Laimei, tokia panika apninka nedažnai, nes žadintuvą pramiegame gana retai. Bet jeigu jūs reguliariai negirdite žadintuvo ir pramiegate, paskaitykite toliau pateikiamus patarimus. Ir gal investuokite į naują žadintuvą.

Kodėl žadintuvas manęs nepažadina?

Akivaizdžiausias atsakymas: galbūt jis skamba per tyliai. Nors ir kaip būtų gaila šalia miegančio partnerio ar kambario kaimyno, nedvejokite – nustatykite maksimalų žadintuvo garsą.

Nustatėte maksimalų žadintuvo garsą (ir ne pernelyg raminančią melodiją), tačiau vis vien nepabudote? Viena iš priežasčių gali būti ta, kad jūs einate miegoti ir keliatės nereguliariu metu.

Ilgas miegas savaitgaliais gal ir atrodo visiška palaima, bet iš tiesų toks įprotis sutrikdo visą miego režimą, ir reakciją į žadintuvą. Kai einame miegoti ir keliamės kaskart skirtingu laiku, nukenčia miego kokybė, todėl ir sunku atsibusti suskambėjus žadintuvui, aiškina Johnso Hopkinso aukštosios medicinos mokyklos neurologijos profesorė Rachel Salas.

Harvardo aukštosios medicinos mokyklos profesorė Suzanne Bertisch pridūrė, kad jei norite atsikelti anksčiau, organizmui dar nespėjus pailsėti, pavyzdžiui, jei nusistatote žadintuvą 5-ai ryto, nors vakare nuėjote miegoti vėlai, dar labiau tikėtina, kad žadintuvo neišgirsite ir pramiegosite.

O jei nuėjote miegoti vėlai, nes šventėte su draugais ir vartojote alkoholį, taip pat vargu ar išgirsite žadintuvą. Alkoholio poveikio ryte gal ir nebejausite, vis dėlto alkoholis paveikia miego kokybę, o tai, kaip jau ko gero spėjote suprasti, padidina tikimybę pramiegoti žadintuvą, sako dr. S. Bertisch. Tad jei po šventimo išvakarėse ryte reikia anksti atsikelti – žadintuvą nusistatykite maksimaliu garsu arba paprašykite, kad jus kas nors pažadintų.

„Taip pat gali būti, kad jums tiesiog neužtenka miego, ir organizmas stengiasi patenkinti miego poreikį“, – aiškina dr. S. Bertisch.

Miego poreikis panašus į alkį: kuo jis didesnis, tuo jūsų organizmas nori – ir tuo jam labiau reikia – miego. Todėl jei chroniškai neišsimiegate, nuolat būnate pavargę, miego poreikis kaupiasi, tad net nuskambėjus žadintuvui kietai įmigusiam organizmui sunku išsibudinti, pridūria dr. S. Bertisch. Ji rekomenduoja kas naktį miegoti ne mažiau nei septynias valandas.

Galbūt kai kurie žmonės iš prigimties labiau linkę į gilų miegą?

Teoriškai, taip gali būti, sako dr. S. Bertisch, kuriai antrina dr. R. Salas, o jų žodžius patvirtina tyrimai. Žmonės, kurie linkę į gilesnį miegą, ne visada išgirsta žadintuvą arba daug dažniau nei kiti vis nuspaudžia mygtuką „snausti“ ir miega iki kito signalo – ir kartoja tą patį vėl ir vėl.

Tačiau su amžiumi – nuo maždaug 30-ies – laikas, kurį organizmas praleidžia gilaus miego fazėje, ima mažėti, aiškina dr. S. Bertisch.

Taigi, įpratote laikytis reguliaraus miego ir kėlimosi režimo, kas naktį išmiegate užtektinai valandų, bet vis tiek nenubundate net ir skambant garsiausiai žadintuvo melodijai? Gali būti, kad kenčiate nuo miego sutrikimo. Tokiu atveju dr. R. Salas rekomenduoja kreiptis į gydytoją. „Galbūt nė nežinote, kad jus kankina miego sutrikimas.“

Taigi, kaip pagaliau išgirsti žadintuvą ir nebepramigti?

Labai svarbu kasdien eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu, net savaitgaliais ir per atostogas (taip, nelengva, bet ką padarysi). Tai ne tik padeda sureguliuoti natūralų organizmo laikrodį arba cirkadinį ritmą, tačiau, pasak dr. S. Bertisch, padeda išvengti „socialinio paros ritmo sutrikimo“ – kai dėl miego režimo stokos būna sunku užmigti ir atsikelti.

Dar keli patarimai, kurie padės jums ryte laiku atsikelti.

Nubusti padeda šviesa. Prieš eidami miegoti palikite šiek tiek atitrauktas užuolaidas arba žaliuzes, kad patekėjus saulei, miegamajame taptų šviesiau. O jeigu keltis reikia tada, kai dar tamsu, įsigykite švieslentę, kurią galima užprogramuoti, kad rytui brėkštant jos skleidžiamos šviesos ryškumas stiprėtų.

Neapsiribokite vien žadintuvu (nepamirškite – kuo garsesnis signalas, tuo geriau) – pagalvokite ir apie atsarginį planą. Paprašykite namiškių, kad jus pažadintų arba paprašykite draugo (-ės), kad jums paskambintų.

Galite nustatyti antrą žadintuvą kitame kambario gale arba apskritai kitame kambaryje. „Kai atsistosite ir pereisite per kambarį, vargu ar benorėsite griūti atgal į lovą“, – sako dr. S. Bertisch.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)