Odos riebumas priklauso nuo riebalinių liaukučių, kurios gamina sebumą (riebų skystį), veiklos aktyvumo. Jei jos pernelyg aktyvios, oda greitai riebaluojasi. Dėl riebios odos gali būti kalta brendimo, nėštumo, menopauzės laikotarpiu sutrikusi hormoninė pusiausvyra, taip pat menstruacinio ciklo sutrikimai, kiaušidžių bei hipofizės ligos. Įtakos gali turėti ir paveldimumas, netinkama mityba, vartojami kontraceptikai.

Svarbiausia – odos valymas

Riebią odą reikia kruopščiai prižiūrėti. Jei teisingai tą darysite, sumažinsite riebalinių liaukų aktyvumą ir atsikratysite nemalonaus blizgesio, užsikimšusių porų, inkštirų, spuogelių ir kitų padarinių. Dažniausiai jie atsiranda vadinamoje T zonoje (ant kaktos, nosies ir smakro), kur daugiausia riebalinių liaukų.

„Turbūt svarbiausias dalykas prižiūrint riebią odą yra jos valymas. Ypač svarbu kiekvieną rytą ir vakarą prausti veidą ir kruopščiai nuvalyti makiažą su švelnia, lipidų sudėtyje neturinčia priemone. Tai gali būti specialūs švelnūs prausiamieji geliai ar putos su antioksidantais (vitaminais A ir E), antiseptinėmis bei uždegimą slopinančiomis medžiagomis“, – sako „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič.

Mažiau agresijos, daugiau švelnumo

Pašnekovė akcentuoja, kad riebios odos priežiūrai nereikėtų naudoti agresyvių, odą sausinančių, alkoholio, šarminių medžiagų, salicilo rūgšties turinčių priemonių. Jos tik dirgina ir suardo natūralų odos apsauginį barjerą, o išsausėjus odai riebalinės liaukos dar aktyviau veikia, norėdamos atkurti odos pusiausvyrą.

Dažnai pasitaikanti moterų klaida – veidą prausti vien vandeniu. Jis nenuplauna riebalų, o jei juos įveikti bandome prausdamos veidą šiltu vandeniu, poros išsiplečia ir nenuvalyti riebalų ir makiažo likučiai lengvai į jas patenka ir užkemša.

Naudokite riebumą balansuojančias priemones

„Ryte, nuvalius veido odą, reikėtų ją patepti dieniniu drėkinamuoju kremu. Kai oda turi pakankamai drėgmės, prislopinama riebalinių liaukų veikla. Riebiai odai itin tinka priemonės su jūros dumbliais, ramunėlių ir alijošiaus ekstraktais, simondsijų aliejumi. Šios medžiagos ne tik drėkina, bet ir ramina odą bei reguliuoja jos riebumą. Puiku, jei dieninių kremų sudėtyje yra antioksidantų – vitaminų C ir E, žaliosios ar baltosios arbatos ekstraktų.

Efektyviausios priemonės, kuriose yra hialurono rūgšties – ji aktyviai prisotina odą drėgmės“, – pataria vaistininkė ir priduria, kad riebiai odai tinka dieninis kremas, kurio sudėtyje yra riebalų absorbentų, pavyzdžiui, aliuminio silikatų, silicio, molio (kaolino, bentonito), modifikuoto krakmolo ir t. t.

K. Zacharevič teigimu, riebios odos problemas padeda spręsti reguliariai naudojamos riebumą balansuojančios priemonės: losjonai, tonikai, naktiniai kremai, serumai, kuriuose yra medžiagų reguliuojančių ir mažinančių riebalų išsiskyrimą. Tai cinkas, kiparisų ir kadagių eteriniai aliejai, kaštonų, rudmenės, šalavijų ekstraktai. Kartą ar du kartus per savaitę ant odos rekomenduojama užtepti kaukę su baltuoju moliu, kuris efektyviai išvalo odos poras ir jas sutraukia, rašoma pranešime spaudai.

Pasiruoškite odos priežiūrai žiemą

„Nors ruduo dar vis džiugina gražiais orais, vertėtų jau pagalvoti, kaip prižiūrėsite riebią odą šaltuoju sezonu. Pirmiausia reiktų pasirūpinti aktyviu jos drėkinimu. Papildomo maitinimo tokiai odai nereikia, nes ji iš prigimties yra apsaugota nuo šalčio ir vėjų. Nakčiai galima pasitepti gydomuoju kremu, kuris sumažins riebalų išsiskyrimą ir apsaugos nuo porų užsikimšimo“, – aiškina vaistininkė.

Moterims, turinčioms riebią odą, rekomenduojama naudoti kiek įmanoma mažiau makiažo priemonių. Nuo kreminės pudros ar makiažo pagrindo oda pradeda daug greičiau blizgėti, negu be jų. Labiausiai tinka mineralinė pudra, kuri ne tik suteikia odai matinį atspalvį, bet ir reguliuoja riebalinių liaukučių veiklą. Makiažo pagrindas turėtų būti pagamintas vandens pagrindu, tačiau svarbu šios priemonės nepadauginti – užtepus per daug makiažo pagrindo, odos poros dar labiau išryškėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją