Dauguma žmonių daro nemažai klaidų, kurios trukdo paleisti buvusius santykius ir judėti į priekį. Jei ir toliau bendraujate su buvusiuoju (-iąja), laikote namuose jo (jos) daiktus ar romantizuojate buvusius santykius, gedėjimas dėl išsiskyrimo užsitęsia ir negalite gyventi savo gyvenimo.

Bijote būti viena (-as)

Perspektyva vėl būti vienišai (-am) gali gąsdinti, jei ilgą laiką gyvenote ne viena (-as), ir ši baimė gali jus veikti labiau, nei manote.

„Nesvarbu, kas inicijavo išsiskyrimą, vidinis kritikas gali jums bandyti įteigti, kad esate netobula (-as), – sako „Supportiv“ įkūrėja Helena Plater-Zyberk. – Mes įsikabiname į buvusį statusą, nes tai, kad turime antrąją pusę, mums teikė pasitikėjimo savimi.“

Vertėtų pasikalbėti apie tai su kuo nors – tai padės susigaudyti savo jausmuose ir atrasti, kur glūdi jausmų priežastys, pridūrė H. Plater-Zyberk.

Nenorite patirti skausmo ar diskomforto dėl to, kad nebegalite į jį (ją) kreiptis

Gyvendami su kitu žmogumi dažniausiai tampame labai artimi. Su juo pasikalbame, dalinamės tuo, kas mums svarbu, sulaukiame palaikymo. Išsiskyrus be jokios abejonės emocinis ryšys su buvusiuoju (-iąja) turėtų taip pat nutrūkti.

„Santykių nutraukimas reiškia išsiskyrimą – reikia nutraukti tą emocinį ryšį, kuris iškelia visus tuos malonius jausmus, teikia džiaugsmą ir ramybę, – sako porų santykių ekspertė ir konsultantė Casey Lee. – Vis dėlto dažniausiai žmonės nenori patirti skausmo ir praradimo jausmo, kuris apima nutraukus emocinį ryšį su buvusiuoju (-ąja), ir tai trukdo jiems judėti pirmyn. Nepripažinus, neišgyvenus ir neintegravus skausmo ir praradimo jausmo, jis lieka viduje ir niekada nepasitraukia. “

Jūs vis dar reguliariai bendraujate

Jei vis dar reguliariai kalbatės su buvusiuoju (-iąja), tai gali apsunkinti judėjimą pirmyn po išsiskyrimo. Žinoma, būna išimčių, pavyzdžiui, jei turite vaikų, vis dėlto reguliarus bendravimas su buvusiuoju (-ąja) sukuria (bent jau jūsų prote) iliuziją, kad vis dar esate kartu.

„Reikėtų suvokti, kad žmonių keliai išsiskiria, santykiuose nutinka dalykų, kurie verčia žmones pasukti skirtingais keliais, – sako pasimatymų ir santykių specialistė Lisa Conception. – Žmonės įsimyli, po to meilė gali praeiti. Vienintelis nekintamas dalykas yra meilė, kurią jaučiate sau, todėl palinkėkite buvusiajam (-ajai) sėkmės, atsisveikinkite ir uždarykite duris.“

Jūsų savivertė priklauso nuo santykių statuso

„Jei manome, kad be partnerio (-ės) mes patys savaime nesame pakankami, susiejame savo savivertę su buvusiais santykiais, todėl juos sunku paleisti“, – sako H. Plater-Zyberk.

Sunku pradėti gyventi savarankiško žmogaus gyvenimą, jei jaučiame, kad patys savaime esame prastesni nei kad buvome gyvendami su partneriu (-e).

Jūs esate draugai socialiniuose tinkluose

Tai, kad esate draugai socialiniuose tinkluose (arba esate vienas kito sekėjai) nebūtinai reiškia, kad tarp jūsų kažkas dar bus ar vis dar yra. Vis dėlto, jei nebesate pora, bet vis tikrinate jo (arba jos) paskyras arba reguliariai susirašote, tai gali jums trukdyti susitaikyti su mintimi, kad šie santykiai jau praeitis.

„Detoksikacija nuo buvusiojo (-iosios) reikalauja disciplinos, pagrįstos bekompromise meile sau, – sako L. Conception. – Paklauskite savęs, ar jaučiatės gerai darydami tai, ką darote, ir jei ne – nustokite tai daryti. Būkite geriausias (-ia) draugas (-ė) sau pačiam (-iai) ir pasakykite sau, kad laikas atsiriboti nuo buvusiosios (-iojo) instagramo paskyros“.

Išbraukite iš draugų, užblokuokite, nebesekite – tai padės jums eiti į priekį, nes nebesikankinsite, vis iš naujo peržiūrėdami jo (jos) paskyrą ir nuotraukas.

Jūs idealizuojate buvusius santykius

Po išsiskyrimo mes kartais esame linkę galvoti, kad santykiai buvo geresni nei iš tiesų. Ir tai stabdo išgedėjimo ir paleidimo procesą.

„Jei patys sau sakome tokias klišes, kaip „jis buvo tas vienintelis“ arba „ji buvo mano sielos draugė“, susikuriame iliuziją, kuri mums neleidžia judėti toliau, – sako H. Plater-Zyberk. – Ar šie teiginiai turi pagrindą? Niekas negali šito pasakyti. Gali būti taip, kad už kampo jūsų laukia geresni, sveikesni santykiai, todėl labai svarbu išlikti atviriems.“

Jūs koncentruojatės į tai, ko netekote


Nutrūkus santykiams natūralu apgailestauti dėl to, ko netekote, bet jei per daug susikoncentruojame į netektį, tai taip pat gali mus stabdyti.

„Analizuoti buvusius santykius, mintyse kartoti pokalbius ir ginčus yra normalu, – sako L. Conception. – Bet jei atsirado miego ir valgymo sutrikimų, jei nuolat esate prislėgti ir taip susikoncentravę į netektį, kad apleidote save, tai jau problema. Reikia perkelti dėmesį į save ir susidaryti sąrašą dalykų, kuriuos būtina atlikti, pavyzdžiui, susitvarkyti spintą ir stalčius, užsirašyti į kursus ar seminarą arba susitikti su draugais ar šeima – tai padės išsijudinti ir gyventi toliau.“

Pokalbiai su kitais neabejotinai gali padėti išsiaiškinti, kas jumyse vyksta, ir paskatinti judėti pirmyn, bet tai nėra vienintelis dalykas, ką galite padaryti tam, kad uždarytumėte senas duris ir atidarytumėte naujas.

Labai padeda naujo gyvenimo planavimas

„Pagalvokite, kokius savo interesus galite puoselėti, kokiais hobiais užsiimti dabar, kai turite daugiau laisvo laiko? O gal dabar galėtumėte labiau susitelkti į karjerą? Savarankiškas gyvenimas atveria naujų galimybių“, – sako H. Plater-Zyberk.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)