„Turbūt visi žinome taisyklę, kad žiemos metu odą ryte maitiname, o vakare – drėkiname. Vis dėlto, jei dirbate šiltoje aplinkoje, pavyzdžiui, biure – riebus kremas netiks. Oda ims blizgėti, pradės kimštis poros. Ypač, jei jūsų oda riebi, tuomet tikrai nevertėtų rinktis riebaus kremo – pakaks ir drėkinančio. Jei iš tiesų daug laiko praleidžiate lauke, tokiu atveju ryte būtinai pasitepkite maitinamuoju kremu, o vakare naudokite drėkinančių savybių turinčią priemonę. Orų permainos labiausiai jaučiasi sausos ir kuperozinės odos savininkėms“, – teigia kosmetologė.

R. Balčiūnienė pripažįsta, kad nėra vienos taisyklės, kaip prižiūrėti odą atvėsus orams. „Šaltis, karštis, sausas ir užterštas oras, netinkančios kosmetikos priemonės gali kelti stresą jūsų odai. Atšalus orams daugelis skundžiasi išsausėjusia, jautresne, pleiskanojančia oda, tačiau kiekvieno žmogaus oda yra unikali: ji gali būti sausa, riebi, mišri, sausa ir jautri, tuo pačiu metu ir riebi, ir dehidratuota, ar kuperozinė. Svarbu atsižvelgti ir į tai, kaip atrodo mūsų diena: ar daugiau laiko praleidžiame biure, ar lauke. Tik taip galite pasirinkti sau tinkamą produktą“, – pataria specialistė.

Rita Balčiūnienė

Kasdienė priežiūra

Nors įprasta tikėtis stebuklingo rezultato pravėrus kosmetologo kabineto duris, tačiau pagrindinį darbą reikia atlikti namuose. Kaskart nusiprausus odą prausikliu, svarbu atstatyti jos pH, tad tam kosmetologė siūlo naudoti drėkinantį toniką, tačiau nereikėtų pamiršti ir kitų svarbiausių priemonių.

Anot R. Balčiūnienės, atvėsus orams ypač svarbi kasdienė odos priežiūra: tinkamas prausiklis, tonikas, serumas ir kremas. „Juk žiemą neiname į lauką su marškinėliais, tad lygiai taip pat turime pasirūpinti ir savo veidu. Neišeikite į lauką nepadengusios veido jums tinkama priemone. Nesimėgaukite ypač karštomis vonios procedūromis. Nepamirškite ir paakių kremo – paakių oda yra labai plona“, – primena kosmetologė.

Užklupus minusinei temperatūrai R. Balčiūnienė pataria pasivaikščioti į lauką eiti pasitepus odą maitinančia apsaugine priemone. Grįžus į patalpą galima ją nusiprausti ir naudoti lengvesnės tekstūros kremą. „Nepamirškime pasirūpinti ir vyrais – nors jų oda storesnė, riebesnė, bet ir ją maitinti bei drėkinti būtina. Ypatingai saugoti reikia ir vaikučius, kurių oda yra ypač plona, prakaito liaukos beveik nefunkcionuoja, todėl ir apsauginė hidrolipidinė mantija yra lengvai pažeidžiama“, – įspėja specialistė.

Oda, žiema

Svarbu nepažeisti odos

Kone kasdien girdime, kad norint atrodyti puikiai – svarbiausia odą nuolat drėkinti. R. Balčiūnienės teigimu, drėgmė odai suteikia elastingumą, minkštumą, bei vientisumą.

„Epidermį dengiantis raginis sluoksnis yra biologiškai negyvas, tačiau biochemiškai – labai aktyvus. Šį sluoksnį įvairiomis kosmetinėmis procedūromis ir prižiūrime namuose. Biologiškai mūsų odoje yra du už drėgmės išsaugojimą atsakingi barjerai. Raginio sluoksnio ląstelės tarpusavyje neturi jungčių, todėl biologiškai jas sulipdo lipidinis odos barjeras, sudarytas iš laisvųjų riebiųjų rūgščių, ceramidų, cholesterolio.

Jei oda yra sausa, šių komponentų santykis joje pakitęs. Bene svarbiausias ir reikšmingiausias odos barjeras yra hidrolipidinė mantija, esanti odos paviršiuje. Sudaryta iš riebalų ir prakaito liaukų sekreto bei raginių ląstelių. Ji apsaugo odą nuo vandens netekimo ir veikia antibakteriškai. Ši mantija labai svarbi, tad ją pažeidus jaučiamas išties didelis diskomfortas, oda rausta, jaučiamas tempimas, kaitimas, gali prasidėti uždegiminės reakcijos“, – įspėja kosmetologė.

Anot specialistės, svarbiausi šį barjerą ardantys veiksniai yra odos valymas su spirituotomis priemonėmis, prausimasis muilu, per dažnas odos šveitimas, higieninės kosmetikos netinkamumas ir UV spinduliai.
„Raginio sluoksnio ląstelėje, korneocite, yra natūralus drėkinamasis faktorius. Jis iš aplinkos pritraukia drėgmę ir ją sulaiko odoje. Jis tirpus vandenyje, todėl oda, kontaktuodama su labai karštu ar muiluotu vandeniu, praranda drėgmę. Tuo tarpu sausa oda tampa labiau pažeidžiama, greičiau raukšlėjasi ir, žinoma, jaučiamas diskomfortas“, – teigia R. Balčiūnienė.

Specialistė ragina odą prižiūrėti nuosekliai ir protingai, siekiant nepažeisti minėtų odą saugančių barjerų. Šią klaidą dažnai daro riebios odos savininkės: „Nevalia išsausinti riebios odos. Norėdami sumažinti riebalinių liaukų sekretą, mes suardome hidrolipidinę mantiją, ir oda tampa dehidratuota. Renkantis tinkamas kosmetines priemones reikia atsižvelgti į odos tipą, būklę ir sezoniškumą. Jei negalite to padaryti pačios – kreipkitės į savo kosmetologą.“

R. Balčiūnienė rekomenduoja kosmetinėje turėti kremą ir serumą su haliuronu bei ceramidais. „Haliuronas yra biologiškai odoje randama medžiaga, kuri atsako už drėgmę. Su amžiumi jos sintezė žmogaus organizme mažėja, todėl pravartu jos atstatymu pasirūpinti kasdien. Tuo tarpu ceramidai – tai lyg odos cementas, sulipdantis viršutines epidermio ląsteles ir neleidžiantis drėgmei pasišalinti. Tad jei priemonę renkatės pati – atkreipkite dėmesį, ar jos sudėtyje yra šių komponentų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)