Po gimdymo didžioji dalis moterų įvaldo įvairias kūno maskuotes – nuo vientisų maudymosi kostiumėlių iki „maišo“ tipo suknelių, kai kurios susitaiko su trūkumais ir pamiršta, o taip pat apleidžia savo moteriškumą. Tačiau visas kada nors gimdžiusias moteris vienija bendras – psichologinio diskomforto jausmas, kylantis, visų pirma, dėl pasikeitusio kūno.

Specialistai neslepia, kad didelį džiaugsmą suteikianti nauja gyvybė iš kiekvienos moters pareikalauja daug fizinių ir psichinių jėgų ir atskleidžia, ką daryti, kad po gimdymo išnyktų visi diskomfortą keliantys kūno pokyčiai.

Kaip ir kodėl keičiasi moters kūnas


Moters kūnas keičiasi sulig ta diena, kai jos įsčiose užsimezga nauja gyvybė. Tačiau dėl hormoninių pokyčių ir didelio džiaugsmo būsimos mamos to nesureikšmina – juk nėštumo metu pilvo raumenys, oda ir audiniai ištempiami, kad saugiai apgaubtų augantį kūdikį. O iš tiesų augant pilvukui, pokyčiai vyksta ne tik išorėje, bet ir viduje: didėjant liemens apimčiai dėl sutelkto didelio krūvio išsibalansuoja tiesieji pilvo raumenys, dėl priaugto svorio išsitempia oda, atsiranda strijų, kartais – bambos išvarža ir pan.

Nėštumo ir žindymo metu žymiai pasikeičia ir moters krūtinė – ji padidėja, o vėliau dažnai negrįžta į buvusias apimtis ir formą. Mat moters krūtinėje esantis liaukinis audinys itin jautriai reaguoja į organizme vykstančius hormonų pokyčius – jis plečiasi arba susitraukia, keičiasi jo forma. Dėl šios priežasties neretai pasitaiko ir krūtinės asimetrijos atvejų.

Dažna moteris patiria ir tokių kūno pokyčių, apie kuriuos viešai kalbėti mūsų visuomenėje vis dar gėda. Tai – gimdymo metu plyšusi arba kirpta tarpvietė, galinti sukelti ne tik estetinį, bet ir fizinį diskomfortą sportuojant, važiuojant dviračiu, dėvint drabužius ir kt.

Specialistų teigimu, kūno pokyčiai be išimties aplanko visas moteris ir jiems beveik jokios įtakos neturi tai, ar anksčiau, iki susilaukdama vaikelio, moteris sportavo, sveikai maitinosi bei rūpinosi savo sveikata.

Kaip sumažinti kūno pokyčius


Tam, kad moterys greičiau įveiktų po gimdymo atsiradusius kūno pokyčius, o jų liekamieji reiškiniai būtų kuo mažesni, būtina susirūpinti jau pirmosiomis pogimdyvinio periodo dienomis. Pirmą dieną po gimdymo patariama nešioti specialų sutraukiantį ortopedinį diržą bei pasikonsultuoti su kineziterapeutu dėl pilvo raumenų susitraukimui reikalingų pratimų. Taip pat būtina daryti ir mažojo dubens raumenis stiprinančius pratimus, kurie padės išvengti šlapimo nelaikymo vyresniame amžiuje.

Po gimdymo svarbu atsikratyti ir nėštumo metu užaugusio pilvo riebalų sluoksnio. Tai gimdyvėms rekomenduojama daryti ne badaujant ar laikantis dietų, bet subalansuojant sveiką mitybą.

Kūno išvaizda priklauso ir nuo odos būklės, tad pagimdžiusios moterys turi naudoti ne tik specialią kosmetiką, tonizuoti ir spartinti apykaitos procesus kontrastingu dušu, bet ir pasirūpinti efektyviais masažais.

Tiesa, pastebima, kad dažnai šis priemonių kompleksas moterims – ypač susilaukus vaikelio – dėl sveikatos būklės ir suintensyvėjusios dienotvarkės – tampa neįveikiamas. Dažnu atveju didelis dėmesys skiriamas sportui, tačiau pamirštamos kompleksinės priemonės, skirtos odai, sveika mityba, tad kūnas negrįžta į prieš gimdymą buvusią padėtį, o ir neretai tobulėja tik atskiros kūno dalys. Dėl šios priežasties šiuolaikinės mamoms neretai pagalbos kreipiasi į plastikos chirurgus.

Išeitis – „mamyčių“ kompleksinės operacijos


Paklaustas apie pagalbą gimdžiusioms moterims, SV Plastinės chirurgijos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas ekspertas dr. Saulius Vikšraitis neslepia, kad ir Lietuvoje pastaruoju metu jaučiamas didelis susidomėjimas vadinamosiomis „mommy makeover“ (iš anglų k. – „pakeistų mamų“) kompleksinėmis operacijomis.

„Tokioms procedūroms pasiryžusios mamos ryžtasi drąsiems sprendimams, sprendžiantiems iš esmės kūno pokyčių problemas, ne tik dėl fizinio ir psichologinio diskomforto, bet ir dėl gana trumpo laiko bei užtikrintų rezultatų“, – sako specialistas, pridurdamas, kad nors iš svetimos kalbos pasiskolintas terminas „mommy makeover“ gana tiksliai apibūdina chirurginių procedūrų paketą, kurių tikslas – grąžinti moters kūną į jo būklę iki nėštumo, tačiau jam jis atrodo grubus ir ne itin etiškas.

„O iš tiesų – ką tai reiškia? Krūtinės plastika ar riebalų nusiurbimas? Galbūt – pilvo abdominoplastika? Šiuo atveju labai svarbu, kad pacientės ir chirurgai suprastų vieni kitus labai aiškiai, – įsitikinęs dr. S. Vikšraitis. – Iš tiesų, klasikinis tokių operacijų paketas apima pilvo abdominoplastiką ir krūtinės plastikos derinį. Tačiau vis tiek kiekvienas atvejis individualus ir reikalauja įvairių sprendimų, pavyzdžiui, gali prireikti ne tik riebalų nusiurbimo, bet ir injekcijų į sėdmenis ar krūties, makšties atjauninimo, lytinių lūpų plastikos ir pan.“

Dažnai skelbiama, kad šios kompleksinės operacijos yra paprastos ir nesudėtingos, tačiau išties jos reikalauja didžiulio susikaupimo, patirties ir atsakomybės.

Pasak dr. S. Vikšraičio kiekvienu atveju atliekama itin kruopšti apžiūra ir analizė, tyrimai, kurie būtini siekiant įvertinti moters organizmo būklę. „Tuomet informuojame apie galimybes, taip pat gydymo eigą, priežiūrą ir kitus svarbius dalykus“, – teigia jis.

Iškart po gimdymo nepriima


Dr. Saulius Vikšraitis įspėja, kad nors plastinė ir rekonstrukcinė chirurgija atveria daug galimybių mamoms, tai nereiškia, kad po gimdymo reikia eiti tiesiai pas plastikos chirurgą.

Jo teigimu, rekomenduojama palaukti mažiausiai šešis mėnesius po gimdymo ir dar šešis mėnesius po maitinimo krūtimi pabaigos. „Per tą laiką susitraukia gimda, krūties audiniai. Kūnas atsigauna po nėštumo ir gimdymo patiriamo streso. Tada galima spręsti dėl operacijų reikalingumo ir viso komplekso, jei jo reikia“, – pasakoja dr. S. Vikšraitis.

Be to, nors didžioji dauguma kūno grožį susigrąžinusių pacienčių džiaugiasi rezultatais, jos turi žinoti rizikas ir suprasti, kad nors visas operacijų kompleksas atliekamas vienos anestezijos metu ir kūnas gyja kompleksiškai, vis dėlto yra tam tikros saugumo ribos. Pasak specialistų, esmės tai nekeičia, tačiau visiškai norimam rezultatui pasiekti gali prireikti dar vieno karto.

Amžiaus pranašumai


Paklaustas, apie esamą „mommy makeover“ operacijų statistiką, gydytojas pateikia 2017 m. Amerikos estetinės plastinės chirurgijos draugijos statistiką. Pagrindiniai demografiniai tyrimai, analizuojantys 25–34 metų mamų operacijų statistiką, rodo, kad daugiausia atliekamos krūtų didinimo (47 proc.), lytinių lūpų plastikos, arba kitaip – labioplastikos (55 proc.) ir pilvo plastikos (20 proc.) operacijos.

Medicininiu požiūriu tokių pacienčių amžius yra jų pranašumas. „Kuo jaunesnė pacientė operacijos metu, tuo geresnė jos odos kokybė, o kuo elastingesnė oda, tuo geresni ir rezultatai“, – sako SV Plastinės chirurgijos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos vedantysis gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)