Atrodo, kad šios žalsvos sultys sulaukia daug dėmesio internete ir už jo ribų, tačiau kyla klausimas – jos iš tiesų sveikos ar tai tėra mada?

„Tiesa, kad yra tyrimų apie saliere esančias fitomedžiagas, kurios padeda mažinti kraujo spaudimą, malšina uždegiminius procesus bei padeda kovoti su oksidaciniu stresu. Tos pačios maistinės medžiagos randamos tiek pačiame saliere, tiek jo sultyse“, – aiškina dietologė ir knygos „2 Day Diabete Diet“ autorė Erin Palinski-Wade.

Vis dėlto, mitybos specialistė atkreipia dėmesį, jog tvirtinimai, kad salieras gali kovoti su infekcijomis ir ligomis, pavyzdžiui, Epsteino-Barro virusu, moksliškai nėra patvirtinti ir yra grįsti vien asmenine patirtimi, kuria buvo dalijamasi internete.

Garsenybių šefas ir kitas „New York Times“ autorius Devinas Alexanderis sutinka su šia nuomone: „Tai mada. Nors jos sveikos, tačiau tai nėra stebuklingas vaistas ir nėra jokių mokslinių faktų, kad jos bendrai geresnės nei kokių kitų daržovių sultys“.

D. Alexanderis taip pat teigia, jog žmonės, tvirtinantys, kad kitas sultis pakeitę salierų sultimis numetė devynis kilogramus ir džiaugiasi gražesne oda, turėtų pagalvoti, ką jie gėrė ir valgė prieš tai. „Jeigu žmogus geria 500 mililitrų obuolių sulčių ar tirštąjį kokteilį su saldžiais vaisiais, tokiais kaip bananai ar mangai – net jeigu jame yra ir špinatų – jis ko gero numes svorio, bet greičiausia dėl to, kad salierų sultys turi daug mažiau cukraus ir gerokai mažiau kalorijų, – sako D. Alexanderis. – O jeigu jūs gėrėte „sveiką“ tirštąjį kokteilį, kurių dauguma turi per daug cukraus, perėjimas prie salierų sulčių gali pažaboti maisto troškimą, ypač jeigu turite atsparumą insulinui.“

Kas yra salierų sultys?

Salierų sultys turi vitamino A, vitamino C, vitamino K, folio rūgšties, kalio, kalcio, magnio, fosforo, elektrolitų, vandens bei mažesnius kitų vitaminų ir mineralų kiekius.

„Taip pat jose yra sveikatai palankių flavonoidų ir kitų fitomedžiagų, nors kai kurios jų prarandamos tuo metu, kai spaudžiant sultis yra pašalinama ląsteliena“, – sako garsenybių mitybos ir kūno rengybos ekspertė J. J. Virgin. Ji įspėja, kad pašalinus ląstelieną galimas greitesnis kraujo cukraus šuolis, jau nekalbant apie visus kitus ląstelienos privalumus.

Pasak mitybos specialistės, daugelyje maisto produktų maistinės medžiagos slypi žievėje, minkštime ir kituose komponentuose, kurie prarandami spaudžiant sultis. J. J. Virgin teigimu, ląsteliena mūsų mityboje ne tik palaiko sklandų virškinimo sistemos funkcionavimą, bet taip pat padeda:

• jausti sotumą;
• skatina svorio kritimą;
• subalansuoja cukraus kiekį kraujyje;
• palaiko sveiką cholesterino lygį;
• maitina gerąsias bakterijas žarnyne ir skatina imuninę sistemą;
• padeda sumažinti širdies ligų ir II tipo diabeto riziką.

Nors mikroelementai sultyse yra stipriai koncentruoti, labai koncentruotas ir jose esantis cukrus. Kiti trūkumai – laikas, kurio reikia sultims iš saliero išspausti. Be to, visi ekspertai atkreipia dėmesį, kad kai produktą valgote, užuot gėrę jo sultis, jaučiatės sotesni.

Kokie salierų sulčių privalumai?

E. Palinski-Wade teigia, kad sultys gali atrodyti patogiau, ypač jeigu jas pasigaminate iš anksto arba nusiperkate jau paruoštas. „Dėl mažesnio tūrio galite suvartoti didesnę porciją greičiau, dėl ko bus lengviau suvalgyti daugiau tam tikro maisto, o tai suteiks galimybę gauti daugiau vitaminų ir mineralų“, – aiškina ji.

J. J. Virgin atkreipia dėmesį, kad daržovės ir sultys sulčių spaudimo metu yra suskaidomos, todėl tampa lengviau virškinti.

D. Alexanderis tikina, kad jeigu salierų sultis ar kitas grynas daržovių sultis gersite vietoj kitų gėrimų ar maisto produktų, kuriuose daug kalorijų, galite numesti svorio.

Be to, kadangi salieruose yra elektrolitų, valgant juos ar geriant jų sultis galima išsaugoti reikiamą skysčių kiekį.

Ar sveika gerti salierų sultis?

Jeigu salierų sultys jums patinka, galite jas gerti, sako E. Palinski-Wade. „Vis dėlto, šių sulčių maistinės savybės nėra unikalios ir tokią pačią naudą galima gauti valgant salierus su kitomis lapinėmis daržovėmis, – teigia ji. – Jeigu jums patinka ši mada, galite jos laikytis. Tačiau priešingu atveju tiesiog stenkitės į savo lėkštę dėti daugiau bet kokių kitų žalumynų.“

J. J. Virgin sutinka su šia nuomone, tačiau teigia, kad bet koks sulčių spaudimas reiškia cukraus ištraukimą ir ląstelienos praradimą, kas nėra sveika, turint omenyje cukraus pusiausvyrą kraujyje, energijos palaikymą ar sveiko svorio išsaugojimą.

Prieš pradedant gerti salierų sultis D. Alexanderis rekomenduoja pirmiausia pasikalbėti su savo gydytoju.

„Vien dėl to, kad kažkas turi milijoną sekėjų [socialinėje žiniasklaidoje] nereiškia, kad turi žinių apie tai, – įspėja D. Alexanderis. – Jeigu vartojate medikamentus, pasidomėkite, ar spaudžiamos vaisiaus ar daržovės sultys netrukdys medikamentams. Yra žinoma, kad greipfrutų sultys slopina kai kuriuos medikamentus, tą patį gali daryti ir salierų sultys.“

Reziumė

Tyrimai rodo, kad salieruose esančios fitomedžiagos gali sumažinti kraujo spaudimą ir uždegimą, taip pat padeda kovoti su oksidaciniu stresu. Tą pačią naudą iš saliero galite gauti nepriklausomai nuo to, valgote jį visą ar spaudžiate sultis.

Vis dėlto, išspaudus iš saliero sultis netenkame ląstelienos, kuri mūsų organizmui labai naudinga: skatina svorio metimą, padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir dar daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)