1. „Kai sutiksi tinkamą žmogų, iškart tai pajusi“

Vienas iš labiausiai paplitusių patarimų yra tai, kad kai sutinki sau skirtą žmogų, kažkaip stebuklingai tai žinai. Galbūt netgi pajunti meilę iš pirmo žvilgsnio. Deja, turime nuvilti visus romantikus – tyrimai rodo, kad nėra jokios magijos.

Paulas Eastwickas ir jo kolegos atliko kelis tyrimus, kuriuose analizavo žmonių prisiminimus apie įvairius santykių aspektus, kol truko ilgalaikiai ir trumpalaikiai santykiai. Paaiškėjo, kad ir ilgalaikių, ir trumpalaikių santykių pradžioje kertinių įvykių (tokių kaip pirmasis bučinys, pirmoji seksualinė patirtis) laikas ir su jais susijusių emocijų stiprumas praktiškai nesiskyrė. Nesiskyrė ir jausmų partneriui (-ei) intensyvumas. Skirtumai, kurie nulemia, ar santykiai pasmerkti, ar truks ilgiau, išryškėja tik vėliau.

O kaip gi meilė iš pirmo žvilgsnio? Tyrimai atskleidžia, kad daug žmonių mano, jog ją patyrė. Tačiau tyrėjai mano, jog šis „meilės“ jausmas iš tiesų tėra intensyvi fizinė trauka – labiau geismas, nei meilė. O dauguma žmonių, kurie pasakoja apie „meilę iš pirmo žvilgsnio“, tiesiog projektuoja savo dabartinius jausmus į pirmas pažinties su šiuo žmogumi dienas.

2. „Jei vyras tave domina, vaidink neprieinamą“

Daugelyje knygų apie santykius moterims patariama vaidinti neprieinamą, jei nori patraukti vyro dėmesį ir jį sudominti. Šis strategija teigia, kad vyrams patinka tai, ko jie negali turėti, tad moteris turi vaidinti, kad vyras, kuris ją traukia, iš tiesų jos visiškai nedomina. Ji, esą, turi ignoruoti jo skambučius ir apsimesti, kad yra užsiėmusi, kai jis ją kviečia į pasimatymą.

Tyrimai patvirtina, kad mus išties labiausiai traukia išrankūs žmonės, kurie neina į pasimatymą su pirmu (-a) pasitaikiusiu (-ia). Tačiau tai nereiškia, kad mus automatiškai labiausiai traukia tie žmonės, kurie elgiasi taip, lyg mes jų nedomintume.

Tiesą sakant, tarpusavio sąveikos tyrimas parodo, kad mums patinka žmonės, kuriems patinkame mes. Be to, mes nelinkę siekti žmogaus, kuris, kaip mes manome, dėl kokių nors priežasčių yra mums nepasiekiamas.

Ko gero geriausia strategija būtų parodyti žmogui, kuris mus domina, kad mūsų standartai yra aukšti, bet taip pat leisti jam suprasti, kad jis tuos standartus atitinka.

Nevertėtų demonstruoti desperacijos, tačiau dėmesį rodyti reikėtų. Iš esmės, reikėtų pademonstruoti tokią žinią: „Esu išranki (-us), bet tu man patinki.“ Kai vaidiname nepasiekiamus, siunčiame žinią: „Tu man nepatinki.“ Ar iš tiesų norėtumėte susitikinėti su žmogumi, kuris ir toliau siekia asmens, nors šis jam siunčia akivaizdžius signalus, jog jis (ji) jo (jos) nedomina?

3. „Pradžioje rodyk save tik iš gerosios pusės, o kai jis tave įsimylės, galėsi atskleisti daugiau“

Kartais patariama pradinį santykių etapą vertinti kaip žaidimą, kurio tikslas – gauti partnerį. Siūloma atidžiai stebėti ir kontroliuoti savo elgesį, kad sudarytumėte potencialiam kandidatui kuo geresnį įspūdį ir galiausiai jis pamestų dėl jūsų galvą.

Taip, tiesa, kad pirmas įspūdis yra svarbus, ir kad per pirmus pasimatymus reikėtų stengtis elgtis kuo gražiau. Pernelyg greitas atsivėrimas laikomas socialiai nepriimtinu ir iš tiesų gali atstumti potencialų (-ią) partnerį (-ę). Tačiau nereikia persistengti. Pavyzdžiui, kai kurių savipagalbos knygų autoriai pataria moterims pirmus kelis mėnesius slėpti nuo partnerio asmeninę informaciją, o atskleisti ją tik tada, kai matys, jog partneris jau ją beprotiškai įsimylėjo. Esą, kai vyras jau pametęs galvą dėl moters, daug mažesnė tikimybė, kad jos tamsios paslaptys jį atstums ir jis ją paliks.

Pora, pasimatymas

Tačiau jei vadovaudamosi šiuo patarimu kelis mėnesius nepasakosite partneriui apie save, jūsų santykiai išliks paviršutiniški, nes abipusis dalinimasis asmenine informacija yra vienas iš kertinių intymumo akmenų. Jei slysite paviršiumi, nebūsite emociškai artimi. Vargu ar norite kurti ilgalaikius santykius su žmogumi, kuris jus įsimyli nepaisydamas emocinio artumo stokos. Tiesą sakant, santykių be emocinio artumo siekia žmonės, kuriems būdingas vengimo-prisirišimo santykių modelis – kurie nuolat siekia save atitolinti nuo partnerio.

4. „Priešybės traukia, todėl ieškokite visiškai į jus nepanašaus žmogaus“

Dažnai girdime sakant, kad priešybės traukia. Vis dėlto daug didesnė tiesa yra ta, kad geriausiai sutaria to paties lizdo paukščiai. Kuo panašesni yra žmonės, tuo mažiau, tikėtina, tarp jų kils konfliktų, ir tuo sklandesni bus jų santykiai.

Kartais mes galime susižavėti žmogumi, kurio savybės visiškai kitokios nei mūsų. Galbūt jūs esate konservatyvi ir atsargi, tad jus traukia žmogus, kuris yra spontaniškas ir nelinkęs laikytis taisyklių. Arba galbūt jūs esate labai emocionali, tad jus žavi itin racionaliai pasaulį matantis žmogus. Vis dėlto, „lemtingo potraukio“ atvejų tyrimai parodo, nors iš pradžių priešingos savybės mus gali žavėti, galiausiai dėl jų santykiuose kyla trintis. Atsargųjį žmogų ima erzinti neatsakingas ir neorganizuotas partneris, o emocionalusis žmogus nusivilia racionaliuoju ir ima jaustis taip, lyg susitikinėtų su robotu.

5. „Internetinėse pažinčių svetainėse vieni melagiai ir iškrypėliai“

Daug kas mano, kad internete visi meluoja. Internetinėse pažinčių svetainėse kai kurie žmonės išties meluoja apie savo amžių ir išvaizdą. Tačiau tyrimai parodo, kad ekstremalus melas pasitaiko retai, nes norintieji užmegzti santykius su žmonėmis, su kuriais susipažino internete, paprastai suvokia, jog vieną dieną visas melas vis vien išaiškės, ir ta diena gali reikšti santykių pabaigą.

Taip pat vyrauja stereotipas, kad internetinėse pažinčių svetainėse registruojamasi iš desperacijos, kai nepavyksta susirasti partnerio „realiame gyvenime“. Tačiau tyrimai parodo, kad žmonių, kurie potencialių partnerių ieško internete, asmenybė niekuo nesiskiria nuo žmonių, kurie nėra užsiregistravę pažinčių svetainėse. Įdomu tai, kad vieno tyrimo duomenimis, žmonių, kurie su savo dabartiniais sutuoktiniais susipažino internete, socioeknominis statusas yra aukštesnis nei tų žmonių, kurie susipažino ne internete.

Ieškant antrosios pusės, svarbiausia išlikti savimi, nesivaikyti visiškai priešingomis savybėmis pasižyminčių žmonių ir nesitikėti, kad iškart suprasite, kuris yra tas vienintelis. Ir nebijokite išbandyti internetinių pažinčių svetainių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)