– Koks populiariausias mitas apie paplūdimio tinklinį?

– Pastebėjau, kad bene dažniausias mitas tarp kitų sporto šakų atstovų, esą paplūdimio tinklinis yra merginų, moterų sportas. Visi, pradėję patys sportuoti, netrunka įsitikinti, kad taip nėra. Tiesa, prieš kelis metus Lietuvoje pliažo tinklinis buvo populiaresnis tarp merginų, tačiau šiandien vyrų ir moterų santykis išsilygino.

– Sakoma, kad per varžybas į viršų sportininkai pašoka vidutiniškai 300 kartų. Ar tai – tiesa?

– Tikrai taip. Paplūdimio tinklinis – judrus ir intensyvus šuolininkų sportas. Nenuostabu, kad tinkliniui neabejingi žaidėjai – puikių figūrų savininkai.

– Traumos paplūdimio tinklinyje yra retenybė dėl minkštos smėlio dangos. Mitas ar tikrovė?

Tikimybė susižeisti paplūdimio tinklinyje yra mažiausia tarp komandinių sporto šakų. Aikštelėje tarp sportininkų visiškai nėra kontakto, skirtingai nei krepšinyje, futbole ar rankinyje.

Traumos mūsų sporte yra retos net tarp profesionalių žaidėjų. Iškalbingas faktas: 35 metų sulaukę salės tinklinio žaidėjai jau laikomi veteranais, o paplūdimio tinklinyje tokio amžiaus sportininkai – pačiame zenite. Smėlis yra minkšta danga, o salėje daugiau šuolių, jie yra aukštesni, o nusileidimai kietesni.

Paplūdimio tinklinis – iš principo draugiška sporto šaka. Priešininkai neturi tiesioginio kontakto, todėl aikštelėje mažai pykčio, ginčų, vyrauja pozityvi, draugiška atmosfera.

– Latvija buvo tarp pirmųjų Europos šalių, kuriose jau po 1930-ųjų pradėtas žaisti paplūdimio tinklinis, todėl šiandien mūsų kaimynai – pajėgūs sportininkai. Tiesa?

– Tikrai taip, Latvijos sportininkai rikiuojami tarp pajėgiausių visame pasaulyje. Net dvi latvių paplūdimio tinklinio poros priklauso TOP 10 porų pasaulyje.

– Paplūdimio tinklinis sparčiai populiarėja ir Lietuvoje. Mitas?

– Mūsų sportas tikrai populiarėja, ir tai nesunku pastebėti – daugėja aikštynų. Anksčiau Vilniuje, Žirmūnuose, tebuvo vienas paplūdimio tinklinio aikštynas su dviem aikštelėm. Prieš dvejus metus Justiniškėse buvo atidarytos šešios naujos aikštelės, moderniausiame DELFI sporto centre – dar keturios aikštelės. Visi aikštynai yra užpildyti.

DELFI sporto centre aikštelės užimtos ne tik populiariausiu metu, nuo 17 iki 22 valandos, bet ir ankstyvais rytais. Yra daug žmonių, kurie keliasi anksčiau ir sportuoja prieš darbą, pradeda savo dieną aktyviai.

– Žmones į paplūdimio tinklinį pritraukia gražus žaidimas, pamatytas lankantis pliaže. Tiesa?

– Tikrai nemažai žmonių užsimano sportuoti, pamatę gražias varžybas pliaže, ar kompiuterio ekrane. Vasarą Nidoje netrūksta tinklinio švenčių, matomų svečiams. Įprasta, kad naujokas pradeda sportuoti ne vienas, atsiveda ir draugą ar kelis draugus.

– Profesionalaus paplūdimio tinklinio žaidėjo gyvenime yra nedaug paplūdimio, žymiai daugiau sportuojama uždarose erdvėse. Mitas?

– Paplūdimio galėtų būti ir daugiau, tačiau jo netrūksta. Prie jūros vyksta daug varžybų – Klaipėdoje, Latvijoje.

– Kokio amžiaus vaikams siūlytumėte pradėti žaisti paplūdimio tinklinį?

– Visi vaikai skirtingi, tačiau, mano manymu, optimalus amžius pradėti sportuoti paplūdimio tinklinį – apie 9-10 metų.

– Kokie šiuo metu pajėgiausi Lietuvos sportininkai, kurių pasiekimus verta sekti?

– Siūlau pasidomėti Arnu Rumševičium ir Luku Každailiu – lietuviais, kurie ką tik pirmą kartą istorijoje dalyvavo Europos vyrų čempionate. Pajėgiausios merginos, dalyvaujančios elitiniuose pasaulio turuose: Ieva Dumbrauskaitė, Urtė Andriukaitytė ir Irina Zobnina.

– Kaip jūs pats atsidūrėte paplūdimio tinklinyje?

– Džiaugiuosi, kad pavyko savo hobį paversti darbu, esu dėkingas laimingam atsitiktinumui. Augau Šalčininkuose, mokykloje tinklinis buvo vienintelis būrelis. Čia man pradėjo gerai sektis, gavau pasiūlymą kartu su jaunimo rinktine vykti sportuoti į Vilnių. Visada svajojau būti profesionaliu sportininku, taip ir atsitiko, sąmoningai pasirinkau tiek sportininko, tiek ir trenerio karjerą.

Ar žinote, kad...

Paplūdimio tinklinis gimė 1915 metais žymiajame Vaikiki paplūdimyje, Havajuose. Modernus dviejų žaidėjų paplūdimio tinklinis gyvenimo šviesą išvydo ne mažiau garsiame Santa Monikos pliaže, Kalifornijoje.

Pirmasis profesionalus paplūdimio tinklinio turnyras įvyko 1976 metais Will Rogers State paplūdimyje, Kalifornijoje.

Olimpine sporto šaka paplūdimio tinklinis galiausiai tapo 1996 metais.

Paplūdimio tinklinis yra vienintelė olimpinė sporto šaka, kurios žaidėjams galioja taisyklė, draudžianti žaidėjams dėvėti per daug drabužių.

Tinklinis yra antroji pagal populiarumą sporto šaka pasaulyje, lyderio poziciją užleidžianti tik futbolui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją