Daugelis net nesusimąstydami leidžiame pinigus brangiems kosmetikos gaminiams, kad tik atsikratytume dėmių bei raukšlių, o oda švytėtų sveikata.

Tačiau kamieninių ląstelių biologiją ir sveiką mitybą studijavusi JAV grožio ekspertė Mandi Nyambi teigia, kad žinodami, ką valgote ir kaip maisto produktai atsiliepia odai, galėsite nustoti jaudintis ir sutaupyti daugybę pinigų.

Ką tik išleistoje knygoje „Skaistus veidas“ („Fresh Face“) M. Nyambi pateikia išsamų sąrašą maisto produktų, kurių kiekvieno odos tipo žmonėms reikėtų valgyti daugiau arba mažiau.

Ji pataria vengti cukraus, gerti daug vandens ir vartoti geruosius riebalus, be to, atskleidžia, kokios 11 maistinių medžiagų gali padėti sutaupyti krūvą pinigų, kuriuos dabar išleidžiate brangiems kosmetikos gaminiams ir procedūroms.

Vitaminas A

Kuo jis naudingas: valgydami daug vitamino A turinčių produktų, apsaugosite odą nuo senėjimo, be to, pagreitinsite jos gebėjimą atsistatyti. Vitaminas A ne tik padeda odai, bet ir gerina regėjimą, imuninę sistemą ir stiprina reprodukcinę sveikatą.

Kur jo rasti: daug vitamino A galima rasti žuvyje, kiaušiniuose, jautienoje ir pieno produktuose, taip pat špinatuose, morkose ir batatuose.

Vitaminas B12

Kuo jis naudingas: kobalaminu dar vadinamas vitaminas B12 reikalingas kiekvienos kūno ląstelės apykaitai, be to, labai padeda įsisavinti baltymus. Jis svarbus nervų sistemai ir raudonųjų ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose. Odai šis vitaminas svarbus tuo, kad padeda palaikyti jos elastingumą.

Kur jo rasti: vitamino B12 yra mėsoje, paukštienoje, kiaušiniuose, vėžiagyviuose bei pieno produktuose.

Vitaminas C

Kuo jis naudingas: kadangi vitaminas C – vienas žinomiausių vitaminų, jo pristatinėti nereikia. Vitaminas C gerai žinomas dėl antioksidacinių savybių, be to, labai padeda susidaryti kolagenui. Kolagenas – viena svarbiausių odai reikalingų medžiagų, tačiau laikui bėgant, jo imama gaminti mažiau, todėl atsiranda raukšlių. Nuo akių pakraštėliuose susiformuojančių raukšlių gali apsaugoti kolageno papildai arba daug vitamino C turintys maisto produktai.

Kur jo rasti: daug vitamino C turi vaisiai, ypač apelsinai, braškės ir mėlynės. Taip pat galite valgyti daržovių, pavyzdžiui, špinatų, saldžiųjų paprikų, pomidorų ir briuselinių kopūstų.

Vitaminas D

Kuo jis naudingas: vitaminas D taip pat pažįstamas visiems – jis padeda reguliuoti organizme esančio kalcio ir fosfato kiekį.

Be to, jis gali padėti numalšinti uždegimus. Jei trūksta vitamino D, galite justi raumenų ir kaulų skausmą, taip pat gali atsirasti spuogų. Jei valgysite daug vitamino D turinčių produktų, spuogų ir inkštirų sumažės.

Kur jo rasti: vitamino D trūkumo atsikratyti padės vitaminais papildyti maisto produktai, pavyzdžiui, pienas, grūdiniai produktai ir apelsinų sultys. Be to, nepakenks ir pabūti saulėkaitoje.

Vitaminas E

Kuo jis naudingas: vitaminas E – tai jūsų odos princas ant balto žirgo. Jo pareiga – palaikyti akių ir odos sveikatą. Šis vitaminas odai padeda daugeliu būdų. Jis ne tik stabdo odos senėjimą, bet ir turi daug antioksidantų, be to, padeda išvengti randų susidarymo.

Kur jo rasti: vitamino E gausu migdoluose, saulėgrąžų sėklose ir augaliniuose aliejuose, taip pat lašišoje, avokaduose ir upėtakiuose.

Vitaminas K

Kuo jis naudingas: nors vitaminas K nevertinamas taip, kaip vitaminai C arba D, jis palaikyti odos sveikatai taip pat labai svarbus. Vitaminas K padeda susidaryti krešuliams, todėl jis reikalingas tam, kad gytų žaizdos. Jis padeda išvengti randų, juodų paakių ir išsiplėtusių kapiliarų.

Juodi ratilai po akimis atsiranda dėl miego trūkumo. Oda išblykšta, todėl geriau matosi po ja esanti tamsesnė oda ir kraujagyslės. Vartojant daug vitamino K galima sumažinti mėlynių, o juodi ratilai po akimis tampa ne tokie ryškūs. Dėl to po bemiegės nakties nepamirškite vartoti vitamino K. Vitaminas K taip pat padeda gydyti išsiplėtusius kapiliarus.

Kur jo rasti: laimei, šio mažojo pagalbininko yra daugelyje produktų – pavyzdžiui, vitamino K gausu garbiniuotame kopūste bei pieno produktuose, taip pat vaisiuose bei mėlynėse. Be to, jo galite rasti ir kepenėlėse, tačiau šis patiekalas patinka ne visiems.

Cinkas

Kuo jis naudingas: moksliniai tyrimai atskleidžia, kad dėl cinko trūkumo gali atsirasti spuogų, todėl nepamirškite jo įtraukti į savo mitybą.

Kur jo rasti: cinko normą galite gauti iš mėsos, vėžiagyvių, pieno produktų ir kviečių gemalų. Jei laikotės veganiškos dietos, galite vartoti cinko papildus.

Omega 3, 6 ir 9

Omega 3, 6 ir 9 – tai trys ląstelių sveikatai be galo svarbios riebalų rūgštys.

Kiekviena omega riebalų rūgštis turi savų privalumų. Pasak M. Nyambi, jos padeda palaikyti odos lankstumą, atstatyti odos apsauginę plėvelę ir apsaugoti odą nuo išsausėjimo.

Žmogaus organizmas pats omega 3 riebalų rūgščių pagaminti negali, todėl jų reikia gauti su maistu. Omega riebalų rūgštys laikomos „būtinais riebalais“, o Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja norint gauti reikiamą omega 3 rūgščių normą per savaitę suvalgyti bent dvi porcijas riebios žuvies.

Omega 3 riebalų rūgštys reikalingos daugeliui procesų, o odai jos svarbios todėl, kad labai padeda sumažinti uždegimą.

Omega 6 riebalų rūgščių organizmas taip pat negamina, todėl jos irgi laikomos būtinomis, taigi labai svarbu jų įtraukti į savo mitybą.

Omega 9 riebalų rūgščių organizmas pasigamina pats, todėl į mitybą jų įtraukti nebūtina.

Kur jų rasti: omega 3, 6 ir 9 riebalų rūgščių galima rasti įvairiose sėklose, pavyzdžiui, linų sėmenyse, moliūgų ir ispaninių šalavijų sėklose, taip pat augaliniuose aliejuose, pistacijose ir graikiniuose riešutuose.

Be to, jų galite rasti riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, bei avokaduose.

Pieno rūgšties bakterijos

Kuo jos naudingos: pieno rūgšties bakterijos – tai organizmui naudingos bakterijos. Pasak M. Nyambi, jos padeda atgaivinti odos apsauginę plėvelę ir kovoti su uždegimais.

Kur jų rasti: Daug pieno rūgšties bakterijų gausite valgydami fermentuotus maisto produktus, pavyzdžiui, jogurtą arba kimčius.

Ciberžolė

Kuo ji naudinga: ciberžolė – tai imbierinių šeimos augalas, padedantis palaikyti energiją ir sustiprinti imuninę sistemą.

Ciberžolė – ne vitaminas, o augalas. Jis reikalingas todėl, kad jame gausu vitamino C, kalcio, skaidulų, geležies, niacino, kalio, cinko ir kitų maistinių medžiagų.

Kur jos rasti: Ciberžolė iš šio sąrašo išsiskiria todėl, kad ji – ne maisto medžiaga, o augalas. Ciberžolės galima įsigyti bet kuriame prekybos centre.

Migdomoji vitanija

Migdomoji vitanija – tai medicininis augalas, priskiriamas prie adaptogenų. Tai reiškia, kad jis padeda sumažinti stresą. Jis slopina kortizolio gamybą ir mažina jo poveikį odai.

Kortizolis – tai gerai žinomas hormonas, kurį mūsų organizmai išskiria natūraliai, ypač tada, kai prabundame. Kai patiriame stresą, organizmas kortizolio išskiria daugiau. Kai organizme daugiau kortizolio, didesnė tikimybė, kad atsiras spuogų ir raukšlių, todėl odai migdomoji vitanija labai naudinga.

Kur jos rasti: šio augalo kiekviename prekybos centre nerasite, tačiau jo galite įsigyti internetu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)