1. Išmokite klausytis

Klausytis žmogaus – menas. Atrodytų, kas čia sudėtingo? Sėdi, tyli, linksi galvą. O iš tiesų klausytis – reiškia įtempti klausos organus, sutelkti dėmesį ir įsijausti į tai, kas pasakojama. Nėra daug žmonių, kurių iš tiesų moka klausytis, tokie žmonės labai vertinami.

2. Užduokite klausimus

Žmonėms patinka demonstruoti sumanumą, atsakinėti į klausimus. O dar labiau žmonėms patinka atsakinėti į klausimus apie save. Juk jums patinka, tiesa? Vadinasi, ir visiems kitiems patinka.

3. Būkite pozityvūs

Tik siauras artimiausių žmonių ratas gali jus, apimtą prastos nuotaikos, suprasti, priimti ir palaikyti. Pašaliniai nenorės turėti reikalų su niūriu bambekliu, nuo kurio per kelis metrus trenkia liūdesiu ir nuoboduliu. Stenkitės tapti optimistu, kuriam viskas įmanoma, ir žmonės links prie jūsų.

4. Venkite aštrių temų

Yra temų, kurios gali supykdyti net artimiausius žmones ar giminaičius. Tokios temos – politika ir religija. Įtraukite jas į draudžiamų temų sąrašą ir jokiu būdu nesileiskite į debatus. Juk jūs norite užmegzti kontaktą, o ne jį prarasti?

5. Stenkitės užmegzti dialogą

Net jei jūs – apsigimęs oratorius, kuri visi klausosi prasižioję, įtraukite į pokalbį ir kitus. Darykite pauzes, kad klausytojai galėtų įterpti žodelį kitą. Užduokite klausimų. Žodžiu, kurkite dialogą, net jei jūsų monologas tiesiog stulbinamas.

6. Nepamokslaukite

Kiekvienas žmogus turi savo nuomonę. Galbūt jūsų nuomonė kažkuo geresnė (praktiškesnė, objektyvesnė) už oponento? Galbūt taip ir yra. Bet net ir tokiu atveju patarkite, o ne pamokslaukite. Taktiškai siūlykite savo versiją. Pavyzdžiui: „Manau, kad...“, „Ar tau neatrodo...“, „Gal vertėtų daryti taip...“?

7. Padarykite klaidą

Atpalaiduokite pašnekovą, padarę kokią nors klaidelę. Pavyzdžiui, tardami žodį. Arba pademonstruokite negrabumą – ką nors tarsi netyčia išmeskite ant grindų. Tai suteiks pašnekovui galimybę nusišypsoti, atsipalaiduoti ir pasijusti vos vos pranašesniu.

8. Kilstelėkite antakius

Dar viena gudrybė susijusi su gestų kalba. Pasirodo, kai susitinka artimi žmonės, jie sekundei kilsteli aukštyn antakius. Padarykite tai sąmoningai, kad kitas žmogus pajustų jūsų palankumą.

9. Kreipkitės vardu

Stebuklingas žodis, pozityviai veikiantis bendravimo atmosferą – pašnekovo vardas. Kreipdamiesi į pašnekovą vardu, traukiate tarsi magnetas. Taip paskatinate žmogų jūsų klausytis, jumis tikėti, priimti jūsų žodžius už tikrą pinigą. Nes girdėti tariamą savo vardą – reiškia jausti savo vertę, svarbą, patirti moralinį pasitenkinimą.

10. Sakykite komplimentus

Ir dar vienas stipriai psichiką veikiantis instrumentas – komplimentai. Tiesa, komplimentas komplimentui nelygu. Be to, sakyti komplimentus – menas. Idealus komplimentas – tinkamas, sąžiningas ir diplomatiškas. Geriau pasakyti, kad jums patinka jos palaidinės spalva, nei giedoti ditirambus jo intelektui ar jos grožiui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)