Jos pakankamai miega

Anot tyrimų, žmonės, kurie miega 8 valandas ar daugiau, turi triskart mažesnę tikimybę susirgti peršalimo ligomis nei tie, kurie miega 7 ir mažiau valandų. Tai paaiškinti galima paprastai: naktį organizmas atsinaujina ir sutaiso visas per dieną pažeistas ląsteles.

„Namuose nustačiau griežtą miego režimą, kurio laikosi visa šeima. Neseniai lankėmės pas gydytoją pasitikrinti sveikatos ir jis pasakė, kad nesirgome jau daugiau nei metus. Tai nemenkas pasiekimas mamai, kuri augina tris vaikus, kurių amžius nuo 5 iki 16!“, – sako Mikita Burton.

Jos valgo „visas spalvas“

Natūralių antioksidantų kupinas maistas taip pat padeda sustiprinti imunitetą. Retai ar niekad peršalimo ligomis nesergantys žmonės mitybą praturtina saldžiomis bulvėmis, citrusiniais vaisiais, paprikomis, migdolais, raudonomis vynuogėmis ir pan. „Nuolat kentėdavau nuo kvėpavimo takų ligų, tačiau pakeičiau savo mitybą, ėmiau valgyti daugiau neapdoroto maisto – vaisių, daržovių, riešutų, liesų baltymų ir nesirgau jau dvejus metus“, – sako Susan Robertson.

Jos geria juodą arbatą

Pasak JAV nacionalinės mokslų akademijos atlikto tyrimo, juodą arbatą vartojančių žmonių organizmas pagamina triskart daugiau interferonų. Šis baltymas įprastai organizme susidaro patekus infekcijai ir padeda ją nuslopinti. Taigi, jei norite išvengti infekcijų – rytinę kavą keiskite juoda arbata.

Jos nevengia apsikabinimų

Žurnalas „Psychological Science“ rekomenduoja dažniau matytis su draugais, ypač, jei susiduriate su problemomis namuose ar darbe. Žmonės, kurie stresinėse situacijose jaučia palaikymą iš aplinkos, turi gerokai mažesnę tikimybę susirgti peršalimo ligomis, o apsikabinimai tik sustiprina imunitetą. „Kiekvieną savaitę einu į treniruotę su draugais, susiorganizuoju bent vieną pasimatymą su savo vyru ir paskambinu močiutei. Šie ryšiai man suteikia energijos ir padeda išlikti sveika“, – sako Kamden Hoffmann.

Jos nešioja šlepetes

Siaučiant peršalimo ligoms – itin svarbu laikyti kojas šiltai. Šaltos pėdos smegenims siunčia signalą, jog reikia taupyti kūno šilumą, o tai reiškia, kad jūsų kūnas sulėtins kraujotaką tose vietose, kurios linkusios greičiausiai atvėsti. Sulėtėjusi kraujotaka reiškia ir mažesnį atsparumą ligoms.

Jos rūpinasi savo žarnynu

Sveikas žarnynas padeda išvengti ligų, jei nenorite vartoti probiotikų papildų – valgykite raugintų kopūstų ar jogurto. „Kai persikraustėme gyventi į kitą miestą, mano vaikai nuolat sirgo. Galiausiai nusprendėme išbandyti probiotikus ir beveik iškart visos šeimos sveikata pagerėjo“, – patirtimi dalijasi Alison Schoonover.

Jos medituoja ir sportuoja

Pasak žurnalo „Plos One“ atlikto tyrimo, meditacija padeda sustiprinti imuninę sistemą. Išbandykite jogos pamokas, kuriose fiziniai pratimai derinami su kvėpavimu ir meditacija. „Jogos praktika man padėjo apsisaugoti nuo ligų, tačiau ji taip pat padeda man nusiraminti. Kartą per savaitę nueinu į jogos pamoką ir maždaug tris kartus praktikuoju ją namuose“, – sako Sarah Boyce.

Jos plauna rankas

Nereikia perdėti su rankų plovimu ir daryti to nuolat. Tikimybę susirgti galite sumažinti nepamirštant nusiplauti rankų prieš valgį, po maisto gaminimo, po tualeto ir nusičiaudėjus ar nusikosėjus. „Dirbau masažiste daugiau nei dešimtmetį ir beveik niekada nesirgau. Manau tai dažno rankų plovimo nuopelnas“, – sako Jennifer Muth.

Jos... žiūri televizorių

Žinoma, ne visą dieną – tik 30 minučių. Pitsburgo Carnegie Mellon universiteto mokslininkai nustatė, jog trumpa pertraukėlė prie televizoriaus gali sumažinti susirgimo riziką net 80 procentų. „Tokie streso hormonai kaip kortizolis ir adrenalinas sulėtina baltuosius kraujo kūnelius ir taip apsunkina jų kovą su virusais. Linksma ir atpalaiduojanti pertraukėlė sumažina streso hormonų išsiskyrimą ir leidžia imuninei sistemai susidoroti su virusais“, – sako Carrie Demers.

Jos neliečia savo veido

Sunku atsilaikyti nepatrynus akių iš ryto, bet tai gali padėti išvengti bjauraus peršalimo. Anot 2013-aisiais „Journal of Occupational Health“ atlikto tyrimo, savo veido lietimas padidina riziką susirgti net 41 procentu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją