Treneris Mindaugas Dagas Dagilis moja ranka: „Žaidžiu badmintoną nuo 12 metų, dalyvavau varžybose 9 savaitgalius iš eilės, treniravausi 33 dienas be pertraukų, prieš dvejus metus tapau Baltijos šalių badmintono veteranų 30+ čempionu vyrų dvejete ir mišriame dvejete. Su komanda tapome Lietuvos aukščiausiosios lygos vicečempionais.

Pirmus metus gal dar aiškindavau, dabar jau tik šypsausi – manyti, kad badmintonas – tai pasimosikavimas kaip keptuve - primityvus suvokimas. Danai, ispanai mokyklose turbūt ne veltui tai turi tai kaip pamoką, visa Azija tikrai juk nežaistų, jei nebūtų verta. Tai ne pievų, ne kiemo ir ne paplūdimio žaidimas - pamirškit. Tai strateginė, įtempta, mąstymą ir reakciją lavinanti sporto šaka. Ateikit ir netruks nė penkių minučių - būsit šlapi, o man net stengtis nereikės“.

Kompozitorius, atlikėjas, prodiuseris Stepas Januška pritariamai linksi galva: „Po treniruotės jaučiuosi kaip ką tik išbandęs labai gerą pirtį, bet po pertraukėlės galiu viską kartoti ir kartoti... Man šis žaidimas patinka todėl, kad aktyvus, greitas, dažnai netikėtas ir kupinas improvizacijos. Tuo pačiu jis delikatus ir švelnus – ne visada reikalaujantis stipraus kirtimo „smash‘as“.“

Badmintono kamuoliuko greičio rekordas

450 kcal per valandą, žingsnių skaičius, per varžybas prilygstantis įveiktam maratonui, kitos fizinės apkrovos – skaičiai įkvepia. Tai patvirtina ir teorija.

„Kadangi mačo metu žaidėjas sustoja ir ima judėti, įtampos lygis yra labai aukštas: badmintono žaidėjas turi būti greitas ir stiprus. Fizinės treniruotės sukoncentruotos ties „sprogstančia energija“ ir šlaunų, blauzdų raumenų vystymu. <...> Vienetų varžybose šiuolaikinė tendencija yra „skrajojantis žaidimas“. Šokinėdami, greitai judėdami ir stipriai smūgiuodami badmintono kamuoliuką, žaidėjai bando sukurti netikėtas situacijas. Žaidimas tampa strateginiu“, - būrys autorių rašo knygoje „Sportas“ (redaktorius Francois Fortin).

Dar faktų apie „paplūdimio“ žaidimėlį? Prašom: „Kertant badmintono kamuoliukas pradžioje skrieja 200 km/h greičiu“, - rašo knyga. Atnaujintais duomenimis žaidėjai kerta stipriau – kamuoliukas yra skriejęs net 493 km/h. Tai Gineso rekordas. „Atmušk sau svajodamas, kad toks gudrus. Badmintonas – greičiausias sportas su rakete“, - juokiasi „Capital Badminton Club“ prezidentė Aurelija Pakšytė.

Tad jei kas čia ir lengva, tai badmintono kamuoliukas, kitaip vadinamas „musyte“: „Badmintono kamuoliukas gaminamas iš nuo 14 iki 16 žąsies plunksnų, įsmeigtų ir priklijuotų prie kamštinio pagrindo. Kamuoliukai labai trapūs: aukšto lygio varžybose apie 10 badmintono kamuoliukų yra sunaikinama žaidimo metu“ („Sportas“). Lengva čia dar ir raketė – vos iki 90 gramų. Visa kita – geriau vieną kartą pabandyti, nei taip ir likti nesportavus su klaidingu stereotipiniu ir senamadišku įsitikinimu.

Sportas buriantis į bendruomenę

„Sporto raida, pradedant praėjusio amžiaus paskutiniu ketvirčiu, rutuliojasi taip, kad požiūris į žaidimą tampa vis rimtesnis. Taisyklės darosi vis griežtesnės ir skrupulingesnės. Sportiniai laimėjimai gerėja. Dabar, kai nuolat didėja žaidimo sistematizavimas ir griežtėja drausmė, gryno žaidimo turinyje kažkas visiškai prarandama“, - knygoje „Sporto filosofija“ teigia autorė Skaistė Laskienė.

Viskas tiesa, tačiau būtent badmintono bendruomenė galėtų šioje vietoje mesti per tinklą stiprų smash‘ą, vadinamą „kirtimą“ kaip stiprų įrodymą – ši sporto šaka suburia draugėn įvairiausių įsitikinimų, religijų, profesijų ir patirčių žmones. Tiesa ta, kad badmintonininkai pilni tokio sunkiai paaiškinamo „minkštumo“ – jie nuolat džiaugiasi, labai daug juokauja, yra atsipalaidavę ir atsivėrę. Gal tikrai kaip tos gulbės ir gulbinai – sparnus išskleidę. Taigi, juokauja badmintono pasaulis, „If you want a soft serve, go to Dairy Queen“.

CBC – tai nuo 2016 m. Lietuvos Badmintono Federacijos oficialiai paskelbtas didžiausias badmintono klubas Lietuvoje, savo veiklą vykdantis moderniame DELFI sporto centre. Šiame komplekse įrengtos 8 badmintono aikštelės, 4 uždaros ir 4 atviros paplūdimio tinklinio ir paplūdimio teniso aikštelės, 2 teniso kortai, sukurta virš 400 kv. metrų ploto universali GET FIT treniruočių erdvė. Šiuo metu bendras DELFI sporto centro plotas sudaro 4500 kvadratinių metrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją