1. Tu esi pakankama

„Jei būtų vienintelė žinutė, kurią turėtų išgirsti visos dukterys, tai būtų ši. Tikėjimas, kad esate pakankama, reiškia, jog prisimenate, kad tam, jog būtumėte mylima, jums nebūtina nieko savyje keisti“, – sako pasitikėjimo savimi guru, knygos autorė Jess Weiner. Išmokykite savo dukrą, kad tie, kurie bando įtikinti ją priešingai – yra tiesiog jai netinkami. Tie, kas nemato jos vertės – nenusipelno būti jos gyvenime.

2. Nepamesk savęs santykiuose

Įsimylėjusi moteris gali dažnai prarasti savęs pačios pojūtį ir pamiršti, kas ji yra be partnerio. „Neleiskite savo nepasitikėjimui savimi ar santykiams stabdyti savęs nuo gyvenimo, kurio nusipelnėte“, – sako J. Weiner. Priminkite savo dukrai, kad nepamirštų skirti laiko savo hobiams, draugams ir laikui vienumoje. Jų tiesiog reikia laimingam gyvenimui, nesvarbu, ar santykiai su mylimuoju tęsis ar nutrūks. „Laiko tikrai pakaks ir meilei sau, ir meilei partneriui“, – sako J. Weiner.

3. Tavo kūnas nusipelnė malonumo

Jei to nepasakys mama, kas pasakys? „Motinos apie tai kalba nepakankamai. Mūsų kūnai nėra tik objektai partnerio geismui patenkinti. Mums reikia džiaugtis jais, tyrinėti ir atsiduoti patirčiai. Pozityvus kalbėjimas apie seksą neskatina nepadorumo, tačiau nekalbėjimas – gali paskatinti. Taigi, kai dukters kūnas ima keistis, priminkite jai, kad ji nusipelnė saugios ir malonios patirties, kai bus tam pasiruošusi“, – sako J. Weiner.

4. Atidžiai klausyk, ką kalba potencialus ar esamas partneris

Tai gali išgelbėti ją nuo širdgėlos. Jei vaikinas, su kuriuo ji susitikinėja, sako, kad neieško merginos, pasakykite dukrai, kad juo tikėtų. Jei jis bjauriai elgiasi su savo motina – jūsų dukra turėtų į tai atkreipti dėmesį. „Jei matote, kad žmogus bjauriai elgiasi su kitais, nemanykite, kad jums bus taikoma išimtis“, – sako J. Weiner. Priminkite dukrai, kad neapgaudinėtų savęs, jog supranta, ką vaikinas „iš tiesų norėjo pasakyti“, kai jis pasako, ką nors nemalonaus.

5. Pradėk santykius ir juose būk dėl teisingų priežasčių

Mamos turėtų išmokyti savo dukras, kad tikra meilė švelnumas, nesavanaudiškumas ir gerumas. Jei šių dalykų santykiuose nėra, tai ir dukros jose neturėtų būti. „Vienišumas, spaudimas iš išorės ar bendri draugai nėra priežastis būti su kažkuo. Nelaukite, kol jūsų dukra atsidurs krizėje, kad jai tai pasakytumėte“, – sako santuokos bei šeimos terapeutė Carin Goldstein. Padėkite dukrai išmokti atpažinti ženklus, kad vėliau jai netektų gailėtis.

6. Žinok, ko nori ir išlik sąžininga su savimi

Kartais santykiai atrodo puikūs, tačiau giliai viduje jauti, kad kažkas negerai. Galbūt jūsų dukra gauna gerokai mažiau nei duoda pati, o gal tiesiog jaučia, kad kažko trūksta. Patarkite jai išsiaiškinti, ko ji nori, tuomet, ištikus problemai, bus aiškiau, kaip ją ištaisyti arba judėti toliau. „Ji turėtų gerai save pažinoti ir jausti, kad nebandytų išpildyti kitų žmonių lūkesčio, kokia ji turėtų būti“, – sako C. Goldstein.

7. Įžvelk naudą sudužus širdžiai

Jūsų dukrai niekada nereikės jūsų patarimo ir paguodžiančio peties labiau nei tada, kai jai suduš širdis. Priminkite jai, kad normalu jausti skausmą, tačiau išsiskyrimas gali būti ir naudinga pamoka. „Niekas moters tiek daug apie save neišmoko kaip meilės praradimas. Tai, kaip ji suvaldys krizę po pirmojo išsiskyrimo, tam tikra prasme suformuos ir jos ateities santykius. Ji išmoks, ką ji gali priimti, ko jai iš tiesų reikia ir kada reikėtų santykius paleisti“, – sako knygos apie patarimus dukroms autorė Jaime Morrisonas Curtis.

8. Viskas, ką vejiesi – bėga

Išmokykite dukrą nesivaikyti meilės – ji ateis tuomet, kai bus laikas. „Širdis nori to, ko nori, tačiau dažnai nekantrumas pakenkia jai pačiai. Šunys bėga tolyn, kai juos vejiesi, tą patį daro ir žmonės. Visiems reikia erdvės kvėpuoti“, – sako J. M. Curtis. Bandymas pasivyti tą, kuris nenori būti pavytas – gali pakenkti merginos savigarbai ir gerokai sumažinti šansus sutikti jos vertą partnerį.

9. Jei bandysi patikrinti, gali nusivilti

„Tikrinimas – nesaugumo ir nepastikėjimo savimi ženklas. Nors baisu atsiverti kitam, tačiau tai atneša ir labai daug laimės. Svarbiausia čia pasitikėjimas“, – sako J. M. Curtis. Patarkite dukrai pasitikėti savo antrąja puse, santykių stiprumu ir savimi. Šis pasitikėjimas leis jai turėti sveikus santykius.

10. Beveik visos pasakos buvo parašytos vyrų

Broliai Grimmai, Hansas Christianas Andersenas, Waltas Disneyus išmokė mergaites laukti gražuolio gelbėtojo. „Išmokykite dukrą nemodeliuoti savo gyvenimo pagal Pelenės istoriją. Neuždrauskite žiūrėti filmukų ir skaityti pasakų, tiesiog pasiremkite jais tam, kad pasakytumėte, jog meilė gali būti sudėtinga ir pasireikšti įvairiais būdais. Priminkite jai, kad pati gali „nudobti drakoną“ ir yra lygiavertė partnerė“, – sako J. M. Kurtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)