Šventinės dekoracijos, nauja žvakių kolekcija, besmegeniais puošti megztiniai ar elniais padabinti grojantys kaklaraiščiai šventėms praūžus teikia daugiau galvos skausmo, kur viską padėti, nei džiugina...

Tikėtina, jog gavote ir tokių dovanų, kurias jau seniai suvalgėte, padėjote į spintą kaip nieko bendro su jumis neturinčias dovanas ar net kažkam atidavėte.

Ką daryti su nereikalingomis dovanomis, kad jos neapsunkintų jūsų kasdienybės, neužimtų vietos spintose, o gal net ir būtų naudingos?

„Dovanų meistrai“ pranešime spaudai dalijasi keletu idėjų, kaip nepatikusias dovanas prikelti naujam gyvenimui.

Grąžinti dovanos negalima pasilikti – kur dėsime kablelį?

Neretai galvojama, jog gautas dovanas, net ir ne itin patinkančias, privalu pasilikti – juk žmonės skyrė savo laiką ir pinigus jas rinkdami. Pasak dovanų meistrės Odetos Plakienės, taip galvoti nėra visai teisinga, nes pirminė dovanos paskirtis – nešti džiaugsmą bei parodyti dėmesį. „Tad jei dovana neneša džiaugsmo, geriausia, ką galite padaryti, rasti kūrybingų būdų, kaip joms suteikti naują prasmę“, – pastebi O. Plakienė.

Vienas iš paprasčiausių būdų – dovaną grąžinti ar pakeisti kita. O. Plakienė pastebi, kad Vakarų šalyse net iki 30 proc. Kalėdinių dovanų yra grąžinamos pardavėjui dėl įvairių priežasčių: netinkamo dydžio, riboto pritaikymo buityje, pasirenkant reikalingesnį daiktą, įsigyjant didesnės vertės pirkinį.

„Visgi Lietuvoje, deja, tai nėra dažnas įprotis. Paradoksalu tai, kad lietuvių geidžiamiausių dovanų sąrašo viršūnėje puikuojasi dovanų kuponai, grynieji pinigai ir dovanų čekiai, kuriuose dovanos suma yra akivaizdi. Visgi rinkdamiesi daiktines dovanas, mes vis dar varžomės įdėti pirkimo kvitą…“, – atkreipia dėmesį dovanų meistrė.

Atsižvelgiant į dovanų teikimo etiketą, dovanos pakuotėje palikti jos įsigijimo čekį yra priimtina ir netgi patartina praktika. Vakarų šalyse ši praktika teikiant dovanas yra įprasta ir itin populiari. Taip elgiamasi ne todėl, jog primygtinai norima atskleisti ar pasipuikuoti dovanos verte. Paliekant kvitą, dovanos gavėjui suteikiama galimybė prireikus ją grąžinti pardavėjui ar pakeisti į sau tinkamesnę dovaną.

Atminkite, kad jūsų dėmesys ir laikas, renkant dovaną, nėra išmatuojamas pinigais. Todėl ir dovanos vertės tapatinti su išleista pinigų suma negalima.

Todėl, jei gavote jums neįtinkančią dovaną kartu su pirkimo čekiu, drąsiai ją grąžinkite ar pasikeiskite. Ateityje savo teikiamose dovanose ramia širdimi palikite įsigijimo kvitą.

Praktiškas dovanos panaudojimas

Galbūt šiais metais itin troškote konkrečios dovanos ir gavę kažką kito, ne juokais nusivylėte? Suteikite dovanai antrąjį šansą! Kuriam laikui palikite ją ramybėje. Lūkesčiams nusileidus ant žemės, galite pamatyti ją kitomis – praktiškesnėmis akimis ir rasti naudingą pritaikymą buityje.

Originalus būdas įprasminti dovanas ir tuo pačiu smagiai praleisti laiką – surengti dovanų mainytuves! Pasikvieskite draugus į dovanų mainų vakarėlį, kur galėsite apsikeisti gautomis dovanomis. Skirtingiems žmonėms patinka skirtingi dalykai, todėl tai, kas jums nenaudinga, gali būti kaip tik ta dovana jūsų draugams. Užsienyje šiam tikslui kuriamos net internetinės svetainės, kur tokie mainai vyksta tarp nepažįstamų žmonių.

„Bene prasmingiausias būdas panaudoti nemielą dovaną – paaukokite tiems, kam jos reikia. Mokyklos, darželiai, viešosios įstaigos, labdaros organizacijos mielai priims naudingus ir kokybiškus daiktus. Tik būkite garbingi: nedovanokite to, ką ir patys lengva ranka mestumėte į šiukšlių dėžę“, – pataria O. Plakienė.

Dovanos „įdarbinimas“

Jei gauta dovana išties puiki ir vertinga, bet jūs, pavyzdžiui, tokią jau turite, pasilikite ją kaip „budinčią dovaną“. Ją panaudosite tuo atveju, kai būsite netikėtai pakviesti į svečius ir rūpintis dovana tiesiog neturėsite laiko.

Nepatikusią dovaną galite parduoti internetu. Parodant pagarbą dovanotojui, tokiu būdu gautus pinigus derėtų panaudoti taip pat dovanai, bet tokiai, kuri jus iš tiesų pradžiugins. Taip ne tik suteiksite sau džiaugsmo, bet ir maloniai prisiminsite dovanotoją, kurio dėka patyrėte malonius potyrius.

Dovanojimo etiketas perdovanojant

Norint, kad perdovanojimas būtų etiškas, reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Štai keletas iš jų:

– Įsitikinkite, kad nepalikote jums adresuotos dedikacijos ar palinkėjimo.

– Nedovanokite tam pačiam žmogui ar žmonių ratui, iš kurio dovaną gavote.

– Ruošdami dovaną, pridėkite dalelę savęs: supakuokite, parašykite asmenišką palinkėjimą ir pan.

– Perdovanokite tam, kam dovana bus tikrai naudinga ir prasminga.

– Dovanokite tik naujas, nepanaudotas dovanas su saugiu galiojimo terminu.

– Specialiai jums kurtos rankų darbo dovanos yra netinkamos perdovanoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)