Nuo pirmojo pasaulyje sukonstruoto lazerio prabėgo jau beveik 6 dešimtmečiai, jis sėkmingai naudojamas įvairiose srityse, tarp jų – ir medicinoje, rašoma pranešime spaudai. Anot lazerinės medicinos gydytojos, chirurgės Mildos Kaupienės, lazeris – efektyvus pagalbininkas kovojant su randais, pigmentinėmis dėmėmis bei amžiniais odos pakitimais.

„Lazeris gerina metų naštos ir saulės pažeistos odos būklę. Jis veiksmingai veikia strijas, pooperacinius randus, ypač – likusius po aknės. Šių randų gydymui lazeris kliniškai patvirtintas kaip viena efektyviausių priemonių, tinkamų visų tipų odai“, – pasakoja gydytoja.

Alternatyva chirurgo skalpeliui

Lazeris taip pat veiksmingai kovoja su pigmentiniais odos pakitimais: nuo intensyvaus saulės poveikio atsiradusiomis ar amžiaus dėmėmis, strazdanomis, melazma ir aktinine keratoze.

„Veido, dekolte, plaštakų pigmentacija dažnai žmonėms sukelia didelį diskomfortą. Klientai pasakoja, kad, siekdami sumažinti šią problemą, yra išbandę daugybę įvairių kremų, veido valymo ir šveitimo rūgštimis procedūrų, tačiau taip ir nepasiekė tenkinančio rezultato. Naudojant lazerį paprastai užtenka 1–2 procedūrų pigmentacijai panaikinti. Tačiau svarbu pabrėžti – norint išlaikyti gerą efektą, pacientams ir ateityje reikia saugoti odą nuo saulės spindulių, nes pigmentas gali atsinaujinti“, – pasakojo M. Kaupienė.

Pasak pašnekovės, bėgant metams, oda praranda elastingumą, stangrumą, atsiranda ir ryškėja raukšlės. Sprendžiant šias problemas, taip pat padės lazerio procedūros.

„Dvigubo veikimo lazeris mažina veido, kaklo, rankų raukšles bei viso kūno odos suglebimą, taip pat išsiplėtusias veido odos poras, naikina kitus struktūrinius odos pokyčius ir nelygumus, ją atnaujina“, – teigia chirurgė. Pasak jos, lazeris gali būti išsigelbėjimas pacientams, kurie dėl per daug suglebusios odos negali atlikti gydymo injekcijomis ar baiminasi estetinės operacijos.

Skatina odos atsinaujinimo procesus

Frakcinio lazerio procedūros metu oda veikiama mikroskopiniais lazerio stulpeliais, kurie įsiskverbia giliai į epidermį ir dermą. Pasak M. Kaupienės, kadangi lazeris veikia frakciniu režimu, paveikiama ne visa oda, o tik jos dalis, todėl aplink lazeriu veikiamas zonas audiniai lieka sveiki, o tai pagreitina odos gijimą.

„Lazeris veikia dviejų ilgių bangomis, todėl galimas tiek paviršinis, tiek giluminis odos šlifavimas arba procedūros metu bangas galima kombinuoti. Taikant šią kombinuotą dviejų bangos ilgių lazerių technologiją, oda yra visapusiškai atjauninama: lazerio paveiktose giluminiuose odos sluoksniuose suaktyvėja kolageno – už odos stangrumą ir elastingumą atsakingo baltymo – gamyba, o paviršiniame – įvyksta odos ląstelių regeneracija“, – teigia specialistė.

Odos atnaujinimo lazeriu procedūra trunka 20–60 minučių, priklausomai nuo pasirinktos zonos dydžio. Prieš atliekant procedūrą, ant jos užtepamas vietinis anestetikas, kuris veikia 45–60 minučių.

„Procedūros metu jaučiamas odos šilimo, „badymo“ jausmas – tai visiškai natūrali reakcija į lazerį. Integruota šaldymo sistema pagerina procedūros toleravimą. Po gydymo tikėtini šie reiškiniai: odos raudonis, patinimas, odos kaitimas, kurį galima apibūdinti kaip nudegimo saulėje jausmą, pigmentinių dėmelių išryškėjimas, pleiskanojimas, odos sluoksnių lupimasis, tačiau jie yra laikini“, – pažymi M. Kaupienė.

Tinkamiausias laikas – šaltuoju sezonu

Odos gijimo laikas po procedūros yra minimalus: 2–3 dienos po paviršinio šlifavimo ir 3–6 dienos – po giluminio odos šlifavimo ar taikant kombinuotą gydymą.

„Lazeris mikroskopiniais stulpeliais paveikia tik gydomos odos dalį. Lazerio nepaveiktos zonos pagreitina odos gijimą. Gijimą lengvina dažnas ir intensyvus odos drėkinimas ir šaldomieji kompresai“, – aiškina gydytoja.

Labai svarbu po procedūros bent 3 mėnesius vengti tiesioginių saulės spindulių, todėl geriausias laikas planuoti gydymą lazeriu – ruduo ir žiema.

Pasak specialistės, procedūrų skaičius priklauso nuo indikacijų, odos pažeidimo lygio, jos tipo bei pacientų lūkesčių: „Negilių raukšlių, pigmentinių dėmių, odos tekstūros pakitimų pašalinimui gali užtekti vienos ar dviejų procedūrų. Rimtesniems odos pažeidimams, gilioms raukšlėms, randams, išsiplėtusioms veido poroms, ryškiems odos suglebimo požymiams mažinti rekomenduojama 2–5 procedūros. Jas vertėtų kartoti kas 3–4 savaites. Išskirtiniais atvejais procedūros retinamos ir atliekamos kas 6–8 savaites“.

M. Kaupienės teigimu, nors gydymas gali užtrukti, rezultatai po procedūrų ciklo yra greiti ir progresuoja toliau – oda tampa švelnesnė, lygesnė, „šviežesnė“, atrodo jauniau, pagyvėja jos atspalvis ir tekstūra, mažėja ar tampa vos matomos pigmentinės dėmės, nyksta smulkiosios raukšlelės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)