Kai padedame kitiems, sumažėja mūsų pačių nerimas, gerėja nuotaika, mes jaučiame bendrystę su kitais žmonėmis, aiškina psichologijos profesorius Douglasas Gentile‘as. Jo teigimu, tai gana nesudėtinga strategija, kuriai nereikia daug laiko.

Psichologų teigimu, yra ir kitų paprastų būdų, padedančių išlikti optimistu ir išlaikyti gerą nuotaiką. Štai kas gali padėti.

Muzika

Specialistai mano, kad muzika yra viena iš geriausių priemonių, padedančių įveikti blogą ūpą. Dažniausiai padeda tokia muzika, kuri nėra pernelyg tranki, tačiau turint omenyje, kad žmonių skoniai labai skirtingi, galima sakyti, kad nuotaiką pakelia tokia muzika, kuri jums labiausiai patinka. Be to, jei klausydami dainos dar jai ir pritariate, poveikis sustiprėja.

Šokiai

Galima sakyti, kad šokis yra muzikos tęsinys. Jei klausantis muzikos jai pritariama, ir dar šokama į taktą – teigiamos energijos užtaisas garantuotas. Beje, nebūtina eiti į klubą – galima šokti ir namuose.

Tvarkymasis

Neretai nutinka taip, kad nuotaika subjūra dėl netvarkos. Užtenka bent kiek apsitvarkyti namus ar darbo stalą, ir nuotaika pasitaiso. Žiūrėdami į švara tviskančius paviršius ir tvarkingai sudėtus daiktus, pajusite, kaip užplūsta teigiamos emocijos.

Teigiamas nusiteikimas

Kas benutiktų, stenkitės galvoti apie gerus dalykus, įtikinkite save, kad viskas bus gerai, išlaikykite optimizmą, ir tada ne tik nuotaika bus gera, bet ir padidės tikimybė pataisyti padėtį. Ne veltui sakoma, kad mintys materializuojasi.

Kilo problema? Pasikalbėkite apie ją.

Pasak specialistų, pasikalbėjus apie problemą su draugais ar artimaisiais, dažniausiai pagerėja. Net jei šalia nieko nėra, galima garsiai išsakyti tai, kas slegia – turėtų palengvėti.

Sportas

Sportas kaip ir muzika yra vienas veiksmingiausių būdų pagerinti nuotaiką ir atsikratyti streso bei nerimo. Jei esate namuose, padės paprasti pratimai, pavyzdžiui, pritūpimai, atsilenkimai (pilvo preso treniravimas). Lauke galima šokinėti su šokdyne, o geriausia pabėgioti su vienu ar keliais draugais ar sužaisti komandinį žaidimą. Taip pat galima nueiti į sporto salę.

Dovanokite sau malonias akimirkas

• - paskaitykite mėgstamo rašytojo knygą
• - pažiūrėkite gerą filmą (namie ar kino teatre)
• - pažaiskite stalo žaidimą su draugais ar šeimynykščiais
• - pažaiskite kompiuterinį žaidimą
• - skirkite laiko hobiui.

Kontrastinis dušas

Toks fiziologinis metodas gali pagerinti nuotaiką. Esmė tokia, kad kai apsiliejame iš pradžių šiltu, po to šaltu vandeniu, nuslūgsta įtampa.

Pasivaikščiojimas

Kai sėdime ant sofos, galvoje gali suktis ne itin malonios mintys. Tačiau išėjus į gryną orą jos gali išnykti, nes gamtoje mes paprastai pasijuntame geriau. Užtenka vos kelių minučių buvimo gryname ore, kad pasijustume laimingesni.

Miegas

Labai dažnai nuotaikos nebūna neišsimiegojus arba dėl nuovargio. Prigulkite pailsėti. Naktį reikėtų miegoti 6–8 valandas, o dieną geriau prigulti 30–40 min.

Ar įmanoma nusipirkti laimę?

Visi esame girdėję tokius posakius, kaip „Ne piniguose laimė“ ir „Laimės už pinigus nenusipirksi“. Kažkuria prasme jie yra teisingi. Tačiau dėl kai kurių dalykų galima ginčytis.

Tarptautinė mokslininkų komanda nusprendė atlikti apklausą visame pasaulyje, įskaitant JAV ir Europos šalis, kad nustatytų žmonių pasitenkinimo gyvenimu lygį. Iš viso tyrime dalyvavo daugiau nei 6 tūkst. žmonių.

Visiems dalyviams buvo užduodami tie patys klausimai, susiję su tuo, ar jie naudojasi paslaugomis, padedančiomis sutaupyti laiko, pavyzdžiui, ar jie leidžia pinigus produktų pristatymui į namus arba namų tvarkymo paslaugoms.

Paaiškėjo, kad leidžiant pinigus įvairioms paslaugoms, atsiranda daugiau laisvo laiko, todėl žmonės jaučiasi laimingesni.

Didelio masto apklausa parodė, kad pirkti laisvą laiką linkę ne tik itin turtingi žmonės, bet ir viduriniosios klasės atstovai.

Apklausoje dalyvavo apie 800 milijonierių. Įdomu tai, kad tarp jų buvo nemažai tokių, kurie ne visada pageidavo leisti pinigus laiką sutaupyti padedančioms paslaugoms. Tai reiškia, kad sprendimui nusipirkti laisvo laiko įtakos turi visai ne pinigų kiekis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)