Apie krūtų operacijų populiarumą Lietuvoje, naujausias tendencijas, technologijas ir praktiką kalbamės su „Perfectus Clinica“ plastinės ir rekonstrukcines chirurgijos gydytoju dr. Jonu Drąsučiu.

– Pasaulyje plastinės krūtų operacijos yra pačios populiariausios, o kaip yra Lietuvoje?

– Mano įsitikinimu, pasaulyje krūtų operacijos bus populiarios visada, taip pat ir Lietuvoje. Nemanau, kad šis skaičius artimiausiu metu mažės, nes moterys gimdo vaikus, kinta ne tik jų kūno linijos, bet ir krūtų apimtys, išvaizda, forma. Krūtys – moteriškumo simbolis, todėl moterys ir siekia šį simbolį paryškinti.

– Kokios moterys dažniausiai kreipiasi dėl krūtų operacijų?

– Pas plastikos chirurgus atvyksta kelių tipų moterys. Vienos nori pilnesnių, išraiškingesnių krūtų. Kitos kreipiasi dėl krūtų korekcijos po gimdymo. Dažnai tokių moterų krūtys būna praradusios formą, nukarusios, todėl joms rekomenduojame atlikti krūtų pakėlimą su krūtų implantais ar be jų. Atvyksta į pokalbį ir tos, kurias vargina asimetriškos krūtys.

Daugėja moterų, besikreipiančių sumažinti krūtis, nes didelis jų svoris kelia diskomfortą – blogina savijautą, turi įtakos pečių juostos skausmų atsiradimui, kelia nepatogumų renkantis tinkamus rūbus.

Krūtų pakėlimas ir mažinimas – iš dalies labai panašios operacijos. Skirtumas tas, kad pakeliant stengiamasi maksimaliai išsaugoti krūtų tūrį, o mažinant krūtis šalinamas tam tikras jų audinio kiekis.

Nemaža dalis pacienčių – išgyvenusių onkologinę ligą ir netekusios vienos ar abiejų krūtų. Joms atliekame krūtų rekonstrukciją. Tai sudėtinga, tačiau tokioms moterims labai reikalinga operacija, padedanti atsikratyti tamsių prisiminimų apie ligą.

– Šioje srityje taip pat egzistuoja mados, tendencijos?

– Kaip ir visos chirurginės specialybės ar chirurginės technikos, tobulėja ir plastinė chirurgija. Kiekvienais metais atsiranda naujovių, tobulėja operacinėje naudojamos medžiagos. Krūtų implantų gamintojai stengiasi nuolat tobulinti savo gaminius, kad jie būtų kuo saugesni. Šiuo metu krūtų implantų srityje daug kalbama apie implanto paviršių ir galimą šalutinį poveikį organizmui.

Šiuo metu rinkoje yra ne tik apvalių ar lašo formos (anatominių) implantų, bet ir naujausių ergonominių, kurie šiek tiek keičia savo formą priklausomai nuo to, moteris stovi ar guli. Visi jie turi savo privalumų ir trūkumų. Renkantis produktą reikia gerai pasverti visus „už“ ir „prieš“.

– Kaip parenkamas tinkamas krūtų implantas ir jo dydis?

– Svarbu suprasti, kad krūtų implantų dydį parenka ne draugės ir ne pažįstamos, o gydytojas. Tik plastikos chirurgas, atlikęs krūtų matavimus, gali parinkti tinkamą implantą. Krūtų implantai parenkami atsižvelgiant į krūties parametrus bei moters pageidavimus. Konsultacijos metu bandoma išsiaiškinti, kokio rezultato moteris tikisi. Yra keliolika implantų variantų, kurie gali būti tinkami tam tikrai moteriai. Su visais implantais įmanoma pasiekti rezultatą, tačiau jis skirsis.

– Ką moterys turėtų žinoti prieš ryždamosi operacijai?

– Pirmiausia, operacijai moteris turi ryžtis pati. Nerekomenduoju atlikti operacijos, jei siekiama susirasti partnerį, geresnį darbą ar pan. Be to, reikia nusiteikti, kad po operacijos bus tam tikrų apribojimų, todėl reikėtų labai gerai pagalvoti, kuris metų laikas yra mažiau aktyvus. Tai yra svarbu, nes pooperaciniu laikotarpiu moteris negali sportuoti, kilnoti sunkesnių daiktų, turi dėvėti specialią liemenėlę ir būti kantri apie 3–4 mėnesius, kol sulauks galutinio rezultato.

Būtina žinoti ir tai, kad po operacijos laiko nebeatsuksime. Krūtų implantus reikia keisti po 10–15 metų. Taigi prieš operaciją reikia pagalvoti, ar esate pasiruošusi ir būsimoms.

– Su kokiais dažniausiais mitais susiduriate?

– Vienas iš mitų, kuris vyrauja visuomenėje, kad krūtų implantai skirti tik „olialia pupytėms“. Tai absoliuti netiesa. Galima parinkti krūtų implantus taip, kad moters krūtys atrodys labai natūraliai ir niekas nė nesupras, kad ji juos turi.

Būtina žinoti, kad krūtų implantai nedaro jokios įtakos naujagimio žindymui. Kai kuriais atvejais gali net ir padėti, kai moteris kenčia nuo įdubusių spenelių.

Tačiau kai atliekama krūtų pakėlimo ar mažinimo operacija, dėl didesnių pjūvių gali padidėti grėsmė sudėtingesniam žindymo procesui, bet dažniausiai šios problemos išvengiama. Po operacijos galima tikėtis spenelio jautrumo sutrikimo, tačiau dažniausiai jis praeina.

Krūtų implantai visais laikais būdavo stebimi per didinamąjį stiklą. Tačiau reikia įvertinti, kad kiekvieną operaciją lydi tam tikras komplikacijų pavojus.

– Kaip išsirinkti specialistą?

– Specialistą rekomenduoju išsirinkti tik po konsultacijos. Labai svarbus abipusis ryšys tarp gydytojo ir paciento. Jei gydytojas atsako į visus rūpimus klausimus, verta su juo tęsti tolesnį bendravimą. Šiais laikais galima rasti kitų pacientų atsiliepimų apie gydytojus, todėl verta atkreipti į tai dėmesį. Tačiau geriausiai įvertinti pavyks tik susitikus pasikalbėti akis į akį.

– Ar įmanoma pamatyti, pajusti siekiamą vaizdą dar prieš operaciją?

– Šiais laikais yra pagalbinių priemonių, kurios gali padėti sukurti vaizdą ar jausmą, koks krūtų dydis ar bent jau tūris bus po operacijos. Tam tikslui naudojami krūtų matuokliai. Pasitelkus juos galima šiek tiek įsivaizduoti apytikslį krūtų tūrį, kuris bus po operacijos. Taip pat naudojamos 3D kompiuterinės simuliacijos, padedančios sukurti vaizdą, kaip moteris atrodys po operacijos. Tačiau dar nėra sukurta tokia programa, kuri tiksliai nurodytų būsimą vaizdą.

Kompiuterinė sistema nepajėgi paskaičiuoti ir pamatuoti, kaip moters audiniai elgsis esant implantui. Tokios moters, su tokia pačia krūtine ir tokiu pačiu krūtų audinio kiekiu pasaulyje daugiau nėra. Yra tik mažiau ar daugiau panašios moterys, tačiau tas pats implantas skirtingos moters kūne atrodys skirtingai.

– Ar pasitaiko nepatenkintų klienčių? Kaip sprendžiamos iškilusios problemos?

– isur pasitaiko nepatenkintų klientų. Medicina – ne išimtis. Svarbu suprasti, kad nė vienas chirurgas ar kitos srities gydytojas savo pacientui nenori pakenkti. Chirurgija nėra tikslusis mokslas, todėl visko apskaičiuoti neįmanoma.

Dažnai savo pacientui sakau, kad tokio specialisto kaip chirurgas gamta nesukūrė. Chirurgas bando pakoreguoti tai, ko gamta nenori, kad būtų koreguojama. Kai kišame nagus ten, kur gamta mūsų visai nenori, natūralu, kad kartais galime sulaukti nepageidaujamo rezultato. Tačiau net ir tuomet, kai pooperacinis rezultatas paciento netenkina iki galo, yra sprendimo būdų.

– Kiek kainuoja krūtų operacijos?

– Priklausomai nuo operacijų tipo kainos svyruoja nuo 2 900 iki 4 500 eurų. Kaina priklauso nuo parenkamų implantų, operacijos tipo. Krūtų didinimas implantais kainuoja 2 900–3 200 eurų, krūtų pakėlimas – 2 600–2 900 eurų, krūtų mažinimas – apie 2 700 eurų. Krūtų didinimas implantais ir pakėlimas – 3 800–4 500 eurų. Moterims, kurios atvyksta dėl krūtų rekonstrukcijos po onkologinės ligos, taikomos valstybės kompensacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)