Atsiradimo priežastys

Šį jausmą patyrę žmonės sako, kad dažnai pajusdavo norą pabėgti, dingti ar visiškai izoliuotis nuo aplinkinio pasaulio, nuo žmonių ir visko, kas aplink vyksta.

Ši būsena neturi nieko bendra su lengvu nuovargiu ar emociniu perdegimu. Priežastys slypi kur kas giliau.

Priežastys

Dažnai priežastys slypi ankstyvoje vaikystėje, kai vaikas (ar paauglys) jaučia aplinkinio pasaulio spaudimą:

– nėra bendravimo su bendraamžiais,
– konfliktai šeimoje,
– konfliktai su aplinkiniais,
– situacijos, kai vaiko/paauglio nuomonės neklauso, nepaiso jo žodžių arba apskritai liepia nesikišti į pokalbius namuose,
– staigiai nutrūkę santykiai.

Esant tokio pobūdžio situacijoms, atsiranda nuoskauda. Štai tokie neišspręsti klausimai ir sukelia besitęsiantį emocinį diskomfortą.

Nereikalingumo pojūtis gali atsirasti dėl kokio nors žmogaus požiūrio į jus arba dėl stresą keliančios situacijos, kurios nepavyksta kontroliuoti.

Apsauginis mechanizmas

Kai įtampa pasiekia aukščiausią tašką, o psichika nebepajėgia susidoroti, įsijungia apsauginiai mechanizmai. Žmogus nesąmoningai atsiriboja nuo visų klausimų, fiziškai atsitolina ir užsidaro savyje.
Pradėti spręsti nereikalingumo pojūčio klausimą vertėtų nuo nuoskaudų. Reikia suprasti, kaip atsiranda psichologinės reakcijos ir kaip jos veikia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)