Atrodytų, natūralu pavydėti tik tada, kai jūsų išrinktasis kalbina dailią merginą arba kai kolega atvažiuoja į darbą naujutėlaičiu „Maserati“ markės automobiliu.

Iš tiesų pavydas darosi pavojingas ir kelia rūpesčių, kai jis visą jus užvaldo ir priimate sprendimus, diktuojant pavydui. Negatyvumas gali persismelkti į daugelį gyvenimo aspektų, sugadinti santykius ir pakenkti laimei.

Kaip įveikti pavydą

Džiugi žinia – pavydas neturi diktuoti visiems jūsų gyvenimo aspektams. Jei pajutote, kad tas pabaisa jus apėmė, pasitelkite penkias gudrybes, padėsiančias jį įveikti.

1. Pripažinkite savo silpnąsias puses.

Kai pavydite, įprastai tai nesusiję su kitu žmogumi – tai susiję tik su jumis pačiu. Apgalvokite savo silpnąsias puses, pripažinkite, kur lyginate save su kitais.

Galbūt jaučiatės nepakankamai graži? Atrodo, kad uždirbate per mažai pinigų? Gal norėtumėte didesnio namo? Jei norite atsikratyti pavydo, svarbu pakeisti mąstymo būdą.

Naudinga įveikti neracionalias mintis, pasitelkus logiką. Pasiimkite popieriaus, rašiklį ir surašykite visas silpnąsias savo vietas, sritis, kur jaučiatės nesaugūs. Šalia kiekvienos silpnosios vietos palikite tuščią stulpelį, į kurį surašysite akivaizdžius ją paneigsiančius įrodymus.

Pavyzdžiui, silpna vieta – pavydas sutuoktinio kolegei. O tai paneigsiantis logiškas faktas – jūsų vyras vedė jus ir pasirinko su jumis nugyventi savo gyvenimą.

2. Bendraukite su pozityviais žmonėmis.

Dar vienas būdas tapti pozityvesniems ir nepasiduoti pavydui – apsupti save gerais žmonėmis. Geri žmonės – ne tie, kurie visada pakilios nuotaikos ir šypsosi. Tai tokie žmonės, kurie jus palaiko, padeda jums maksimaliai realizuoti savo potencialą.

Pavydas

Pagalvokite, kaip jaučiatės su žmonėmis, su kuriais praleidžiate daugiausia laiko. Tada užduokite sau kelis klausimus:

-Ar jie jus palaiko?
-Ar padeda jums siekti tikslų?
-Ar bendraudami su jais jaučiatės ypatingas?
-Ar su jais jaučiatės patrauklus?
-Ar jie skatina jūsų asmenybės tobulėti?

Kai būste apsupti gerų, pozityvių žmonių, atsikratysite pavydo, daugelio kitų negatyvių jausmų ir tapsite geresne savo versija.

3. Pasikalbėkite apie tai su žmogumi, kuriuo pasitikite.

Jei apėmė dvejonės, ėmėte save peikti, išsikalbėkite su jus mylinčiu žmogumi. Atvirai išsakykite savo jausmus ir įvardinkite, kad juos sukėlė.

Stenkitės nekaltinti partnerio ar kitų žmonių, verčiau susitelkite į tai, kaip įveikti šias kliūtis. Žmonės, kuriems esate brangūs, stengsis padėti atgauti vidinę ramybę.

Daugumai žmonių pavydas nebūna susijęs su faktais. Jį išprovokuoja baimės, nerimas, atsirandantis, kai pasijuntame nesaugūs. Jus mylintis žmogus įvardins faktus, tada nesaugumo pojūtis sušvelnės. Toks žmogus jus padrąsins ir padės suvokti, jei sau kažką nepagrįstai įsikalbate. Kalbėkite atvirai, o kai reikia, nubrėžkite ribas.

4. Užsirašinėkite jausmus.

Kalbėti apie tokias emocijas, kaip pavydas, gali būti sunku net su patikimu bičiuliu ar partneriu. Dar sunkiau garsiai išsakyti nerimo neduodančias mintis, jai patys jaučiate, kad jos neracionalios. Vienas būdas suvokti jausmus ir atsikratyti pavydo – susirašyti jausmus.

Nemalonių jums įvykių aprašymas naudingas fizinei ir psichinei sveikatai. Rašymo procesas suteikia galimybę kontroliuoti įvykį, kuris dažniausiai yra neišspręstas.

Rašymo metu galite struktūruoti savo nerimą, pažvelgti iš perspektyvos, geriau suprasti, kaip jaučiatės. Ekspresyvus rašymas (vidinių sunkių išgyvenimų, minčių, jausmų aprašymas) suteikia galimybę padaryti atstumą tarp savęs ir nemalonaus įvykio.

Pavydas

5. Laiku sustabdykite negatyvų vidinį monologą.

Mūsų visų viduje kiaurą parą vyksta vidinis monologas su savimi. Tas balselis tiek sąmoningai, tiek nesąmoningai kalba, kai kažką veikiate, galvojate. Jis atkuria mūsų įsitikinimus apie save – tiek pozityvius, tiek negatyvius.

Jei vyksta nuolatinis negatyvus vidinis monologas, stiprėja liūdesys, pavydas, abejonės savimi. Mes sakome sau, kad esame nepakankamai sumanūs, todėl neišlaikysime testo, kad nesame patrauklūs, todėl neverta eiti į pasimatymą.

Labai svarbu laiku pastebėti negatyvų vidinį monologą ir laiku jam pasipriešinti. Pagalvokite, kad niekada nežinome vidų faktų. Pažvelkite į situaciją iš perspektyvos – ar po penkerių, po dešimties metų tai vis dar bus svarbu?

Šalin pabaisą

Jei apėmė pavydas, nesikrimskite – visi kartais jį jaučiame. Dažniausiai jis neracionalus, sukeltas baimės, o ne logikos. Kovokite su pavydu, pasitelkę logiką ir faktus. Jei apniko abejonės, pasikabėkite su patikimu žmogumi apie tai, kaip jaučiatės, kaip pavydas jus veikia. Mylintis žmogus pasistengs jus palaikyti, o ne sužlugdyti.

Pavydas – absoliučiai normalus jausmas, tačiau jis neturi jūsų valdyti. Jei jaučiate, kad pavydas negatyvus ir skatina jus imtis tam tikrų veiksmų, sustokite ir pagalvokite, kaip galite imtis pozityvių pokyčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)