Moksliniuose straipsniuose rašoma, kad medžiagų apykaita priklauso ne tik nuo įgimtų duomenų. Įtakos turi ir gyvenimo būdas bei maistinės medžiagos. Pasak Europos Sąjungos mokslinių rekomendacijų, tinkamai energinių medžiagų apykaitai palaikyti reikalingi produktai, kurie yra natūralaus biotino, fosforo, geležies, jodo, kalcio, magnio, mangano, niacino, pantenoro rūgšties, riboflavino, vario, vitamino B1, B12, B6 ir C šaltiniai, rašoma „Groward Group“ pranešime spaudai.

„Pagreitinti medžiagų apykaitą galime patys. Taip pat kaip ir ją sulėtinti pasyviais gyvenimo būdo įpročiais. Medžiagų apykaitą paspartinti padės reguliarus maitinimasis 3–5 kartus per dieną, mažomis porcijomis. Taip pat vanduo, aštrus maistas, žalioji arbata, greipfrutai“, – vardija mitybos specialistė.

Sulieknėti padeda omega-3 riebalų rūgštys

Itin svarbus elementas medžiagų apykaitai – omega-3 riebalų rūgštys. Jų yra kiaušiniuose, sėklose, mėsoje.

Mitybos specialistai pasakoja, kad omega-3 riebalų rūgštys mažina insulino, cukraus kiekį kraujyje, pagreitina medžiagų apykaitą ir leptino hormono išsiskyrimą. Šis hormonas dar vadinamas sotumo arba kitaip – alkio ir apetito kontroliavimo. Ne veltui, pavyzdžiui, suvalgius kiaušinių, juntamas ilgalaikis sotumo jausmas, nors šis produktas nėra kaloringas.

Pasak Tomo Rumelaičio, ne visi kiaušiniai yra vienodi.

„Riebalų rūgščių yra visuose kiaušiniuose, tačiau ne visi yra pasiekę omega-3 normą, kurią būtų galima deklaruoti ant pakuotės. Tai labiausiai priklauso nuo lesalų, kuriais maitinamos vištos, ir ar jie yra prisotinti omega-3”, – sako jis.

Svarbus ne tik maistas, bet ir miegas

R. Beišytės-Aminovos teigimu, sotumo hormono leptino veiklą gali išderinti miego trūkumas. Normaliai organizmo veiklai reikalingas 7–8 valandų miegas be pertraukų. Kitu atveju bus juntamas didesnis alkis ir suvalgoma daugiau maisto, negu reikia organizmui.

Miego trūkumas taip pat padidina cukraus lygį kraujyje ir atsparumą insulinui. Tai paaiškina, kodėl neišsimiegoję žmonės valgo daugiau.

„Kiti kasdieniai veiksniai, kurie teigiamai veikia medžiagų apykaitą – sportas, grynas oras ir deguonis, kontrastinis dušas, masažas”, – vardija R. Beišytė-Aminova.

Vėlyviems pusryčiams – aštri izraelietiška šakšuka

Mitybos specialistai vėlyviems savaitgalio pusryčiams rekomenduoja aštrią kiaušinienę, kurioje netrūks ir omega-3 riebalų rūgščių ir kuri tiks efektyviai medžiagų apykaitai.

Dviem porcijoms reikės: skardinės konservuotų pomidorų, nedidelio svogūno, 2 skiltelių česnako, 4 kiaušinių, druskos, pipirų, kumino, aitriųjų paprikų, šviežių žolelių.

Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite susmulkintus svogūnus. Kai jie suminkštės, suberkite česnaką. Pakepinę dar minutę, supilkite pomidorus. Pabarstykite druska, pipirais, paprika, kuminu. Nuolat maišydami kepkite, kol masė sutirštės. Tuomet padarykite keturias duobutes, į kurias įmuškite kiaušinius, ir uždenkite dangčiu. Kepkite apie 4 minutes – kiaušinio trynys turi likti šiek tiek skystas. Patiekite su žalumynais ir mėgstamomis daržovėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)