta aktyvų sportą lauke. Visa tai palieka pėdsakus veide“, – paaiškina gydytoja dermatovenerologė.

Taip pat odai neigiamai atsiliepia įtemptas gyvenimo būdas bei žalingi įpročiai. „Rūkymas, alkoholio vartojimas, miego trūkumas bei nevisavertė mityba blogina visos odos būklę, o paakių zona yra jautriausia, todėl joje greičiausiai pamatomi senėjimo procesai“, – priduria A. Ramanauskaitė.

Vyrų raukšlės aplink akis – gilesnės nei moterų

Gydytojos teigimu, paakių patamsėjimas ar paburkimas dėl įgimtų anatominių ypatumų gali išryškėti gana anksti, dar paauglystėje, o ryškesni odos bei minkštųjų audinių senėjimo procesai prasideda sulaukus 25-erių. Tai, kokiu intensyvumu jie pasireiškia, labai priklauso nuo minėtų rizikos veiksnių – žalingų įpročių, odos priežiūros, mitybos, taip pat sveikatos būklės. Pavyzdžiui, skydliaukės, kepenų ar inkstų patologijos minėtus procesus paspartina.

Vyrų oda yra riebesnė ir šiek tiek storesnė nei moterų, todėl įprasta manyti, jog ji yra mažiau pažeidžiama. Vis tik paakių oda yra tokia pat plona bei jautri, kaip ir moterų, o dėl stipresnių raumenų darbo ir rečiau prižiūrimos odos vyrų akių kampučiuose raukšlės susiformuoja gilesnės ir yra labiau matomos.

„Problemos paakių odos srityje būdingos visiems. Skirtumas tas, kad moterys linkusios greičiau sureaguoti ir kreiptis pagalbos į specialistus, be to, jos ir pačios labiau prižiūri problemines sritis – naudoja kremus, apsaugą nuo saulės, pasitelkia odos drėkinimo procedūras, o štai vyrai uždelsia“, – paaiškina gydytoja.

Odos priežiūra priklauso nuo amžiaus

Prižiūrėti odą tiek vyrams, tiek moterims reikėtų panašiai. Esminis patarimas – pradėti kuo anksčiau rūpintis ne tik paakių ar veido, bet ir viso kūno oda. „Nereikia apsikrauti sudėtinga rutina, geriau naudoti vos 2–3 odos priežiūros produktus, bet tai daryti kasdien“, – pataria A. Ramanauskaitė.

Gydytojos teigimu, vyrų, kaip ir moterų, odos priežiūra priklauso nuo jos būklės ir amžiaus. Esant 20–30 metų pakanka pagal odos tipą parinkto drėkinamojo kremo ir prausiklio. Šiuo laikotarpiu netinkamo gyvenimo būdo padariniai jau atsispindi odoje, ypač paakių zonoje, todėl, jeigu vargina jų patinimas ar patamsėjimas, galima pasikonsultuoti su specialistu, kaip spręsti problemą.

30–40 metų vyrams patartina naudoti drėkinamuosius kremus su hialurono rūgštimi, peptidais bei antioksidantais, o nakčiai rinktis regeneruojamuosius kremus su retinoliu – tai padėtų sumažinti raukšles. Taip pat galima pasitelkti procedūras, tokias kaip mezoterapija – vitaminų injekcijos paakiams, PRP terapija, hialurono rūgšties užpildai paakių srityje ar botulino toksino injekcijos akių kampučių raukšlėms mažinti. Be to, frakciniu lazeriu galima sumažinti raukšles aplink akis ir sustangrinti odą.

Sulaukus 50-ies vyrams reikėtų pasitelkti kompleksinius odos priežiūros būdus: minėtus kremus bei procedūras, o esant ryškiai problemai, ypač, jei viršutiniai akių vokai užkrenta ant akių, – pasikonsultuoti su plastikos chirurgu dėl vokų plastikos arba injekcinių procedūrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)