Kodėl taip yra? Vandenyje gali būti tam tikro metalo, kaip antai vario, kalcio ir magnio. Odą šių elementų koncentracija veikia kaip laisvieji radikalai. Tai reiškia, kad, nepaisant pastangų saugotis laisvųjų radikalų, atakuojančių per tokius reiškinius kaip, pavyzdžiui, tarša, ir laikytis tam tikro odos priežiūros režimo, net pačios to nežinodamos galime prisišaukti odos problemų.

Gera žinia ta, kad išsiaiškinus vandentiekiu tiekiamo vandens tipą ir atitinkamai pakoregavus odos priežiūros procedūras galima tikėtis dar geresnių rezultatų nei iki šiol.

Kieto ir minkšto vandens poveikis odai

„Vandenį kietina kalcio ir magnio, taip pat kitų kietų metalų koncentracijos. Toks vanduo odai kenkia, nes jame yra metalo“, – sako Ming Zhao, viena iš bendrovės „Proven“ įkūrėjų. Jos vadovaujamoje įmonėje rekomendacijos, kaip prižiūrėti odą, teikiamos remiantis dirbtinio intelekto pateiktomis išvadomis.

„Oda tada išsausėja, netenka švytėjimo, be to, duodamas startas įvairiems nepageidaujamiems ilgalaikiams reiškiniams. Kalbant konkrečiai, mineralai nusėda ant odos paviršiaus ir sutrikdo tinkamą išorinio sluoksnio funkcionavimą, todėl pasireiškia suerzinimas ir prasideda uždegimas“, – aiškina Niujorke dirbantis dermatologas Joshua Zeichneris.

Ant odos patenkantys minėti elementai gali dar labiau padidinti kokius nors uždegiminės kilmės odos defektus. Kietas vanduo ypač pavojingas patiriant tokių sausai odai būdingų problemų kaip egzema. Trumpai tariant, kietas vanduo sukuria savotišką barjerą, neleidžiantį kaip reikiant funkcionuoti odos „sutepimo“ sistemoms ir net sutrikdantį jų veikimą.

Skamba nepakankamai įtikinamai? Pakalbėkime apie plaukus. Plaunant juos kietu vandeniu, greičiau oksiduojasi plaukų spalvą lemiančios molekulės, todėl plaukau išsausėja. Tas pats nutinka ir su oda. Ir nors iš karto drastiškų pokyčių ir nematyti, inicijuojami tam tikri procesai, kurie niekada nesustoja.

Kita vertus, jei naudojate minkštą vandenį, vadinasi, sugebate išvengti didelių kalcio ir magnio jonų koncentracijų. Minkštame vandenyje nėra jokių mineralų, išskyrus natrį.

„Minkštas vanduo daug mažiau sausina odą nei kietas, – sako M. Zhao. – Nusiprausus minkštu vandeniu oda gali atrodyti slidi. Kartais žmonės klaidingai mano, kad taip yra dėl nepakankamai kruopščiai nuplauto muilo, todėl persistengia plaudami odą.“

Kaip jau, matyt, atspėjote, pernelyg uolus prausimasis taip pat gali lemti odos sausėjimą, todėl visada geriau pereiti prie švelnesnio prausiklio.

Veido prausimas

Kokias priemones naudoti, jei tenka praustis kietu vandeniu

Tikrai neturite manyti, kad reikia vengti iš krano bėgančio vandens. Yra galybė būdų užkirsti kelią jame esančio metalo poveikiui.

„Pavyzdžiui, galima įsigyti specializuotą dušo galvutę, pro kurią tekantis vanduo suminkštinamas“, – sako J. Zeichneris. Tik pirkdami būtinai įsitikinkite, kad ji naikina mineralų sankaupas, o ne vien nešvarumus.

„Jokios priežasties keisti kieto vandens minkštu šiaip jau nėra, tačiau jei nutarėte tai padaryti, žinokite, kad specializuota dušo galvutė padės išvengti kalcio bikarbonato ir magnio“, – sako kosmetinių priemonių cheminės sudėties specialistė Victoria Fu ir užsimena, kad kalcis ir magnis yra naudojami higienos produktuose ir tikrai gali padidinti kai kurių gaminių efektyvumą.

Vargu ar reikia sakyti, kad apsisaugoti nuo neigiamo kieto vandens poveikio gali padėti ir odos priežiūros priemonės. Tam tikros jose esančios medžiagos pašalina ant odos nusėdusius mineralus.

„Kovai su kietu vandeniu skirtus ingredientus galima suskirstyti į dvi grupes. Vienų kilmė citrusinė. Juose gausu citrinos rūgšties, padedančios šiek tiek neutralizuoti kietą vandenį. Sumažėjus sausinančiam kieto vandens poveikiui, galima tikėtis turėti minkštesnę ir elastingesnę odą“, – sako M. Zhao.

Teigiamų rezultatų, pasak jos, galima tikėtis ir iš fermentuotų ingredientų.

„Fermentacijos procesas ir nuo jo neatsiejami probiotikai padeda kovoti su kieto vandens poveikiu, – aiškina specialistė. – Fermentavimas gerokai padidina ir kitų odos priežiūros priemonių komponentų efektyvumą.“

Nors V. Fu sako negalinti pateikti jokių šiuos teiginius patvirtinančių įrodymų, priemonės su probiotikais bet kuriuo atveju vertintinos kaip ypač efektyvios.

Nežinote, koks vanduo teka iš jūsų čiaupo? Paprasčiausia tai nustatyti pažvelgus į patį čiaupą arba dušo galvutę. Jei pastebite mineralų sankaupų, vadinasi, vanduo turbūt kietas.

„Apie kietą vandenį gali byloti ir ant indų pastebimos blankios dėmės. Kietas vanduo gali turėti poveikį ir drabužiams: po plovimo jie gali būti šiurkštūs ir kelti nemalonų pojūtį“, – sako M. Zhao.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)