Anot gydytojos, mityba įvairiai veikia psichikos ligas – kai kurių medžiagų trūkumas gali jas pasunkinti ar atvirkščiai.

„Sergant kai kuriomis psichikos ligomis sutrinka valgymo procesas arba pasireiškia kai kurių vaistų šalutinis poveikis, kai imama labai daug valgyti, priaugama svorio arba, atvirkščiai, apetito nėra ir svoris krenta. Derinant mitybą bandome tai sureguliuoti. Kitaip tariant, ir mityba veikia psichiką ir psichika veikia mitybą“, – teigia dietologė.

Anot E. Saukaitytės-Butvilės, šiuo metu esama daugiausiai įrodymų, kad gerai psichikos sveikatai palaikyti labiausiai tinkama ir rekomenduojama Viduržemio jūros dieta.

„Šiuo metu moksliškai labiausiai pagrįsta, kad Viduržemio jūros dieta turi didžiausią įtaką gerai emocinei būklei, psichikos sveikatai, depresijos prevencijai. Žinoma, sergant konkrečiomis ligomis reikėtų į tai atsižvelgti. Tuomet nagrinėjame žmogaus mitybos dienyną, peržiūrime, ką jis valgo: galbūt kažką reikia išbraukti, o kažko kaip tik labai trūksta“, – sako gydytoja.

Viduržemio jūros dieta

Pasak E. Saukaitytės-Butvilės, supermaistas – neegzistuoja, tad tikslinga laikytis viso mitybos modelio, o ne gausiai valgyti tam tikrą, daug naudingų savybių turintį produktą. „Tokiu atveju, kad ir koks puikus produktas – vis tiek trūks kokių nors medžiagų. Kalbant apie psichikos sveikatą, labai svarbu omega 3 riebalų rūgštys. Net 60 proc. smegenų sudaro riebalai ir didžioji dalis jų yra Omega 3 riebalų rūgštys. Tai reiškia, kad jos turi didžiulę įtaką mąstymui, emocijoms, atminčiai“, – aiškina dietologė.

Anot gydytojos, dažnai pacientai teigia besimaitinantys pakankamai gerai, tačiau, panagrinėjus jų poros savaičių mitybos dienoraštį, pastebima, kad kai kurių produktų vartojama gerokai per daug, kitų per mažai, nedidelė įvairovė.

„Žmonės turi mėgstamus patiekalus, kuriuos dažnai renkasi. Lietuviai ypač mėgsta miltinius produktus, bulvinius patiekalus, tad racione pritrūksta daržovių, fermentuotų produktų, kurie palaiko žarnyno sveikatą, kuri turi didžiulę įtaką smegenų sveikatai. Per dieną turime suvalgyti 400-500 gramų daržovių, tad lengva pasitikrinti, ar tai pavyksta“, – pažymi dietologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)