1. Neatsiribokite

Normalu, jei po konflikto jums reikia šiek tiek erdvės, tačiau pasakykite tai, o ne atsiribokite. „Viena didžiausių klaidų, kurias daro poros, tai po konflikto atsitveria akmenine siena“, – sako psichoterapeutė bei santykių ekspertė Rachel A. Sussman. Tiesiog pasakykite partneriui, kad po konflikto dar negrįžote į vėžes ir tam prireiks kelių valandų ar dienos. Kitu atveju partneris ims manyti, kad jį baudžiate šaltumu.

2. Nenaudokite partnerio pasakytų žodžių po konflikto

Žinote posakį: „Kas nutinka Vegase, lieka Vegase“? Tas pats galioja ir konfliktams. Jei partnerio žodžiai kelia susierzinimą ar liūdesį – pasakykite tai iškart, o ne priminkite po kelių dienų.

3. Nesakykite tiesiog „atsiprašau“, jei partneris dar įskaudintas

„Tai tarsi sako: „Man atsibodo, palik mane ramybėje, noriu veikti, ką nors kito“, – įsitikinusi porų konsultantė bei knygos poroms autorė Laurie Puhn. Atsiprašydami įvardykite už ką atsiprašote, o tuomet pasakykite, kaip ketinate elgtis ateityje, kad tai nepasikartotų.

4. Nesiteisinkite, kodėl kilo konfliktas

Gali būti daugybė dalykų, kurie galėjo prisidėti prie konflikto: bloga diena darbe, galvos skausmas, prastas miegas. Anot tyrimo, poros, kurios tinkamai neišsimiega – pykstasi dažniau. Vis dėlto, kaltinti situacijos nereikėtų, jei matote, kad namo grįžtate itin prastos nuotaikos – įspėkite partnerį SMS žinute ir išvengsite bereikalingų konfliktų bei pasiteisinimų.

5. Nevenkite to paties konflikto

Jei po kelių dienų partneris nori vėl pasikalbėti apie kilusias problemas – nevenkite to. Pabandykite geriau įsiklausyti, ką partneris bando pasakyti, pakartokite jo žodžius: „Sakai, kad tave liūdina, jog skiriu tau mažai laiko, teisingai suprantu?“

6. Neprasivardžiuokite

„Niekada neprasivardžiuokite. Nuo to išties sunku atsigauti“, – sako Sussman. Jei neseniai pykotės dėl atostogų biudžeto, nepradėkite vadinti partnerio skrudžu, kai žiūrėsite draugės atostogų Graikijoje nuotraukas. Verčiau pasikalbėkite, kas jus neramina ir kaip galėtumėte pagerinti situaciją.

7. „Susitaikymo sekso“ nereikia, jei nesijaučiate susitaikę

Abu vienas kito atsiprašėte ir padarėte tai nuoširdžiai, tačiau mintis apie seksą erzina? „Nėra taip, kad partneris nesupranta, jog ką tik pykotės, tiesiog daugybė vyrų sekso nori, kad pasijustų artimi“, – aiškina psichologė. Jei tikrai nenorite intymumo, pasakykite partneriui, kad nesate tam nusiteikusi, apkabinkite jį. Nenusisukite tiesiog pasakius, kad nenorite, nes tai, anot psichologės, tik įskaudins partnerį.

8. Susitelkite į sprendimą, o ne priežastį

Skirtumas tarp gero ir blogo konflikto tėra vienas – radote problemos sprendimą arba ne. Verčiau susitelkti į sprendimą nei pyktis visą vakarą.

9. Nesakykite, kad nenorėjote taip pasielgti

Tai tas pats, kas bandyti trintuku ištrinti tušinuku parašytus žodžius. Jei sakysite, kad nenorėjote taip pasielgti, partneris greičiausiai sakys priešingai ir taip tik užstrigsite. Verčiau aptarkite, ką daryti, kad ateityje tai nepasikartotų. Galite sakyti: „Tu nenorėjai taip pasielgti, bet tavo poelgis privertė mane blogai pasijusti, taigi, ateityje prašau daryti <..>“

10. Nesigraužkite, kad pykotės

Visi nori partnerio, kuris stengiasi dėl santykių, o konfliktas tėra ženklas, kad dar dirbate dėl puikių santykių. Anot psichologės, pora pasmerkta, kai pasakoja, jog anksčiau pykosi daug, tačiau dabar tiesiog pasiduoda ir eina savais keliais. „Tai nereiškia, kad jie sutinka su viskuo, tai reiškia, kad jie pasiduoda ir dažniausiai po kurio laiko susiranda meilužius“, – sako Puhn.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)