1. Pupos

Ankštinės daržovės yra tokios, kurias reikia išgliaudyti iš ankščių. Tai pupos, pupelės, sojų pupelės, žirniai, lęšiai. Ankštinėse daržovėse daug ląstelienos ir baltymų, todėl jas valgyti sveika, tačiau dėl to jos yra sunkiau virškinamos. Kadangi ankštinėse daržovėse daug ląstelienos, kurią mūsų organizmui sunku įsisavinti, ją ima skaidyti žarnyno bakterijos, dėl to mums pučia pilvą ir kaupiasi dujos. Kad taip nenutiktų, ankštines daržoves valgykite su lengvai virškinamais viso grūdo produktais, pavyzdžiui, ryžiais arba bolivinėmis balandomis, o džiovintas pupeles išmirkykite per naktį – tai padeda skaidyti sunkiai virškinamą ląstelieną.

2. Gazuoti gėrimai

Ir saldinti gazuoti gėrimai, ir gazuotas mineralinis vanduo gali paskatinti pilvo pūtimą, nes pilvas išsipučia nuo šiuose gėrimuose esančių burbuliukų.

3. Becukrė kramtomoji guma

Dirbtiniai saldikliai sukelia pilvo pūtimą. Kadangi becukrėje kramtomojoje gumoje yra saldiklių – daugiausiai cukraus alkoholių – nuo jos taip pat gali kauptis dujos ir pūsti pilvą.

4. Dirbtiniai saldikliai

Dirbtinius saldiklius daug kas naudoja dėl to, kad juose nėra kalorijų. Tačiau kalorijos ne visada didžiausia problema. Pavyzdžiui, tokie dirbtiniai saldikliai, kaip ksilitolis ir sorbitolis, plonojoje žarnoje virškinami labai ilgai, todėl tokios medžiagos ir sukelia pilvo pūtimą. Penki dirbtiniai saldikliai, kurie yra patvirtinti maisto tarnybų – todėl yra labiausiai paplitę – yra sacharinas, acesulfamas, aspartamas, neotamas ir sukralozė.

5. Kryžmažiedės daržovės

Šiai kategorijai priskiriami brokoliai, žiediniai kopūstai, briuseliniai kopūstai, lapiniai kopūstai... Šiuose produktuose yra daug maistinių medžiagų, tokių kaip folatai, vitaminas C ir ląsteliena. Netgi manoma, kad jie užkerta kelią vėžiui. Tačiau juose taip pat yra rafinozės – angliavandenio, kurio mūsų organizmas neskaido, nes jame nėra tam tikro enzimo. Užtat rafinozę skaido puvimo bakterijos – būtent todėl nuo kryžmažiedžių daržovių mums pučia pilvą ir kaupiasi dujos. Jei nenorite atsisakyti daržovių, pabandykite jas gaminti garuose arba apkepinti – kad jas būtų lengviau virškinti.

6. Pieno produktai

Pieno produktai, tokie kaip pienas ir sūris, gali sukelti virškinimo problemų – ypač jei jūsų organizmas netoleruoja laktozės arba yra jautresnis. Laktozė yra natūralus cukrus, kurio yra pieno produktuose, o žmonių, kurie netoleruoja laktozės, organizme nėra enzimų, reikalingų suskaidyti šį cukrų. Laimei, šiais laikais yra daug pieno pakaitalų, pavyzdžiui, sojų arba migdolų pienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)