Jai teko asmeniškai stebėti ne vienos moters transformaciją, kuomet šokio ir judesio dėka pavyko įveikti nerimą, nepasitikėjimą savimi, baimes ir tapti pakankama sau pačiai, neieškant patvirtinimo ar leidimo iš aplinkinių.

Per daugiau nei penkerius konsultavimo metus L. Gulbinaitė sukaupė didžiulę patirtį apie veiksmingiausius būdus, padedančius įveikti stresą. Savo įžvalgomis ji planuoja pasidalinti ir su kitomis moterimis, dalyvausiančiomis patyriminiame savaitgalyje „Išdrįsk sustoti“, kuris vyks Birštone, spalio 12 dieną. O šiandien kalbamės apie šokio ir kūno judesio terapijos praktiką bei jos naudą.

– Kaip galime išgirsti, ką sako mūsų kūnas?

– Būtent šokio ir kūno judesio praktika padeda žmogui lengviau integruoti protinius, fizinius ir emocinius išgyvenimus bei iškomunikuoti savo jausmus ir išjudinti „blokus“, kurie trukdo judėti pirmyn, labiau pasitikėti, pamilti, ir atkurti santykį su savimi. Tai tarsi psichoterapijos seansas be jokių žodžių ir sielos gydymas be vaistų.

Geriausia šią praktiką yra išbandyti išgyvenant sunkius gyvenimo laikotarpius, kuomet susiduri su situacijomis, kurios atrodo be išeities. O šokis ir kūno judesys padės į viską pažiūrėti kitu kampu, su didesniu sąmoningumu, jautrumu ir atrasti intuityvų žinojimą, kaip vienoje ar kitoje sudėtingoje situacijoje reikėtų pasielgti.

Mane užsiimti gilesne savianalize ir saviugda paskatino noras atrasti savo tikrąją prigimtį ir pajusti ryšį su savimi. Ilgi ieškojimai, lankantis įvairiuose mokymuose ir seminaruose, praktinių užduočių atlikimas davė užuominą, jog reikia labiau įsiklausyti į savo kūną ir išgirsti, ką jis nori pasakyti. Taip aš svarbiausius savo gyvenimo atsakymus atradau būtent šokio ir kūno judesio praktikos dėka.

– Kaip dvasinė būsena yra susijusi su mūsų fiziniu skausmu?

– Per šokio ir judesio praktinius užsiėmimus teko sutikti vieną moterį, sirgusią paskutinės stadijos vėžiu. Tad savo akimis įsitikinau, koks šios praktikos poveikis yra mūsų fizinei sveikatai, kuomet išlaisvintos užspaustos emocijos, leido atrasti dvasios ramybę. O atsiradęs lengvumas ir vidinė stiprybė padėjo išgyventi ir sudėtingą onkologinę operaciją. Nors galima ir netikėti stebuklais, tačiau šiandien ši moteris yra gyva ir sveika. Tad nuo to, kokia bus mūsų dvasinė būsena, itin priklauso ir mūsų fizinė sveikata.

Taip pat ši terapija yra itin veiksminga, kuomet tenka išgyventi nerimą, stresines situacijas ar patirti panikos atakas, nerandant išeities ar jaučiantis vienišai, kai nėra kam išsikalbėti, pasiguosti ar atrasti energijos ir jėgų senų nuoskaudų paleidimui, pradedant naują gyvenimo etapą. Tad per šokį ir judesį galima išmokti nebijoti kitų vertinimo ir priimti save tokią, kokia esate, jaustis saugiai ir atrasti daugiau gyvenimo spalvų savo kasdienybėje.

Ši praktika ne tik stebuklingai gydo sužeistas širdis, nuramina sielą, bet ir padeda išlaisvinti emocijas, ir atkurti santykį su savo vidiniu „aš“, įsiklausyti ne tik į kūno poreikius, bet ir norus, vedančius į meilę sau.

Lina Gulbinaitė/Ievos Ripinskytės nuotr.

– Ar reikia fizinio pasiruošimo norint išbandyti šokio ir judesio terapijos praktiką?

– Daugelis merginų, išgirdusios, jog teks šokti, sunerimsta, kad nemoka to daryti ir nežino nuo ko reiktų pradėti žengti pirmuosius žingsnelius. Tačiau šokio ir kūno judesio praktika neturi nieko bendro su profesionaliomis šokių pamokomis, tad tikrai neverta jaudintis, nei dėl savo įgūdžių, nei dėl fizinio pasirengimo ar kūno formų. Pati praktika padiktuos, ką reikia daryti, intuityviai atrandant savo kūno kalbą šokio ir judesio pagalba. Svarbu įsiklausyti į tai, ką sako jūsų kūnas. Gal jame yra susikaupę daug nuoskaudų, baimių ar skausmo? Taip akis į akį susidursite su savo tikrąja prigimtimi ir pažinsite kitą savo asmenybės pusę, kuri gali labai nustebinti, nes nebeliks jokių kaukių, nuostatų ar susikurtų įvaizdžių.

Judesys yra artimiausia pokalbio ir kokybiško buvimo su savimi forma, kuomet gali surasti sielos ramybę, gylį bei prasmę. Jo pagalba vėl galima laisvai išreikšti tikrąsias emocijas, praplėsti savo suvokimo ribas, pasikelti nuotaiką, atrasti balansą, atsipalaiduoti ir labiau pasitikėti savimi.

– Kodėl verta išbandyti šokio ir kūno judesio terapijos praktiką?

– Šokio ir kūno judesio praktika padeda pasinerti į savo gelmę ir labai aiškiai pamatyti priežasties-pasekmės ryšius, kai tenka atsidurti pačiose įvairiausiose gyvenimo situacijose ir patirti visą emocijų bei skaudžių išgyvenimų spektrą. Ši patirtis padeda geriau pažinti savo elgsenos psichologiją, kuomet skaudi patirtis yra linkusi kartotis.

Kūnas gali pasakyti žymiai daugiau nei jūsų žodžiai. Tai yra itin stipri jėga, atverianti pasąmonę ir paleidžianti emocijų srautą, kurios išlaisvina kūną nuo susikaupusio negatyvo ir skausmo. Taip suteikia jam gyvybinės energijos ir begalinio gyvenimo džiaugsmo. Tokiu būdu susitvarko santykiai su aplinkiniais, išsisprendžia konfliktinės situacijos ir atsiranda teigiami pokyčiai, motyvuojantys judėti pirmyn ir siekti savo svajonių. Sau ir kitoms moterims patariu: „leisti daryti savas klaidas ir iš jų mokytis“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)