Verslininkė įsitikinusi – sėkmė neegzistuoja. „Aš netikiu sėkme. Sėkmės nėra. Manau, kad sėkmė yra didelis ir juodas darbas. Tai galimybių kiekis, kurį mes susikuriame savo sėkmei pasiekti, o tada jau reikia drąsos pastebėti tas galimybes ir priimti sprendimą jomis pasinaudoti“, – kalbėjo V. Vanagė.

Verslininkė pasidalijo savo patarimais moterims, kurie galėtų praversti karjeroje.

„Jei galvojate kurti verslą, bet bijote tai daryti, gal norite kažką pakeisti – aš pasidalinsiu dešimt principų, kurie, mano manymu, man padėjo atsidurti ten, kur aš esu dabar“, – sakė moteris.

Viktorija Vanagė

10 Viktorijos Vanagės principų

Būkite moteriškos. Užsidėkite aukštakulnius, trumpesnį sijoną ar gilesnę iškirptę, pasidažykite lūpas. Vyrai tikrai tuomet daug labiau klauso, atkreipia dėmesį, o kartais galvoja „ką čia šita mergaitė raudonom lūpom?“, o po to, žiūrėk, netyčia, patys to nesuprasdami, padaro taip, kaip tau reikia.

Parduokite save visur ir visada. Mes turime save pardavinėti, esame gana kukli tauta ir nemėgstame girtis, nes tai tarsi nemandagu. Nė velnio! Mes turime kas kartą girtis ir parodyti, ką mes galime, ką žinome, mokame ir kokią patirtį turime. Girkitės. Įvaizdis ir tai, kaip mes atrodome, yra be galo svarbu. Dar ne visi supranta, kaip tai yra svarbu, ypač, kai dar nesate sėkminga. Kai pradėjau dirbti brokere, aš gi nieko nebuvau pardavusi, bet užsidėdavau gražiausią švarką ir balčiausius marškinius, ir apsimesdavau, kokia aš nereali NT pardavėja. Ir manimi patikėdavo. Kai dar nesi sėkmingas, reikia tą sėkmės įvaizdį sukurti.

Pasikliaukite intuicija. Tai pats greičiausias kelias į sprendimus. Yra įrodyta, kad intuityvūs sprendimai yra teisingesni nei ilgai apgalvoti sprendimai. Jūs tikrai sutaupysite daug daugiau laiko, nes kartais geriau bet koks sprendimas negu jokio. Ir tai, kad aš kažkada mečiau monetą ir tiesiog pasiklioviau likimu, tai irgi parodo, jog tai buvo teisingas sprendimas.

Konkuruokite – matuokitės su kitais. Kad ir kokie faini jūs jaučiatės – yra kitas kiemas, kur yra tikrai geresnių už jus. Tikrai yra. Todėl aš visada lyginuosi su konkurentais. Skaičiuoju, matuoju, analizuoju, ką jie daro gerai, ką būtų galima padaryti geriau. Galiausiai, kam išradinėti dviratį, reikia pažiūrėti, ką kiti daro gerai ir padaryti truputį geriau, o jei jūs visur padarysite bent po truputėlį geriau – būsite geriausi.

Nebijokite klysti. Ypač kuriant naujus inovatyvius verslus. Nebijokite klysti ir svarbiuose dalykuose. Man teko vesti derybas dėl kelių įmonių akcijų pardavimo ir mane apgavo, per daug pasitikiu žmonėmis. Po to galėjau tapti paranojike, nepasitikėti žmonėmis, ypač vyrais, bet nusprendžiau toliau būti savimi ir pasitikėti kitais, nes jeigu aš negaliu pasitikėti kitais, tada klausimas ar jie gali pasitikėti manimi?

Nedirbkite dėl pinigų. Kai ateinate pas klientą ir norite uždirbti pinigų – jūsų akyse doleriukai, klientas tai mato ir taip jūs niekada nieko neparduosite. Svarbiausias dalykas yra daryti tai, kas tau patinka. Kai darai tai, kas tau patinka, tai kuri vertę kitam žmogui. Kai kursi vertę kitam žmogui, tai jis pats tiesiog neš tau pinigus, nes norės už tai susimokėti.

Klauskite. Nebijokite pasirodyti kvailai. Žmonės dažnai mėgsta naudoti visokiausius mandrus žodžius, o aš sakau: „O ką tai reiškia? Ką reiškia tas ar anas?“. Man net du kartus yra pasakę: tu taip visko klausinėji, kaip koks vaikas. Taip, klausinėju ir klausinėsiu, kol nebus aišku. Vaiko savybė – žingeidumas ir jis veda mus į priekį. Kartais klausinėjant pasirodote, jog nežinote, bet vėlgi, moterys turi būti gudrios ir kartais jūsų silpnybė gali būti jūsų stiprybė.

Viktorija Vanagė

Būkite savimi. Būkite tikros. Mane kartais vadina tiesmuka ar stačiokiška, nes aš pasakau, ką galvoju, čia ir dabar. Ypač jei tai yra kokia nors sudėtinga situacija ir ypač dirbant su savo komanda. Nereikia sakyti, kad „prieš tris dienas ant tavęs dėl kažko pykau“, reikia pasakyti čia ir dabar, ir tiesiai šviesiai. Kartais tai kitus išmuša iš vėžių, bet pasaulis tai priima kaip jūsų nuoširdumą ir tada žmonės tai vertina.

Ugdykite lyderius. Nebijokite samdyti už save stipresnių žmonių. Kai kūriau pirmąjį savo startuolį, turėjome konsultantą, kuris sakė, kad jei samdysite už save silpnesnius žmones, o jie samdys už save dar silpnesnius – jūsų kompanija bus silpna. Bet jeigu pasamdysite stipresnį žmogų, o jis pasamdys dar stipresnį – tai jūsų kompanija bus išties stipri. Ne veltui sakoma, kad jei mokinys aplenkė savo mokytoją – vadinasi buvo labai geras mokytojas.

Dalinkitės savo idėjomis. Prieš keletą mėnesių su grupioke ėjome pietauti, ji turėjo verslo idėją, bet pabijojo ja su manimi pasidalinti. Šiais laikais nėra unikalių idėjų, nebijokite, kad ją kažkas pavogs. Iš tiesų nežinai, kokias galimybes tau gali suteikti šalia esantis žmogus, tu nežinai, ką jis pažįsta, kokias vietas jis žino. Jis gali padėti įgyvendinti tavo idėją. Po dviejų savaičių ji man papasakojo apie savo idėją, o aš jai parekomendavau puikius programuotojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)