Deja, nepaisant akivaizdžiai pozityvių aspektų, šventės gali kelti nemenką stresą. Pakuojant dovanas, intensyviai bendraujant, gausiai vaišinantis ir puoselėjant nežemiškus lūkesčius, sunku neprarasti entuziazmo per visą švenčių laikotarpį.

Metams artėjant prie pabaigos kiekvienas junta šiokį tokį nerimą, tačiau sunkiausiai su slogia nuotaika tenka grumtis tiems, kurie ir šiaip jaučiasi išsekę, įsitempę.

Spaudimas jaustis džiugiai ir pakiliai

Milžiniškos pastangos užsikrėsti kalėdine nuotaika gali privesti prie begalinio išsekimo. Be to, žinojimas, kokią vidinę būseną slepia šventinis fasadas, ir nesugebėjimas nuoširdžiai džiūgauti (o tai juk būtina!) gali paskatinti kaltės jausmą.

Toliau pateikti 4 patarimai, galbūt padėsiantys neprarasti pusiausvyros ir išlaikyti vidinę ramybę kalėdiniu laikotarpiu. Jais vadovautis gali bet kas, o ypač tie, kuriems šventinio šurmulio kupinos dienos kelia nemenką nerimą.

1. Supraskite, kad tobulybė nepasiekiama

Depresyvios nuotaikos ir nerimas – visada sunkus išbandymas, tačiau spaudimas nusiteikti pakiliai ir pareiga maloniai bendrauti šiuos simptomus gali paaštrinti. Kalėdų laikotarpiu tenka susidurti su tam tikrais standartais, apibrėžiančiais, kaip tuo metu turėtume jaustis.

Taigi, užsikrečiame perfekcionizmu, susijusiu su konkrečių emocijų provokavimu. Verčiame save įtikėti, kad iš šalies primestos priedermės turi natūraliai mus užvaldyti. Kalame sau į galvas, kad per Kalėdas turime spinduliuoti laime, noriai bendrauti su aplinkiniais ir atsipalaiduoti artimųjų būryje.

Deja, visomis išgalėmis stveriantis normų, tolstama nuo realybės. Kuo energingiau stengiamės atitikti standartą, tuo labiau didiname atstumą tarp lūkesčių ir tikrosios padėties. Šis atotrūkis ypač trukdo bent kiek pagerinti pašlijusią savijautą.

Galimas sprendimas

Pirmiausia, aiškiai apsibrėžkite sau keliamas užduotis: taip pavyks palengvinti siekį atlikti viską tobulai ir nuslopinti perfekcionistinius impulsus.

Susikurtas tobulas šventinės dienos scenarijus – nereta nerimo priežastis. Pamėginkite užduoti sau klausimą, kokia tos dienos eiga ir jūsų savijauta labiausiai atitinka turimą viziją. Atsakymus galite susirašyti arba aptarti su žmogumi, kuriuo pasitikite.

Tada, pasitelkę kognityvinės racionalizacijos techniką, sau išsikeltus iššūkius pamėginkite paversti mažiau gąsdinančiais. Tarkim, jei esate įsitikinusi, kad per Kalėdas turite jaustis laiminga, pasakykite sau, jog nieko tragiško nenutiks ir tuo atveju, jei nesijausite pernelyg laiminga, ir, turėdama tokią nuostatą, pasistenkite kuo pozityviau praleisti šventinę dieną.

2. Apsibrėžkite ribas

Sveiką požiūrį atitinkančių ribų apsibrėžimas – efektyvus būdas pagelbėti sau psichologiškai, ypač kalėdiniu laikotarpiu. Toliau perteikta tai įrodanti istorija.

„Jau nebegyvenu vaikystės namuose, todėl su tėvais ir likusia šeima matausi gana retai. Kai susirenkame draugėn, tenka prisitaikyti. Labai myliu savo artimuosius, tačiau jie yra gerokai šnekesni už mane ir, kitaip nei aš, visada spinduliuoja begaline energija. Ilgainiui tai ėmė mane nemenkai erzinti.

Vienos Kalėdos sutapo su ypač sunkiu mano asmeninio gyvenimo laikotarpiu. Man buvo taip sunku, kad nebeištvėriau – pratrūkau.

Norėjau, kad visi tiesiog suprastų, kaip man sunku dalyvauti bendrame pokalbyje. Pradėjau gana sudėtingai kažką aiškinti, tačiau galų gale pavyko išreikšti savo minčių esmę, o ji – labai paprasta – esame skirtingų charakterių ir temperamentų, todėl mano noras patylėti toli gražu nereiškia atšiaurumo.

Laimei, šeima pasistengė mane suprasti, įvertino atvirumą ir netrukus viskas susitvarkė.

Galiu pasakyti tik viena: būtinybė apsibrėžti ribas turi būti pagrįsta nuoširdumu, o ne įsiūčiu ar apmaudu.“

Tikra tiesa, kad kuo ilgiau tveriame neapsibrėždami ribų, tuo stipresnis darosi kaltės jausmas ir tuo labiau užvaldo pyktis. Nenorint, kad taip nutiktų, reikia pasitelkti nuoširdumą ir atvirai išsikalbėti.

Galima tik priminti, kad tuo atveju, jei artimieji akivaizdžiai nepaiso jūsų apsibrėžtų ribų arba nenori apie jas nė girdėti, jūs anaiptol neprivalote jaustis įsipareigojusi pateisinti su jumis siejamus lūkesčius. Galite net pasišalinti, jei esate tikra, kad toks sprendimas – teisingas.

3. Pasirūpinkite fizine sveikata

Gal esate iš tų, kuriems ypač sunku atsispirti saldumynų keliamai pagundai? Kanzaso universiteto mokslininkai ne per seniausiai įrodė, kad pridėtinis cukrus gali būti vienas iš depresiją lemiančių veiksnių. Vargu ar kas paprieštarautų, kad per Kalėdas sušlamščiami saldumynai sukelia konkrečius medžiagų apykaitos, uždegiminius ir neurobiologinius procesus, galinčius dar labiau pabloginti ir taip prastą nuotaiką.

Visiškai susilaikyti nuo vaišių tikrai nereikia, tačiau jei esate linkusi į depresiją, turėtumėte kreipti dėmesį į tai, ką valgote. Atminkite, kad kai kurie produktai tikrai veikia nuotaiką, tad pasistenkite elgtis protingai.

Nemenką poveikį psichologiniam nusiteikimui turi ir alkoholis. Tie, kurie jo nevartoja, artėjant Kalėdoms retai jaučiasi suirzę ar apimti liūdesio. Kai kurie žmonės, žinodami, kad laukia nemažai progų išgerti, iš anksto nervinasi, nes alkoholio vartojimą prilygina pareigai, o pasakyti „ne“ nedrįsta.

Tikrai patartina ir pasportuoti – bent trumpam apsilankyti sporto klube. Fizinis aktyvumas padeda atgauti tiek fizines, tiek psichologines jėgas.

4. Atminkite, kad viskas laikina

Vaikystėje atrodė, kad Kalėdų laukimas – neišvengiamas, metai iš metų besikartojantis ritualas. Jį kurti tarsi įpareigoja gana anksti prekybos centruose skambanti kalėdinė muzika, šventinė reklama, anonsai ir t. t.

Dėl visur juntamo šurmulio nejučiom įtikime, kad Kalėdų diena tiesiog privalo būti ypatinga.

Kalėdos ir iš tiesų gali būti neeilinė šventė, bet, kaip ir visos kitos dienos, jos praeina. Po akimirkos jau švenčiami Naujieji metai, tada ateina sausis, žiemą lydi pavasaris, vasara, ruduo... O tada vėl suskamba kalėdinės dainelės prekybos centruose.

Nepamirštant, kad viskas laikina, darosi lengviau susilaikyti nuo amžinų taisyklių kūrimo. Kad ir kaip reikalai klostytųsi per Kalėdas, jos, šiaip ar taip, praeis, taps savaitės, mėnesio, o vėliau – metų senumo įvykiu.

Žvelgiant į švenčių laikotarpį tarsi iš perspektyvos, lengviau nepasiduoti nereikalingam spaudimui. Ši taktika veiksmingai primena, kad reikia pagalvoti ir apie save, o visas dienas priimti tokias, kokios jos yra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)