Prieš susižadant yra daugybė dalykų, kuriuos reikia gerai apgalvoti: nuo praktinių, tokių kaip pinigai tolesniam gyvenimui, iki filosofinių klausimų – kiek laiko reikia atpažinti tikrai meilei?

Dažniausiai prieš susižadėdami žmonės turi kitų įsipareigojimų ir atsakomybių, kuriems turi skirti laiko. Tačiau jei netikėtai sutinkate tą vienintelį ir akimirksniu suprantate, kad jis yra jūsų sielos dvynys – ar vis tiek turite laukti ir sprendimus dėl santuokos atidėti vėlesniam laikui?

Kai kurie, panašu, mano, kad laukti neverta. Turbūt daugeliui teko girdėti istorijų, kai vos kelis mėnesius susitikinėję žmonės nusprendžia susituokti. Greitos sužadėtuvės gali būti ženklas, kad vienas ar abu yra pasiruošę sukti lizdą ir jausti saugumą, stabilumą ir ramybę, kurie paprastai ateina su santuoka.

Tačiau, psichologės J. Greer teigimu, verta apgalvoti aspektus, kurie yra reikšmingi priimant tokį svarbų gyvenimo žingsnį.

Vienas dažniausiai pasitaikančių klausimų – ar verta laukti, net jei laukdami turėtumėte daugiau laiko vienas kitą geriau supažindinti su savo vidiniu pasauliu? Kitaip tariant, ar tai, kad savo partnerį pažinosite kuo geriau, prisidės prie santuokos sėkmės? Kai kuriuos gali neraminti tai, kad prisirišimas ir aistra, kurią jaučia santykių pradžioje gali išnykti ir pakenkti slidžiuose bendro gyvenimo vingiuose.

Jei vis dėlto esate įsitikinę, kad tai, ką partneriui jaučiate, yra pakankamas pagrindas sėkmingai santuokai ir norite susižadėti kuo greičiau, pirmiausia paklauskite savęs, kodėl norite taip daryti. Galbūt taip yra todėl, kad tiesiog trokštate kuo greičiau susituokti ir patirti saugumo jausmą? O galbūt esate nusivylęs ankstesniais santykiais ir norite kito, labiau įsipareigojimams pasiruošusio žmogaus?

Ar iš tiesų jūsų sprendimas yra pagrįstas tikrais jausmais savo partneriui, kuriam galite atsiduoti visa širdimi, juo pasitikėti, žinote, kad jūsų antroji pusė yra ta, kurios visuomet ieškojote ir kuriant bendrą gyvenimą viskas klostysis puikiai?

Kad ir koks būtų jūsų atvejis, dauguma žmonių, deja, susiduria su skaudžia realybe – pradžioje jaučiamas stiprus susižavėjimas žmogumi laikui bėgant išblėsta. Todėl, psichologų manymu, santykiams reikia laiko ir pastangų – tik jų skyrę iš tiesų suprasime, kaip mūsų partneris elgiasi svarbiose gyvenimo situacijose, ar eina ta pačia kryptimi, ar sutampa jūsų svajonės ir siekiai.

Laikui bėgant, fazė, kai kiekvienas mylimojo poelgis atrodo stebuklingas ir teisingas, praeis ir „prablaivėję“ susidursite su buitiškomis problemomis, kurios skirsis nuo to, ką patyrėte santykių pradžioje. Neturint tvirto santykių pagrindo, tik laiko klausimas, kada jūsų individualūs poreikiai ir buitis sukurs įtampą, kuri daugelį porų priverčia pasukti skirtingais keliais.

Jei esate įsimylėję ir pradedate kalbėtis apie santuoką, paklauskite savęs klausimų, kurie padės nustatyti, ar esate tam pasiruošę.

Ar esate pasiruošę priimti vienas kito skirtumus ir susikirtus nuomonėms priimti kompromisą – sprendimą, kuris tenkintų jus abu?

Ar mokate bendrauti tarpusavyje taip, kad išgirstumėte vienas kitą ir vienas kito jausmus, jaustumėtės suprasti?

Ar mokate spręsti iškilusias problemas, numalšinti savo pyktį ir nusivylimą, nelaikyti nepasitenkinimo, kuris gali pakenkti jūsų santykiams?

Ar esate empatiški vienas kitam?

Jeigu atsakymai į visus šiuos klausimus yra teigiami, tuomet išties turite gerus pagrindus santuokos pradžiai. Jei tikrai pasitikite savo partneriu – galbūt greitos sužadėtuvės netaps didžiausia jūsų klaida.

Pagal užsienio spaudą parengė Gertrūda Stripeikytė