Tyrėjai iš Portsmuto universiteto Junginėje Karalystėje išsiaiškino, kad eisenos ypatumai (pvz., ar siūbuojate klubais) yra ne mažiau svarbu, nei veidas ar apskritai išvaizda.

„Plonas liemuo, apvalūs klubai ir sėdmenys bei liekna figūra laikomi patraukliais moterų bruožais. Bet, pasirodo, ne mažiau svarbi ir moters eisena“, – aiškino tyrėjas Edas Morrisonas.

Anot E. Morrisono, dauguma patrauklumo tyrimų daromi, remiantis nuotraukomis, tačiau realiame gyvenime matome, kaip žmonės juda – tai svarbus veiksnys. Mokslininko teigimu, judėjimas – labai svarbus veiksnys, tarsi šokis, kalbant apie patikimą priešingai lyčiai.

E. Morrisonas surinko 37-ias įvairių figūrų tipų moteris, visos vilkėjo timpas ir marškinėlius.

Moterims įvairiose kūno vietose pritaisė šviesą atspindinčių žymeklių, paskui filmavo moteris einančias bėgtakiu ir stovinčias.

Kiekvienos dalyvės filmuotą medžiagą sutrumpino iki 10 s klipų, o juos vėliau vertino 14 moterų ir vyrų. Buvo vertinama septyniais balais – nuo 1 (labai nepatraukli) iki septynių (labai patraukli).

Savanorių prašė įvertinti tos pačios moterų grupės nuotraukas, paskui – filmuotą medžiagą.

„Įvairiose kultūrose, įvairiais istorijos tarpsniais patraukliais laikomi skirtingi figūrų tipai. Tyrimu siekta išsiaiškinti, pagal kokius kriterijus, nematant veido, bus matuojama moters patrauklumas, – aiškino E. Morrisonas. – Nufilmuoti judesiai suteikė galimybę atskirti judėjimą nuo figūros tipo ir palyginti šių abiejų veiksnių svarbą.“

Visi trys tyrimo etapai parodė tokį patį rezultatą – patraukliausiomis laikytų moterų kūno masės indeksas buvo nuo 19 iki 23, skirtumas tarp liemens ir klubų buvo mažesnis, o figūra – smėlio laikrodžio tipo.

„Rezultatai rodo, kad matuojant patrauklumą, judėjimas yra ne mažiau svarbus nei statiniai duomenys. Tai nustebino, nes įprastai manoma, kad apie moters patrauklumą galima nuspręsti iš nuotraukos, – teigė E. Morrisonas. – Nesu tikras, kokia eisena laikoma patrauklia, bet iš eisenos veikiausiai sprendžiama apie bazinius reprodukcinės sveikatos elementus – moters fizinę būklę ir amžių.“

E. Morrisono teigimu, moteris atrodo patraukliau, jei „vaikšto mažais žingsniais, siūbuodama klubais”.

Tyrėjo manymu, galima koreguoti, keisti judesius, siekiant didesnio (arba mažesnio) patrauklumo aplinkiniams.

„Būtų įdomu patikrinti, ar žmonės gali pakeisti kūno judesius, siekdami patraukti ar atstumti priešingos lyties atstovus. Evoliucinės psichologijos terminais, tokio pobūdžio žinios panašios į raudonus moterų lūpų dažus ar akių pieštuką – šie dalykai tiesiogiai imituoja vaisingumo, jaunystės ir sveikatos signalus“, – apibendrino tyrėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)