„2011-ųjų vasarą daviau sau pažadą, kad ilsėsiuosi mėnesį. Įsivaizduojate, ką tai reiškia? Mėnesį ilsėtis. Patyrimas buvo labai įdomus, nes iš pradžių man atrodė, kad tai labai paprasta, tačiau, kai pradėjau savo poilsio ir atostogų projektą, supratau, kiek čia reikalų. Tie, kas turi savo verslus, dirba vadovaujamą darbą ar dirba sau, turbūt ne kartą tai patyrė ir suprato, kad ne viskas taip paprasta. Dirbti nuo 8 iki 17 val. yra šiek tiek paprasčiau. Kai dirbi sau, įsijungia visai kiti procesai“, – pasakojimą pradėjo moteris.

M. Sabienė prisiminė nenorėjusi atostogau namuose, tad drauge su vyru nusprendė keliauti po Lietuvą be vaikų.

„Pirma savaitė. Atsikeliu ir suprantu, kad mano vidinis keistas „vadybininkas“ kažkodėl yra su manimi. Ar tu šiandien paskambinai? Gal tau reikia į kokį susitikimą nueiti? Gal dar kažką padaryti? Suprantu, kad aš išėjau, o jis ne.

Antra savaitė. Jis vis dar su manimi. Nors sąžiningai palikau kompiuterį namuose, „vadybininkas“ ten nepasiliko. Pirma savaitė praėjo kasdien tariantis su „vadybininku“, kad aš atostogauju ir galiu parašyti pareiškimą, kad išeinu atostogų. Neveikia. Galvojau, kaip man jį atleisti? Aš kiekvieną dieną tardavausi su juo, kad šiandien aš vis dar atostogauju ir neapsisprendžiau grįžti į darbą.

Trečia savaitė. Jis vis dar dirba. Taigi, realiai pradėjau ilsėtis tik ketvirtą savo atostogų mėnesio savaitę“, – kalbėjo M. Sabienė.

Anot moters, tai buvo mėnesis patyrimų, kai ji suprato, kaip sunku iš tiesų atostogauti bei ilsėtis ir kad atostogos nebūtinai reiškia, kad pailsėsite bei pasikrausite naujų jėgų.

M. Sabienė pasakojo kitą kartą išvykusi aktyvesnių atostogų su vyru – pora dviračiais keliavo po Angliją.

„Negali kalbėti telefonu, išsitraukti kompiuterio – kasdien sėdi ir važiuoji, nesvarbu, koks oras. Supratau, kad tai buvo ne visai atostogos man, tai buvo atostogos mano vyrui. Galvoju – gerai, atostogos su vyru pavyko, jis pailsėjo. Antras bandymas – atostogos su dukra. Pagalvojau, kad tuo pačiu galiu pasiimti ir mamą. Trys kartos išvažiavo atostogų. Atostogos buvo kažkam kitam, bet ne man, nes važiuodama su dukra ir su mama, aš supratau, kad sąžiningai visą savaitę atidirbau kaip vairuotoja ar ekskursijų vedėja. Per tas atostogas buvo dvi dienos, kai galėjau pailsėti. Tuo metu aš viena prie jūros gulėjau su knyga“, – pasakojo M. Sabienė.

Šiemet moteris galiausiai pasiryžo atostogauti viena. „Atostogos mano. Tiesa, mano dukros vestuvės bus Rodo saloje, tai kažkodėl nusipirkau atostogas būtent toje saloje. Čia „vadybininkas“ vėl mane šiek tiek apsuko“, – šypsodamasi kalbėjo M. Sabienė.

Moters teigimu, klystate, jei manote, kad galite pailsėti ilgaisiais savaitgaliais.

„Fiziologiškai žmogaus organizmas į atostogų režimą įeina tik dešimtą atostogų dieną. Tai reiškia, kad jei jūsų atostogos yra septynių dienų trukmės – oi, jūs be atostogų. Jei jūsų atostogos yra dviejų savaičių trukmės, tai jūs ką tik pradėjote ilsėtis ir atostogos baigėsi. Patyrinėkite, kada jūs ilsitės, kiek laiko jums reikia poilsiui, tam kad jūs galėtumėte suprasti savo kūną ir jo poreikius. Patikėkite, išsekus jūsų resursams – namiškiams irgi yra ganėtinai sudėtinga su nepailsėjusia moterimi“, – kalbėjo M. Sabienė.

Anot jos, atostogos su šeima yra atostogos vaikams, bet ne jų tėvams.

„Šeima išvažiuoja atostogauti ir prasideda: mama, noriu ledų, mama, kelkis, mama, noriu to ar ano. Atostogos su vyru – yra atostogos moteriai, bet ne atostogos vyrui, nes kai moteris išvažiuoja atostogauti ir dar į nepažįstamą šalį – ji pasileidžia plaukus, apsiauna aukštakulnius, lūpas pasidažo raudonai, pamiršta piniginę ir taip toliau, tai atspėkite, kokiame režime yra jūsų vyras? Jis galvoja – kaip ją sukoordinuoti?“, – šypsojosi moteris.

Anot M. Sabienės, vyrai dažniausiai mėgsta ilsėtis aktyviau nei moterys, tad nenuostabu, kad gali po penkiolikos minučių ramesnio poilsio reikalauti judėti toliau.

„Moterys ir vyrai skiriasi fiziologiškai, moterys ilsisi išorėje – tik tada kai išvažiuoja iš namų, iš savo įprastos sodybos, iš tų pačių namų, kur Nidoje atostogauja dešimt metų. Moteris išvažiuoja tada, kai ji pakeičia aplinką ir gali atsipalaiduoti. Jei ilsitės namuose, paatostogausite, bet nepailsėsite.

Tuo tarpu, jei mylite savo vyrus, suorganizuokite tokias atostogas, kad jis su jumis išvažiuoja, jūs pasileidžiate plaukus, pailsite ir paskutines tris ar keturias dienas jūs leidžiate namuose, nes vyras ilsisi namuose, kur viskas yra pažįstama, kur nereikia konkuruoti su kažkuo kitu ir saugoti savo nuostabios žmonos. Vyrams svarbiau ilsėtis namuose, sodyboje ar pažįstamoje aplinkoje“, – aiškino M. Sabienė.

Moteris teigė, kad jos klausti vyrai patvirtina, kad poilsio su vaikais jie atostogomis pavadinti negali, taip ir su moterimi, nebent atostogaujama pažįstamoje aplinkoje.

„Tie skirtumai yra mūsų žavesys ir mūsų bendradarbiavimo galimybės. Nereikia laužyti nei savęs, nei vyro, o pažįstant vienas kito skirtumus – galime viską suderinti“, – sakė M. Sabienė.

Anot jos, jei iš tiesų norite būti sėkmingu žmogumi, reikia suprasti, kad laiko planavimas pirmiausia prasideda nuo atostogų.

„Būdamos pailsėjusios ir laimingos, jūs išmokysite savo vaikus ilsėtis ir būti laimingais. Pailsėjęs žmogus kuria visai kitokius rezultatus, tai tiesiogiai siejasi su efektyvumu ir kūrybiškumu“, – sakė M. Sabienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)