Toliau išvardytos devynios, anot dermatologų, dažniausiai pasitaikančios veido prausimo klaidos ir paaiškinta, kodėl jas reiktų keisti sveikais įpročiais.

1. Veidą prausiate per trumpai

Atsakykite nuoširdžiai, kiek laiko paprastai užtrunkate prausdamosi veidą. Vos 10 sekundžių? Pats metas pailginti šią grožio procedūrą.

„Kai visi paruošiamieji procesai atlikti, t. y. nusivalius makiažą, veidą reikia prausti 20–30 sekundžių ryte ir vakare, – sako dermatologė Libby Rhee. – Kartais rekomenduoju veidą prausti kiek ilgiau arba kiek kruopščiau, atsižvelgiant į konkrečius tikslus. Tarkim, galiu patarti naudoti švelniai šveičiantį šepetėlį. Tada veido prausimas užtrunka maždaug 60 sekundžių.“

2. Pamirštate nusiprausti ir kaklą

Jei prausiantis veidą pamirštamas kaklas, praleidžiamas labai svarbus žingsnis.

„Daugelis moterų kaklą taip pat padengia makiažo priemone, kad jo spalva nesiskirtų nuo veido. Kadangi ant kaklo, kaip ir ant veido, yra riebalų liaukų, jį taip pat gali išberti“, – sako Bostone dirbanti dermatologė Gretchen Frieling.

Nesiprausiant kaklo kyla rizika užsikrėste akne ar net prisišaukti dermatitis neglecta – odos būklę, kai kaklas tampa tonu ar net keliais tamsesnis už veidą.

3 Pernelyg aršiai šveičiate odą

Šveičiamasis veido prausiklis gali daryti stebus – padėti sukovoti su akne ir leisti pasidžiaugti šilko švelnumo oda. Visgi pernelyg aršiai šveisti veido nereikia. Per dažnai naudojant agresyvius produktus galima pažeisti apsauginį odos barjerą, o tada odos būklė ims prastėti, o ne gerėti. Daugelis dermatologų rekomenduoja pradėti nuo kokios nors švelnios priemonės ir naudoti ją kartą per savaitę. Taip oda prie jos pripras ir nebesudirgs.

4. Veidą prausiatės duše

Galbūt manote, kad tinkamai nusiprausti veidą galima ir duše. Visgi klystate. Dermatologai tvirtina, kad vanduo, kuriuo paprastai prausiamasi duše, yra per karštas veidui, todėl taip elgiantis galima prisidaryti daugiau žalos nei naudos.

„Jums gal ir patinka karštas dušas, bet jūsų odai – ne, – sako Niujorke dirbantis dermatologas Joshua Zeichneris. – Karštas vanduo pašalina iš odos riebalus, todėl ji ima sausėti, tampa dirgli, gali kilti uždegimas.“

5. Manote, kad tinkamai nusiprausus turi kilti tempimo pojūtis

Odos priežiūros gaminius teikiančios įmonės „Cerave“ atlikta apklausa parodė, kad 37 proc. iš 2 tūkst. apklaustų suaugusiųjų švariu veidą laiko tada, kai atsiranda odos tempimo pojūtis. Deja, iš tiesų taip būti neturėtų.

„Nuprausto veido oda turi būti minkšta ir vaiski, o ne įtempta, – sako J. Zeichneris. – Paplitusi nuomonė, kad įsitempimas ir sausumas yra švarumo požymiai, yra klaidinga. Deja, tempimo pojūtis tereiškia, kad nupraustas veidas išsausėja, ir tai nėra sveika odai.“

Natūralūs odos riebalai turi likti odoje, o ne iš jos pasišalinti.

6. Prausiatės veidą po treniruotės

Galima kirsti lažybų, kad pirmas darbas, kurį atliekate po treniruotės, yra veido prausimas. Matyt, nustebsite, bet taip daryti nereikia.

„Dalykas tas, kad prakaitas yra natūraliausias kūno prausiklis, – sako dermatologė Ellen Marmur. – Rytinė mankšta ir keli ant veido ištrykštantys prakaito lašai yra bemaž geriausia priemonė nuo aknės, paraudimų, odos sausumo ir įvairiausių rūšių dermatito. Norint turėti gražią odą, verta žinoti, kad prakaitavimas padeda kūnui gyti, valytis ir pasigaminti fermentų, laikomų odos barjero šaltiniu.“

Visgi jei pasportavus norisi pasijusti švariai, plauti veidą reikėtų vėsiu vandeniu ir švelniu prausikliu.

7. Veidą prausiatės per anksti

Jei esate iš tų, kurios veidą nusiprausia tik grįžusios iš darbo, patartina pakeisti tokį įprotį.

„Juk vėliau galbūt valgote, šluostotės lūpas, liečiate vaidą pirštais, todėl odos priežiūros priemonės gali nustoti efektyvumo“, – sako dermatologė Shirley Chi.

Veidą, esą, reikia prausti prieš pat einant miegoti.

8. Prausiate veidą muilu

Vakarais prausiantis veidą kyla didžiulė pagunda čiupti gabalą muilo, tačiau specialistai pataria tokios minties atsisakyti.

„Įprastas muilas yra klaikiausias odos rūgštinės dangos košmaras. Rūgštinė odos danga atlieka apsauginę funkciją. Ją pažeidus, oda gali sudirgti, išsausėti, parausti. Gali pasireikšti aknė, – sako dermatologė Emily Parr. – Rugštinė danga prisideda prie odos pH (jei oda sveika pH svyruoja nuo 4,5 iki 5,5) palaikymo. Tipinio muilo pH yra 9. Net ir tada, jei muilo pH subalansuotas, jis nėra mažesnis nei 7, todėl odai tai per stiprus šarmas.“

9. Nesiprausiate veido ryte

Praustis veidą ryte yra taip pat svarbu kaip vakare. Galbūt atrodo, kad tai nebūtina, kadangi vien miegojote, tačiau per tas aštuonias valandas, kurias trunka miegas, oda susitepa labiau nei, ko gero, manote.

„Sunku užtikrinti, kad viskas, kas yra lovoje, būtų idealiai švaru, be to, miegodamas žmogus gali prakaituoti, todėl ant odos gali atsirasti ją užteršiančių nešvarumų“, –sako estetikos specialistė Alicia Yoon.

Taip pat labai svarbu nuplauti vakare naudotų priemonių, pavyzdžiui, su retinoliu, dieną galinčiu išprovokuoti jautrumą saulei, likučius.