„Veikiama žvarbaus vėjo ir šalčio, oda sudirgsta, nes pažeidžiamas apsauginis jos barjeras, apsaugantis nuo pernelyg intensyvaus drėgmės išgarinimo, bakterijų, kietųjų dalelių, dulkių pateikimo į gilesnius odos sluoksnius. Riebus, kaip jį vadiname, kremas padengia odą plėvele, apsaugančia nuo šalčio ir drėgmės netekimo. Mano praktikoje dažnai pasitaiko, kad riebios odos savininkės labai bijo tokių kremų, nes galvoja, kad jie gali užkimšti poras, tačiau apsaugos reikia visų tipų odai“, – sako J. Pavliukovičienė.

Anot kosmetologės, net ir riebios odos savininkės ilgėliau laiką leisdamos žvarbiame ore bei nenaudodamos apsauginio kremo susidurs su odos dehidratacija, oda gali parausti, gali pasireikšti bėrimai.

Naudoti tik riebius kremus nepakanka


Kosmetologės teigimu, šaltuoju metų laiku tik naudoti riebius kremus nepakanka: drėkinti odą reikia visais metų laikais, tad žiema – ne išimtis.

„Šildomose patalpose, jei jos nėra drėkinamos, santykinė oro drėgmė yra labai maža, todėl vandens molekulės iš odos į aplinką keliauja daug intensyviau. Jei dar yra pažeistas mano jau minėtas apsauginis odos barjeras, drėgmė iš odos pasišalina dar greičiau“, – teigia J. Pavliukovičienė.

Kosmetologė įvardija 7 svarbiausius odos priežiūros žiemą momentus, kuri turi įtakos odos būklei.

Žinant, kad praleisite daugiau laiko lauke, neišeikite iš namų neužsitepę jokio ar tik drėkinamąjį kremą.
Nuo šalčio odą reikia saugoti naudojant apsauginius kremus, kosmetines priemones, serumus, kurių sudėtyje yra raminančių, odos apsauginį barjerą atstatančių medžiagų. Tokiomis savybėmis puikiai pasižymi saldžiųjų migdolų, aviečių sėklų aliejai, vitaminas E, keramidai, sfingolipidai, sojos lecitinas, augalinis skvalenas.

Svarbu naudoti intensyviai drėkinantį kremą. Jei dieną neplanuojame būti lauke ar išbėgame trumpam, galima jį naudoti rytais (tai neturėtų būti gelinės konsistencijos ar labai lengvas kremas). Kitu atveju drėkinamuosius kremus tepame vakarais.

Kartą, du ar tris kartus per savaitę reikėtų naudoti drėkinamąsias kaukes.

Būtina naudoti prausiklį, neprausti odos tik vandeniu. Dažnai pasitaiko atvejų, kai esant stipriai dehidratacijai ar dėl netinkamos priežiūros oda sudirgsta, parausta, ima perštėti, niežti. Tuomet klientės ima vengti bet kokių priemonių, nes bet ką užtepus ima perštėti. Tačiau tinkamo prausiklio ar kremo nenaudojimas gali dar labiau pabloginti situaciją.

Reikėtų vengti prausti veidą karštu vandeniu, nes jis dar labiau išsausina odą. Prausti drungnu, vėsiu vandeniu.

Nenaudoti agresyvių prausiklių, turinčių alkoholio.

Kosmetologo kabineto duris varsto kovojantys su dehidratacija


Pasak J. Pavliukovičienės, prasidėjus šalčiams, į kosmetologo kabinetą dažniausiai užsuka klientai, susiduriantys su ūmia odos dehidratacija, suaktyvėjusiu veido raudoniu. Šias problemas, kosmetologės teigimu, netinkama priežiūra dar labiau pablogina.

„Odos dehidratacija gali būti lėtinis procesas, atsirandantis ilgą laiką nevartojant pakankamai skysčių, naudojant netinkamas veido odos priežiūros priemones. Tačiau atšalus orams, neapsaugojus odos išoriškai, ji gali sudirgti ir dehidratuoti staiga. Odos raudonis – lėtinė uždegiminė odos liga. Šios ligos paūmėjimui netinkama odos priežiūra gali turėti labai didelį poveikį. Tokią odą reikia ypatingai saugoti nuo šalčio, karščio, ultravioletinių spindulių, ir palaikyti pakankamą drėgmės lygį odoje“, – tikina kosmetologė.

Kosmetologė pasakoja, kad susidūrusi su klientais, kurie skundžiasi žiemą būdingomis odos problemomis, ji paprastai kombinuoja procedūras, tačiau dažniausiai atlieka rūgštines ir aparatines intensyvaus drėkinimo procedūras.

„Aparatinių procedūrų metu parenku konkrečiu atveju tinkamiausius ingredientus, kurie spręstų konkrečią problemą, o tie ingredientai aparato pagalba per odos poras patenka giliau į odą. Tokios procedūros tinka daugumai klientų ir yra labai efektyvios. Susidūrus su odos problemomis patariu kreiptis į savo kosmetologą, kuris apžiūrėjęs odą nuspręs, kokios procedūros reikia“, – kalba J. Pavliukovičienė.

Odai žiema – ne kalendorinė


Paprastai esame linkę manyti, kad žiemą mums reikia keisti savo odos priežiūrą, o kada iš tiesų tai reikia daryti – sulaukus pirmo sniego, didesnių šalčių ar paisyti kalendorinės žiemos?

J. Pavliukovičienė sako, kad pritaikyti savo odos priežiūrą šaltuoju metų laikotarpiu reikėtų tada, kai prasideda pirmieji žvarbesni vėjai, vėsesni orai. Lietuvoje tai dažniausiai būna rudens vidurys, antroji jo pusė. Tiesa, pasak kosmetologės, atsižvelgti reikėtų ir į individualius poreikius bei gyvenimo būdą. Jei šaltesniu metų laiku visur keliaujame automobiliu ir lauke praleidžiame tiek laiko, kiek trunka nueiti nuo namų ar darbo iki automobilio durelių, ypatingos apsaugos oda nereikalaus, tačiau jei daugiau laiko leidžiame žvarbiame ore, turime pasirūpinti smarkesne odos apsauga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt