Vis dėlto, liaukitės taip elgtis. Jei norite išsaugoti sveikatą ir jaustis laimingu – tiesiog būtina prioritetu laikyti rūpestį savimi. Priešingu atveju anksčiau ar vėliau susidursite su nemaloniomis pasekmėmis. Stresas, nesibaigiantis darbų sąrašas, perdegimas... Visa tai gali vesti iš proto, jei bent kartais nelaikysite prioritetu savęs.

Kaip tai padaryti?

Išbandykite jogos užsiėmimus, o vėliau praktikuokite tai namuose. Žinote tą jausmą jogos užsiėmimo pabaigoje, kai patogiai gulite ant žemės, o jogos mokytojas vardija kūno dalis, kurias vieną po kitos atpalaiduojate ir jaučiatės tarsi susiliejantys su grindimis? Galite išbandyti tai ir namuose, jei siekiate atsipalaiduoti po sunkios dienos.

Medituokite. Daugelis mūsų pernelyg komplikuoja suvokimą, kas yra meditacija ir kaip ji turėtų atrodyti. Meditacija yra tiesiog „proto tyla“. Ji reikalauja praktikos, tad nebūkite sau per griežtas, jei pastebite, kad niekaip negalite atsikratyti klaidžiojančių minčių. Nuolat praktikuodami imsite geriau koncentruotis ir laikui bėgant meditacija taps efektyvesnė.

Meditacija

Giliai kvėpuokite. Daugybė mokslinių tyrimų įrodė, kad lėtas ir gilus kvėpavimas leidžia sumažinti kortizolio kiekį. Tai padės sumažinti jaučiamą stresą.

Užsidekite žvakių. Aromaterapija gali būti puikus būdas sumažinti jaučiamą stresą. Užsidekite kvepiančių žvakių ir atsipalaiduokite. Ypač tam tiks levandų aromatas.

Pasirinkite tinkamą muziką. Greita ir agresyvi muzika gali padėti sporto salėje, tačiau, jei norite atsipalaiduoti, tai tikrai netiks. Verčiau rinkitės ramią muziką.

Sportuokite. Visi tai nuolat kartoja, nes tai tiesa. Po treniruotės užplūstantys endorfinai padeda malšinti stresą.

Mylėkitės. Taip, tyrimai rodo, kad seksas padeda atsikratyti streso. Jis taip pat padeda sudeginti kalorijų, tad dvigubas laimėjimas.

Apkabinkite draugą. Jei norite greitai sumažinti streso kiekį ir kraujo spaudimą – tiesiog apkabinkite bičiulį.

Rašykite. Daugelis galvoja, kad dienoraščio rašymas yra paaugliškas dalykas, kurį paauglystėje ir turėtume palikti. Vis dėlto, dalykų rašymas padeda tarsi iškrapštyti visa tai iš galvos ir liautis dėl to stresuoti.

Spalvinkite. Kaip ir kalbant apie rašymą, jei manote, kad spalvinimas tik vaikams – klystate. Spalvinimo knygos suaugusiems išpopuliarėjo todėl, kad yra puikus būdas nusiraminti.

Pasiruoškite geram nakties miegui. Valandų valandas spoksote į kompiuterį, o tuomet įsiropščiate į lovą ir tikitės, kad puikiai išsimiegosite? Prieš miegą bent valandą nesinaudokite jokiais elektroniniais prietaisais, o jei vis tiek nesiseka užmigti – pasinaudokite šiuo karių naudojamu triuku.

Gerkite arbatą. Anot tyrimų, juodos arbatos gurkšnojimas leidžia atsipalaiduoti ir padeda sumažinti kortizolio kiekį.

Mokymasis, skaitymas

Valgykite uogų. Jos padeda pasirūpinti smegenų sveikata.

Paskaitykite knygą. Anot tyrimų, knygų skaitymas padeda išlaikyti aštrų protą ir gali padėti nusiraminti prieš miegą.

Juokitės. Pažiūrėkite komediją ar į svečius pasikvieskite draugų – juokas gerina psichinę sveikatą.

Padėkite į šalį telefoną. Negalite būti „įsijungę“ 24/7 režimu. Jums taip pat reikia „įsikrauti“, o tam turėtumėte nesinaudoti elektroniniais prietaisais ir leisti sau atsikvėpti.

Išvažiuokite į trumpą kelionę. Nors tyrimai ir rodo, kad vien mintis apie nebuvimą darbe gali daugeliui kelti stresą, tačiau jums nebūtina rezervuoti šešių savaičių kruizo. Dienos ar dviejų išvyka gali padėti pailsėti ir paskatinti kūrybingumą – ypač, jei pasirinksite gerą kompaniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)