Ilgai manyta, kad botokso injekcijos, atliekamos norint pašalinti veido raukšles ir nenorimas linijas, tėra paprasta kosmetinė procedūra. Tarp Holivudo žvaigždžių greitai išpopuliarėjusi procedūra imta laikyti normalia ir net šiek tiek lengvabūdiška.

Tačiau šiuo metu vykdomi tyrimai atskleidė, kad procedūra turi nenumatytų ir nerimą keliančių pasekmių – botokso injekcijos į veidą ir kaktos sritį pakeičia sensorinį smegenų žemėlapį ir paveikia už rankų veiklą atsakingas dalis.

Nerimą kelia ir tai, kad paprastai klientai procedūrą atlieka reguliariai, nes toksino sukeliamas laikinas paralyžius po dviejų ar trijų mėnesių pranyksta. Dar neaišku, ar pakartotinai vykdoma procedūra per daugelį metų gali smegenyse sukelti negrįžtamus pokyčius.

Botoksas – tai prekės ženklas, kuriuo pavadintas vienas pavojingiausių žinomų nuodų – A tipo botulino toksinas. Šį neurotoksiną gamina Clostridium bakterija – spora, paprastai randama augaluose, dirvožemyje, vandenyje bei gyvūnų organizmuose. Botulizmas – tai dažnai mirtinas klinikinis sindromas, kurį gali sukelti užkrėsta žaizda arba per trumpai keptas ar netinkamai konservuotas maistas.

Toksinas paralyžiuoja raumenis, nes jo veikla sustabdo pagrindinį neurotransmiterį acetilcholiną, kuris perduoda signalus tarp nervų ir raumenų.

Ilgą laiką manyta, kad žmonių smegenys yra lanksčios, t. y., kad jų jungtys ir mikroskopinė anatomija gali lengvai keistis. Veikiamos išorinių veiksnių, smegenys gali pakisti fiziškai, pavyzdžiui, smuikininkų smegenų žemėlapio dalis, atsakinga už stygas liečiančios rankos veiklą, daug didesnė už tą pačią smuiku negrojančių žmonių smegenų žemėlapio dalį.

Neseniai apakusių ir Brailio rašto besimokančių žmonių smegenų žemėlapio dalis, atsakinga už „skaitomojo“ piršto veiklą, smarkiai prasiplečia ir užima nebeveiklią regos zoną.

Už veido ir rankų veiklą atsakingos smegenų dalys sensorinėje smegenų žievėje yra viena šalia kitos. Atlikus rankos amputaciją, lytėjimo signalus iš veido priimanti smegenų dalis dažnai prasiplečia ir užima nebeveiklią rankos signalus priimančią zoną. Dėl Bell paralyžiaus ar insulto veido paralyžių patyrusių pacientų metabolinis aktyvumas už rankų veiklą atsakingoje sensorinėje smegenų žievės dalyje išauga.

Tendencija, kad už vieną kūno dalį atsakinga smegenų žemėlapio dalis padidėja, kai sužeidžiama kita kūno dalis, pastebima dažnai.

Būtų galima spėti, kad dėl šios priežasties veido paralyžių dėl botokso injekcijų patyrusių pacientų už rankų veiklą atsakinga smegenų žemėlapio dalis padidės. Tačiau iš tiesų nutinka priešingai. Dėl to spėjama, kad po botokso injekcijų vykstantys pasikeitimai smegenų žievėje visiškai kitokie, negu funkciniai pakitimai, pastebimi po amputacijų, veido nervų sužeidimų arba insulto. Šiuos skirtumus galima būtų paaiškinti turimomis žiniomis, kad tyčia mėgdžiojant veido išraiškas, veido siunčiami signalai keičia neuronų veiklą už emocijas atsakingose centrinėse signalų grandinėse.

Šiuo metu netikėti tyrėjų pastebėjimai aiškinami tuo, kad laikinas botokso sukeltas paralyžius sustabdo paprastai kaktos ir veido judesių siunčiamus sensorinius signalus. Dar labiau netikėta, kad dėl palyginus nedidelio veido judesių praradimo sumažėja aktyvumas už abi rankas atsakingoje smegenų žievės dalyje. Šie pokyčiai smegenų žemėlapyje priklauso nuo dozės dydžio – kuo didesnė dozė, tuo didesni pokyčiai.

Pirmuosiuose tyrimuose netirta, ar pokyčiai smegenyse vyksta tik už rankas atsakingose zonose, ar gali būti juntami ir kitose kūno dalyse. Vėlesniuose tyrimuose pastebėti plačiau paplitę pokyčiai ir užfiksuota daugiau nenumatytų pasekmių nervų sistemoje. Visi, norintys atlikti šią „kosmetinę“ procedūrą, turėtų gerai pagalvoti apie jų laukiančią nežinomybę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)