Jaudulys (pagrįstas ar ne) dėl priaugtų kilogramų neleidžia atsipalaiduoti ir neišvengiamai apkartina švenčių džiaugsmą. Kaip mėgautis artėjančiomis Velykomis ir nepersivalgyti per šventes, pranešime spaudai pataria „Lemon Gym“ sporto programų vadovė Neringa Jermalaitė.

Švenčių maratonas – iššūkis net valingiausiems, itin atidžiai prisižiūrintiems mitybą. Visgi Neringa Jermalaitė tvirtina, jog baimintis nereikėtų. Specialistė pataria koncentruotis į malonias patirtis: galimybę pailsėti nuo darbų, praleisti daugiau laiko su artimaisiais ir draugais, užsiimti mėgstama veikla, kuriai kasdienybėje ne visada lieka laiko. Skanus, įvairus maistas, pasilepinimas desertais – tik vienas iš daugelio švenčių malonumų.

Nepersivalgyti per šventes – misija (ne)įmanoma?

N. Jermalaitės teigimu, svarbiausia šventinio stalo taisyklė – maistą gaminti su meile ir viskuo vienodai mėgautis. Norintiems kuo sveikesnių alternatyvų ir bijantiems organizme besikaupiančių skysčių, specialistė siūlo naudoti mažiau druskos, ant stalo patiekti kuo daugiau daržovių (keptų, konservuotų, šviežių, virtų), riebius majonezus keisti graikiniu jogurtu, mėsą – žuvimi.

Kone svarbiausia priežastis, kodėl šventės taip dažnai baigiasi priaugtais kilogramais ir prasta savijauta – nuolatinis sėdėjimas prie stalo, kai užsimirštama, kiek jau buvo suvalgyta, pradedama užkandžiauti iš nuobodulio ar neturėjimo, ką veikti, dar nejaučiant sotumo jausmo, kuris ateina tik vėliau.

„Atėjus pavasariui ir atšilus orams geriausias priešnuodis persivalgymui – fizinis aktyvumas lauke. Pasivaikščiojimai parke, miesto centre, apžiūrint dar neatrastas bei naujas vietas, ar pasivažinėjimas dviračiu tiek suaugusių, tiek vaikų dėmesį padės nukreipti nuo vaišėmis nukrauto Velykų stalo. Jeigu oras už lango nedžiugina, stalo žaidimai, šarados, viktorinos padės užimti visus šeimos narius“, – teigia N. Jermalaitė.

Pyragėliai ir (ne)sugadinti sporto rezultatai

Šventės yra puiki proga pasimėgauti naminiais desertais, skanumynais, kuriuos įprastai ribojame. Anot N. Jermalaitės, klaidingai bijoma, jog kelios laisvesnės mitybos dienos nubrauks visus rezultatus, pasiektus sportuojant sporto klube.

„Visus metus siekto tikslo per savaitę tikrai nesugadinsime. Išsiugdžius įprotį sveikai maitintis ir reguliariai sportuoti, persivalgymas vargu ar gresia, tačiau ir tokiu atveju svarbu žinoti, kad po švenčių grįžus į sporto salę sugrąžinti formą pakaks vienos kitos savaitės. Nereikia savęs kaltinti, kad per šventes norisi pasimėgauti skaniais močiutės patiekalais ar tetos pyragėliais“, – tikina specialistė.

Grįžtantiems į sporto salę po trumpos pertraukos sporto programų vadovė siūlo laikytis ankstesnio ritmo, specialiai krūvio neintensyvinti. Staiga padidėjęs treniruočių skaičius greičiau numesti svorio nepadės, o pakenkti sveikatai gali – padidėja traumų, persitempimų rizika.

Tuo tarpu visus pasižadėjusius sau artėjantį bikinį sezoną pasitikti gražesnėmis kūno formomis specialistė skatina suvokti, jog sportą, sveiką gyvenseną į kasdienybę reiktų įtraukti pamažu, o ne imantis kardinalių priemonių. Tik taip susiformuos ilgalaikiai įpročiai, atvesiantys į trokštamus pokyčius ne tik prieš vasarą, bet ir visus metus.

Svarbiausia – vidinė ramybė

Žmogaus kūnas yra dinamiškas, nuolat kintantis. N. Jermalaitė tikina, jog priaugti šventiniai kilogramai nėra priežastis pulti į neviltį. Paprasčiausias patarimas – būti atlaidiems, draugiškiems sau. Kai kasdien teikiamas prioritetas sveikai, subalansuotai mitybai, o per šventes leidžiama sau atsipalaiduoti, nekamuoja kaltė, kuri yra pati dažniausia tolimesnių persivalgymų ir nesivaldymų priežastis.

„Stiprinti pasitikėjimą savimi ir nugalėti blogą nuotaiką padeda vidinė ramybė. Kai nustosite save lyginti su kitais (ypač žmonėmis iš žurnalų viršelių), didžiausią dėmesį skirsite sau, mėgstamai veiklai ir artimiems žmonėms, ramybė ateis savaime. Sportas ir sveika mityba – ne prievolė, o svarbi sveikatos ir geros savijautos puoselėjimo dalis“, – pabrėžia N. Jermalaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)