Štai keli vertingi ilgaamžių gyvenimiški patarimai, kurie galbūt paskatins ir jus kitaip pažvelgti į gyvenimą.

1. Laimės teikia veikimas.

Neleiskite sau suskysti, nuleisti rankų – gyvenkite aktyviai. Veikite tai, kas patinka, kurkite kažką naujo, bet kokiame amžiuje kaupkite patirtį.

2. Laimės teikia pozityvus požiūris ir optimizmas.

Vyresni nei 100 metų žmonės gyvenimą vertina kaip nuotykį. Vienas ilgaamžis pasakė, kad jam visada sekdavosi, o juk jis buvo išgyvenęs du karus. Nesivaikykite laimės, mokykitės ieškoti malonių akimirkų bet kokiomis aplinkybėmis.

3. Laimę teikia esama akimirka.

Praeitis yra praeitis – jos nepakeisime. O prisirišę prie senų nuoskaudų, apgailestavimų galime susigadinti sveikatą. Neverta atidėlioti džiaugsmo ateičiai – mokykitės jausti laimę čia ir dabar.

4. Meilė – svarbiausias veiksnys.

Ilgaamžiai dažnai pasakoja apie savo sėkmingą santuoką, apie laimingus prisiminimus ir laiką, praleistą kartu su savo antrąja puse. Akivaizdu, kad jie gavo stiprų emocinį palaikymą ir meilę. Laimė santuokoje – vaistas nuo visų ligų ir nesėkmių.

5. Valgykite natūralų maistą, kad gerai jaustumėtės ir ilgai gyventumėte.

Daugelis 100 metų sulaukusių žmonių sako, kad jaučiasi jaunesni. Šie žmonės stengiasi ilgai išlikti fiziškai ir protiškai aktyvūs. Viena iš svarbiausių jų taisyklių – natūralūs produktai ir saikingas valgymas.

6. Išmokyte prisitaikyti prie gyvenimo.

Gilios senatvės sulaukę žmonės puikiai prisimena, kad gyvenime yra sunkumų, bet jis vis vien tęsiasi. Jūs turite išmokti prisitaikyti ir keistis, priklausomai nuo aplinkybių. Nebijokite permainų – džiaukitės naujomis galimybėmis.

7. Padėkite kitiems.

Pagalba kitiems – vienas iš būdų kurti santykius ir ryšius, tai skatina nuostabiai jaustis. Taip pat suteikia tikslo pojūtį, padeda įveikti nerimą ir depresiją. Be to, tai būdas likti aktyviems ir produktyviems išėjus į pensiją.

8. Nepaliaukite mokytis.

Vyresnio amžiaus žmonės rekomenduoja mokytis visą gyvenimą – tiek mokykloje, tiek ir vėliau. Būkite smalsūs – tada gyvenimas tampa įdomesnis ir linksmesnis. Tai padeda neatitolti nuo nuolat besikeičiančio gyvenimo ir technologijų.

9. Mokykitės būti sąmoningi.

Šimtamečiai ir vyresni gyvena esama akimirka, užuot nerimavę dėl ateities planų ar gailėjęsi. Jie vertiną laiką su draugais ir artimaisiais, gėlių aromatą pavasarį ar žolės po kojomis pojūtį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)