Moteris prisimena, jog šia jogos rūšimi susižavėjo ne iškart, o tik po trečio užsiėmimo, pajutusi naudą sau pačiai. Saviugdos trenerė akcentuoja, kad besirūpinantiems sveikata juoko joga padeda įveikti stresą, stabilizuoja emocijas ir stiprina imunitetą. Šiandien Kristina, kuri spalio 12-13 dienomis dalyvaus patyriminiame „Išdrįsk sustoti“ savaitgalyje Birštone, išsamiau pristato juoko jogą bei jos naudą kiekvienam mūsų.

– Kas yra juoko joga?

– Tai – juokas be priežasčių. Tai sąmonės išjudinimas iš įprastinių pasaulio, savęs suvokimo ribų. Kai imate juoktis, jūsų kūno chemija keičiasi ir šansas pasijausti laimingu, padidėja. Juoko joga – tai ne kas kita, kaip kūno ir sąmonės paruošimas laimei.

Juoko jogos koncepcija grindžiama moksliškai įrodytu faktu, kad žmogaus organizmas negali atskirti dirbtinio ir tikro juoko, o nauda sveikatai gaunama ta pati – sukuriama „laimės chemija“. Juoko jogos sesijos metu juoktis gali kiekvienas, nepasitelkdamas humoro, pokštų ar komedijų. Iš esmės, mes galime juoktis be jokios priežasties ir tai yra nuostabu.

– Taigi padeda pats faktas, kad žmogus juokiasi?

– Tai taip pat ir didelis darbas su savimi, su savo nuostatomis apie save bei aplinkinius. Juokas gali tapti universalia praktika, norint pagerinti savo fizinę bei emocinę būseną. Juoko jogoje juokas naudojamas kaip pratimas, o tai keičia suvokimą apskritai apie tai, kas yra juokinga. Juokiantis atsikratoma baimių, varžymosi ir įtampos. Net po penkiolikos minučių juoko jogos sesijos, grupės dalyviai yra labiau atsipalaidavę ir labiau pasirengę kūrybiniams procesams.

Iš esmės, tokios sesijos pagerina savijautą, nuotaiką, suteikia jėgų, žmogus jaučiasi tarsi persikrovęs. Visi šie komponentai leidžia pagerinti darbo produktyvumą bei efektyvumą. Užsiimant šia praktika nuolat, jaučiamas asmens emocinės būklės pokytis, o tai leidžia į kasdienes situacijas pažvelgti daug pozityviau.

– Kokią įtaką kasdieniam gyvenimui turi reguliari juoko joga?

Bent dešimt minučių kasdienės juoko praktikos keičia žmogaus gyvenimą:

1. Įneša daugiau juoko į kiekvieno asmens gyvenimą. Buvo pastebėta, kad juokiantis reguliariai – keičiasi ir įprastas elgesys. Žmonės tampa labiau mylintys, atviresni, rūpestingesni, atleidžiantys.

2. Juoko joga padeda kurti bendrystę, plėtoti rūpesčiu ir pasidalijimu grįstus santykius.

3. Didinti empatiją. Juoko jogos sesijos metu, nesvarbu, ar žmonės susirinko pažįstami ar ne, visi nori to paties – gerai pasijuokti. Bet tam reikalinga visų jų energija. Vieni kitiems padėdami, vienas į kitą atsiliepdami, mes kuriame bendrą sinergiją, kuri pažadina kiekvieno dalyvio kūrybines galias.

4. Juoko užsiėmimai gali pakeisti asmens nuotaiką per kelias minutes. Pakili nuotaika leidžia jaustis gerai ir šią būseną kartais išlaikyti net visą dieną.

5. Juoko pratimai gali padidinti smegenų aprūpinimą deguonimi net iki dvidešimt penkių procentų, o tai pagerina žmogaus darbo produktyvumą. Po juoko jogos užsiėmimų, žmogus jaučiasi energingesnis ir daugelis dalyvių vėliau dalinosi, kad po sesijos galėjo nuveikti daugiau ir nepervargo.

6. Juokas stiprina imuninę sistemą ir mažina streso lygį.

7. Po juoko jogos sesijos jaučiamas gilus atsipalaidavimas.

– Papasakokite daugiau apie juoko jogos naudą, kaip asmeniškai ją pajutote?

– Praktikuojant juoko jogą, tenka atsistoti į akistatą su savimi. Juokas visiškai nuginkluoja tai, kas manaisi esąs, nukrinta tavo statusai, įvaizdžiai, tavo įsivaizdavimai apie tai, koks yra pasaulis. Jautiesi natūraliai pats su savimi, tarsi vaikas. Praktikuojant juoko jogą netgi širdis treniruojasi ir jaučiu, kad tapau ištvermingesnė.

Dalyviai paprastai džiaugiasi pasikeitusia emocine būsena: šviesėja mintys, didėja realybės priėmimo galimybės, įgaunami nauji būsenos keitimo įpročiai. Daugelis pasakoja atsikratę baimių, netgi fizinių nemalonių pojūčių ar skausmų, klaidingų įsitikinimų, įgavę pasitikėjimo savimi. Taip pat keičiasi bendravimo ypatybės, gerėja miego kokybė, normalizuojasi kraujospūdis, atsiranda daugiau energijos ir daugiau priežasčių džiaugtis gyvenimu.

– Ar galime juoko jogą laikyti vienų iš būdų pajausti „čia ir dabar“ buvimo momentą?

– Be abejo. Juokas kaip niekas kitas tave įžemina į šį momentą – negali juoktis nei vakar, nei rytoj. Juokiesi čia ir dabar. Užtat daugumai būna keista, kad prisijuokus nelieka minčių. Vadinasi, nerimas, kurį mes atsinešame, lieka tik istorija. Tai yra gilieji sluoksniai. Tu juokiesi, žvelgi kitam žmogui į akis ir tuo metu tas žmogus tau yra svarbiausias, šis momentas yra viskas, ką tu dabar patiri.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)