Ruduo ir žiema išryškina odos problemas

Šaltuoju metų laiku mūsų oda turi kitokių poreikių nei vasarą, todėl turi keistis ir jos priežiūra, teigia „Nordclinic“ dermatologijos skyriaus gydytoja Ugnė Jarilinaitė-Grinaveckė.

„Po vasaros, kaip ir po tos pačios bobų vasaros, mūsų oda būna jautresnė, nes saulė, vėjas, smėlis ir sūrus jūros vanduo padaro nemažai žalos. Orams atvėsus, o patalpose kaitinant radiatoriams, oda išsausėja, išryškėja po vasaros likęs pigmentas ir smulkios raukšlelės. Ilgainiui oda pradeda šerpetoti, dažniau jaučiamas tempimo pojūtis, išsiplečia kraujagyslės, todėl intensyvėja veido raudonis, paūmėja aknė, dermatitas ir kitos odos ligos“, – odos pokyčius vardija dermatovenerologė.

Šaltuoju sezonu daugėja ir virusinių peršalimo ligų, kurių metu vargina sloga – dėl jos išsausėja oda aplink nosį, ryškėja kapiliarinis tinklas, gali atsirasti herpetinė infekcija. Blogėja ir bendra mūsų savijauta, atsiranda nuovargio požymiai veide – odos pilkumas, elastingumo ir stangrumo stoka.

Lietuviams būdingos odos priežiūros klaidos

„Jei nepaisome pakitusių odos poreikių, tai gali išprovokuoti odos jautrumą aplinkai ir greitesnį jos senėjimą. Turime į tai atsižvelgti, siekiant, kad oda būtų sveika ir graži“, – argumentuoja dermatovenerologė. Jos teigimu, siekiant būtent tokios – sveikos ir gražios – odos, svarbu žinoti, kad priemonės, kurios buvo tinkamos vasarą, rudenį dažniausiai nebetinka. Vis tik ne visi į tai atsižvelgia, ypač, kol nesusiduria su akivaizdžia problema. „Daugiausia problemų kyla su vyrais, nes jie, turėdami riebesnę odą vasarą, nenaudoja jokių kremų, o atšalus orams pastebi, kad šerpetoja antakiai ir oda aplink nosį, po skutimosi ją traukia, o patepus žmonos ar draugės kremu – graužia“, – pasakoja gydytoja dermatovenerologė.

Odos priežiūra

Kitai probleminei grupei priklauso žmonės, turintys ploną, jautrią ir alergišką odą. Dermatovenerologės teigimu, jie bijo rizikuoti ir žiemą–vasarą naudoja tuos pačius produktus, todėl atšalus dažniau kreipiasi dėl intensyvaus raudonio atsiradimo.

U. Jarilinaitės-Grinaveckės pastebėjimais, lietuviams būdinga ir, turint pigmentacijos problemų, rudenį nustoti naudoti kremus su SPF, galvojant, kad saulė jau nebepavojinga. Arba – rinktis priemones pagal draugų rekomendacijas, neatsižvelgus, kad jų oda yra visai kito tipo.

Patarimai, kaip pasirūpinti oda atšalus

Sudėjus pakitusias oro sąlygas ir mūsų pačių daromas klaidas, tai gali padaryti didelės žalos odos būklei. U. Jarilinaitė-Grinaveckė siūlo atšalus orui ir ilgėjant vakarams skirti laiko savęs puoselėjimui ir pateikia esminių patarimų, kaip prižiūrėti odą šaltuoju sezonu.

Visų pirma, atėjus rudeniui, odą rekomenduojama plauti švelnesniu prausikliu, rečiau ją valyti tonikais, o vietoj jų rinktis švelnų, jautriai odai skirtą micelinį vandenį. Antra, rudenį oda reikalauja intensyvesnio drėkinimo, todėl verta pasirinkti riebesnį veido kremą, kuris apsaugotų ją nuo šalčio bei vėjo. Svarbu atminti, kad kremą reikia rinktis atsižvelgiant į savo kasdienybę: jei daugiau laiko praleidžiama patalpoje, kremas turi drėkinti, jei lauke – maitinti, padengti odą nematoma apsaugine plėvele. Kremu reikėtų pasitepti likus bent pusvalandžiui prieš einant į lauką, nes esant šaltam orui sudėtyje esantis vanduo gali užšalti ir odoje atsiras nuožvarbų.

Kalbant apie produktų sudėtį, rudenį saugu naudoti priemones su retinoliu, hialiurono rūgštimi, didesnės koncentracijos vitaminu C, kofermentu Q10, įvairiais antioksidantais. „Svarbiausia, kad priemonėse būtų kuo mažiau konservantų ir kvapiklių. Taip pat patartina vengti neįprastų ingredientų, tokių kaip sraigės, placenta ir pan., ypač turintiems jautrią odą, nes ją gali alergizuoti“, – pataria gydytoja dermatovenerologė.

Žinoma, svarbus ir visos odos drėkinimas. Dermatovenerologė rekomenduoja dažniau naudoti drėkinamąsias veido kaukes, po dušo drėkinti kūno odą ir nepamiršti lūpų, kurios atšalus pradeda šerpetoti. Galiausiai, visais metų laikais svarbus ir makiažo bei per dieną susikaupusių nešvarumų nuvalymas. Taip sumažėja tikimybė, kad susiformuos inkštirai ar išsiplės poros, taigi oda bus švaresnė.

Ruduo tinkamas visoms grožio procedūroms

U. Jarilinaitė-Grinaveckė taip pat atkreipia dėmesį, kad šaltasis sezonas turi didelį privalumą, kuriuo nepasižymi vasara – jis yra tinkamas visoms grožio procedūroms. Taip yra todėl, kad, mažėjant saulės, galima tikėtis geriausių procedūrų rezultatų. „Be to, rudenį bei žiemą saugiau atlikti procedūras, nes žmonės laikosi režimo, rečiau keliauja, mažiau prakaituoja, todėl mažėja ir antrinės injekcijos rizika“, – paaiškina gydytoja.

Populiariausių procedūrų, tinkamų šiam sezonui, gretose yra pigmentinių dėmių, apgamų ir kitų odos darinių šalinimas lazeriu. Kaip ir išsiplėtusių kapiliarų bei kojų kraujagyslių šalinimas. Taip pat rudenį galima atlikti fotoatjauninimo arba frakcinio atjauninimo procedūras, kaip ir visas kitas lazerines procedūras bei injekcijas. U. Jarilinaitės-Grinaveckės teigimu, geriausi rezultatai pasiekiami derinant odos priežiūrą su mezoterapija, biorevitalizacija arba PRP terapija. Šios procedūros drėkina, atgaivina odą po gydymo, skatina ją atsinaujinti. Be to, šaltasis metų laikas tinkamas gydyti odos ligoms, tokioms kaip aknė, psoriazė, atopinis dermatitas ir pan.

„Galiausiai, svarbu suprasti, kad prižiūrint odą dalyvauja komanda, kurią sudaro pacientas ir gydytojas. Jei komanda veikia darniai, tikrai pasiekiama trokštamų rezultatų“, – šypsosi dermatovenerologė. Jos teigimu, pradėjus nuosekliai rūpintis oda dabar, akivaizdaus jos būklės pagerėjimo galima sulaukti jau pavasarį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)