Pažinčių svetainės daugeliui jau seniai įprastas būdas megzti naujoms pažintims, tačiau pastaruoju metu populiarėja ir įvairios pramogos, kuriose galima sutikti įdomių žmonių. Itin populiariu būdu puikiai praleisti laiką, skaniai pavakarieniauti ir susipažinti su naujais žmonėmis tapo „Running dinner“ renginiai, kartais dar vadinami „Nomhop“ vakariene.

Prieš beveik metus Vilniuje buvo pradėti rengti ir specialūs „Singles Running dinner“ renginiai skirti būtent tiems, kurie dar neatrado savo antrosios pusės. „Manau, kad tai ganėtinai patogus, jaukus ir neįpareigojantis būdas puikiai praleisti laiką ir susipažinti su naujais žmonėmis. Tiesa, nebūtina eiti į „Singles Running Dinner“, kad surastum naujų pažinčių – ir įprastuose „Running dinner“ renginiuose susipažinę žmonės kartais užmezga romantiškus santykius.

Juk paprastai tokiuose renginiuose dalyvauja kosmopolitiški, įdomūs žmonės, mėgstantys bendrauti, tad nenuostabu, kad čia jie suranda ir simpatijų. Per maždaug dešimtmetį Lietuvoje vykstančius „Running dinner“, kai kurios renginiuose susipažinusios poros netgi sukūrė šeimas“, – sako D. Drižytė.

Sumanymas atkeliavęs iš Vakarų Europos. Dabar jis žinomas daugelyje pasaulio šalių. Kelis kartus per metus rengiamos vakarienės šiandien domina šimtus Lietuvos žmonių bei užsienio svečių.

„Tereikia internetu užsiregistruoti pačiam ar užregistruoti savo komandą, paprastai sudarytą iš 2–3 asmenų. Vėliau visi suskirstomi į grupes arba prijungiami prie jau esančių, o atsitiktinis algoritmas interneto platformoje lemia, ką kiekviena komanda turės pagaminti – užkandžius, karštąjį patiekalą ar desertą.

Patiekalą gaminusi komanda jį patiekia savo namuose, o vėliau keliauja pas kitus renginio dalyvius į svečius, kur vaišinasi jų pagamintais patiekalais. Po to visi renginio dalyviai susitinka dūzgėse“, – apie tai, kaip vyksta „Running dinner“ renginiai pasakoja viena iš organizatorių.

Jos teigimu, kartais dalyviai stengiasi nustebinti, o kartais gamina pagal savo mėgstamus receptus, tačiau iš tiesų maistas tėra malonus priedas, šių vakarienių esmė – susitikimai ir malonus bendravimas.

„Kai kurie žmonės nuolat susitinka su savo draugais ar kolegomis ir tarsi bendrauja su labai ribotu žmonių kiekiu. „Running dinner“ – puiki galimybė pabendrauti su kitų sričių atstovais, praplėsti akiratį“, – pastebi D. Drižytė.

„Šiuo metu žmonės turi daug daugiau galimybių susirasti partnerį, nei kada nors anksčiau – jie daugiau keliauja, daugiau bendrauja ir sutinka daug daugiau žmonių nei, tarkime, prieš kelis dešimtmečius. Įsivaizduokite, anksčiau galbūt tekdavo išsirinkti iš vos kelių laisvų kaimo žmonių, tad pasirinkimas būdavo „paprastas“.

Kai šiandien galime rinktis iš dešimčių tūkstančių, per socialinius tinklus, pažinčių svetaines, vakarėlius, konferencijas ar pan., pasirinkimas pasidaro sudėtingesnis. Atsiranda psichologinis fenomenas – pasirinkimo paradoksas – kuo turime didesnį pasirinkimą, tuo sunkiau išsirinkti kažką konkretaus“, – portalui LRT.lt sako Rygoje gyvenantis ir dirbantis psichologas J. Tilvikas.

Tačiau, ar įvairios pažinčių svetainės bei renginiai skirti palengvinti antros pusės paieškas, kai kuriais atvejais neapsunkina pasirinkimo ir netampa tam tikru žaidimu, kai tikimės atrasti vis įdomesnę anketą? Psichologas sako, kad iš tiesų šiandien turime galimybę partnerių paiešką paversti ne sunkiu gyvenimo pasirinkimu, o savotišku žaidimu.

„Žmonės internetinėse pažinčių svetainėse registruojasi vedini skirtingų tikslų – vieni nori trumpalaikių santykių, vienos nakties nuotykių, kiti trokšta ilgalaikės draugystės. Pastarajai anketoje pateiktų duomenų ir kelių gražių nuotraukų tikrai nepakaks. Kaip bebūtų, kuriant patvarius santykius su laiku išryškėja tam tikros charakterio savybės, ydos, įpročiai, pomėgiai ir kiti asmenybės dalykai“, – sako J. Tilvikas.

Neretai interneto pažinčių svetainių anketose, vartotojai stengiasi sukurti įdomius aprašymus, galbūt kartais net per įdomius, ir ne visada atitinkančius tikrovę, bet psichologas primena, kad atsargumas ir susikuriami lūkesčiai – kiekvieno asmeninė atsakomybė: „Tik pats žmogus gali apsisaugoti nuo savo naivumo. Įsivaizduokite, jums pasiūlo naują žinomo prekės ženklo telefoną vos už keliasdešimt eurų, veikiausiai susimąstysite, ar tikrai su tuo įrenginiu viskas gerai. Jei kažkas atrodo, kad yra per gerai, kad būtų tiesa, tikriausiai greičiausiai tai ir nėra tiesa.

Tad ir skaitydami nepriekaištingą žmogaus aprašymą pažinčių svetainėje, susimąstykime, kad kiekvienas turime tam tikrų ydų ar savybių, kurios nebūtinai tiks kitiems. Mums galioja ta pati taisyklė. Galbūt pirmiausia skatinčiau geriau pažinti save ir pagal tai, kokie esame ieškoti tinkamų žmonių.“

Pasak psichologo, jei esate socialiai aktyvus, norite ilgalaikių santykių, tačiau jau kelerius metus negalite jų užmegzti, paklauskite savęs, kas su jumis ne taip.

„Juk tai, kiek esame patrauklūs kitiems ir kiek jie nori kurti su mumis santykius, priklauso tik nuo mūsų pačių – kuo esame patrauklesni kaip asmenybės, kuo lengviau užmezgame emocinį ryšį, kuo mes sąmoningesni ir lengviau sugyvenami, tuo esame patrauklesni kitiems“, – paaiškina J. Tilvikas.